• Σεισμοί

    Σεισμός 4,2 Ρίχτερ: Τι λένε οι σεισμολόγοι

    • NewsRoom

    Άκης Τσελέντης και Ευθύμης Λέκκας


    Συνεχίζονται οι «διαξιφισμοί» μεταξύ των ειδικών, μετά τον νέο σεισμό, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε την Κυριακή και έγινε αισθητός σε όλη την Αττική.

    Από τη μία, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, υποστηρίζει ότι με αυτόν τον σεισμό κλείνει η σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε με τον μεγάλο σεισμό της προπερασμένης Παρασκευής, ενώ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, δηλώνει ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι, μεγαλύτεροι μετασεισμοί.

    «Είναι ένας σεισμός τον οποίον περιμέναμε και τον είχαμε ουσιαστικά προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε, συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

    «Το επίκεντρο είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ την Παρασκευή 19 Ιουλίου. Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία», πρόσθεσε.

    «Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Άκης Τσελέντης. Δήλωσε μάλιστα ότι ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού της 19ης Ιουλίου.

    Από την πλευρά του, ωστόσο, ο κ. Γ. Παπαδόπουλος δεν αποκλείει κι άλλους, ακόμη και ισχυρότερους, μετασεισμούς.

    «Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Όχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

    Από την πλευρά του, μιλώντας στο One Channel, ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως πρόκειται για μετασεισμό που ακολουθεί τον κύριο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή (19/7).

    Ο κ. Καραστάθης επεσήμανε πως όσο απομακρυνόμαστε από τον κύριο σεισμό, δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθείται φθίνουσα πορεία στη μετασεισμική δραστηριότητα, ωστόσο αραιώνει η ακολουθία.



    ΣΧΟΛΙΑ