• Σεισμοί

    Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Στους 81 οι νεκροί – Εκατοντάδες μετασεισμοί στην περιοχή

    • NewsRoom


    Ανεβαίνει κι άλλο ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού που σημειώθηκε την Παρασκευή μεταξύ Σάμου και Τουρκίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν επίσημες πηγές της Αρχής διαχείρισης καταστροφών και έκτακτης ανάγκης της χώρας (AFAD), οι νεκροί από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε Ελλάδα και Τουρκία, έφτασαν τους 76 στην Σμύρνη. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 81.

    Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την AFAD, οι τραυματίες έχουν φτάσει πλέον τους 962. Εξ αυτών, οι 743 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ οι 219 παραμένουν νοσηλευμένοι με τραύματα.

    Ο φονικός σεισμός κατέστρεψε ολοσχερώς ή προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε περίπου 40 κτίρια, ενώ περίπου 1.000 ακόμη υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ.

    Τρομακτικός είναι και ο αριθμός των μετασεισμών που έχουν σημειωθεί μετά τον κύριο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ της Παρασκευής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Anadolu, που επικαλείται στοιχεία της AFAD, μετά τον κύριο σεισμό έχουν καταγραφεί 1.044 μετασεισμοί στην γύρω περιοχή. Από αυτούς, οι 43 ήταν μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.

    Όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται τη στιγμή που τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να επιχειρούν σε κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν ένα ακόμη βράδυ στην ύπαιθρο. Οι αρχές τοποθέτησαν 1.864 σκηνές, ενώ άλλες 2.038 ετοιμάζονται, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες αυτών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά έχουν δοθεί για χρήση 3.545 τέντες, εκ των οποίων οι 57 είναι για γενική χρήση, 24.382 κουβέρτες, 13.280 κρεβάτια, καθώς και 2.657 σετ κουζίνας.

    Ανάμεσα στις χιλιάδες ιστορίες ανθρώπων που προκαλούν συγκίνηση είναι και αυτή ενός 14χρονου κοριτσιού, που κατάφερε να βγει ζωντανό από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας, 58 ώρες μετά τον κύριο σεισμό. Η 14χρονη Ιντιλ Σιρίν κατάφερε να αντέξει και οι διασώστες, αφού την απεγκλώβισαν, την παρέδωσαν σε ασθενοφόρο, με το οποίο οδηγήθηκε σε νοσοκομείο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Συνολικά, τα σωστικά συνεργεία έχουν απεγκλωβίσει 105 ανθρώπους και συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ