• Σεισμοί

    Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ζημιές και κατάρρευση εκκλησίας

    • NewsRoom
    Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη


    Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κρήτη, στις 12:24 το μεσημέρι της Τρίτης.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός καταγράφηκε 23 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου, στην Κρήτη. Το εστιακό βάθος ήταν τα 8,2 χλμ.

    Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

    Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δημιουργία μικρού τσουνάμι μετά τον σεισμό. Ο ίδιος έγραψε περίπου στις 13.30 πως μικρό τσουνάμι βρίσκεται σε εξέλιξη:

    «ΜΙΚΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ
    ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ!».

    Ο ίδιος είχε μιλήσει νωρίτερα και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφέροντας πως «η εστία του συγκεκριμένου σεισμού είναι μέσα στη θάλασσα και όχι στην ξηρά, όπως στο Αρκαλοχώρι. Είναι ευεργετικό γιατί η εστία του σεισμού είναι στη θάλασσα και μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου».

    Σημείωσε πως υπάρχει σεισμική διέγερση στο κυρίως τμήμα του ελληνικού τόξου που καταλαμβάνει η Κρήτη. Σχετικά με την προειδοποίηση για τσουνάμι που εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, τόνισε ότι είναι προληπτική και είχε εκτιμήσει ότι εάν υπάρξει πράγματι τσουνάμι, θα είναι μικρό.

    Νωρίτερα, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού έδωσε 6,2 Ρίχτερ με 5χλμ. εστιακό βάθος.

    Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η δόνηση σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

    Στις 12:36 σημειώθηκε στην ίδια περιοχή ένας μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Όπως ανέφερε ακόμη στο cretalive, και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

    Επιπλέον, από τον ισχυρό σεισμό κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας.

    Λέκκας: Καμία σχέση μεταξύ των σεισμών σε Ζάκρο και Αρκαλοχώρι

    Ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

    Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

    Σεισμός και στην Κάρπαθο

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κάρπαθο, λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.

    Ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη συνέβη στις 12.24 και ο σεισμός στην Κάρπαθο στις 12.32.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και το εστιακό του βάθος είναι στα 10 χιλιόμετρα.

    Κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου

    Φωτογραφία: cretalive.gr

    Σεισμός 6,3 στην Κρήτη

    Διαβάστε επίσης:

    Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται κακοκαιρία με Mεσογειακό Kυκλώνα



    ΣΧΟΛΙΑ