• Κοινωνία

  Σε ισχύ και πάλι από σήμερα ο δακτύλιος: Οι περιορισμοί και τα βαριά πρόστιμα

  • NewsRoom
  δακτύλιος


  Σε ισχύ τίθεται και πάλι από σήμερα η ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος), αλλά και στην Αττική (πράσινος δακτύλιος),τα οποία επεκτείνονται μέχρι και τον μεγάλο δακτύλιο.

  Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τα μέτρα ισχύουν και πάλι από σήμερα, Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 17 Ιουλίου 2020.

  Ο μικρός δακτύλιος ορίζεται από τα εξής όρια σε οδούς και λεωφόρους:

  Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

  Διευκρινίζεται ότι στις οριακές λεωφόρους και οδούς του μικρού δακτυλίου, το μέτρο δεν ισχύει.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον μικρό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

  Επιπλέον, από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στον μικρό δακτύλιο:

  α) Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών, που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ Δ.Ο.Υ./οικ/2979/Φ.911 από 31.05/07.06.2019 (ΦΕΚ 2180, τ. Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης ως ισχύει.

  β) Τα οχήματα των κατηγοριών, που εμπίπτουν στα μέτρα του πράσινου δακτυλίου,

  δηλαδή:

  -Τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και,

  -Τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.

  Διευκρινίζεται επίσης ότι, για τα οχήματα των κατοίκων της ζώνης του μικρού δακτυλίου προβλέπονται ειδικές ζώνες εισόδου- εξόδου.

  Για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση, οι δικαιούχοι της περίπτωσης Α μπορούν να καταβάλλουν σχετική αίτηση από την Δευτέρα, 2 Σπετεμβρίου 2019 έως και την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019, τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8:00 έως 15:00 και Σάββατο, ώρες 9:00 έως 12:00 στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, 5ος όροφος), με την προσκόμιση, πέραν των ειδικότερων ανά περίπτωση ενδιαφερομένου εγγράφων/δικαιολογητικών και φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

  Υπογραμμίζεται ότι οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο, που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τις περιόδους 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019, παύουν να ισχύουν.

  Αναφορικά με τον μεγάλο δακτύλιο και σύμφωνα με τις διατάξεις του πράσινου δακτυλίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 01-01-1996 (από 01.01.2019 έως 31.12.2019) και πριν την 01-01-1997 (από 01.01.2020 έως 31.12.2020), εντός της ζώνης του μεγάλου δακτυλίου.

  Ο μεγάλος δακτύλιος καθορίζεται από τα εξής όρια οδών και λεωφόρων:

  Παραλιακή λεωφόρος – Αλίμου – Βουλιαγμένης – Ελ. Βενιζέλου – Περιμετρική Υμηττού – Κατεχάκη – Μεσογείων – Αγ. Παρασκευής – Χαλανδρίου – Παπανικολή – (Κ. Παλαιολόγου) – Καποδιστρίου – Κύμης – Κασταμονής – Χαλανδρίου – Αναγεννήσεως – Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας – Αθηνών – Θηβών – Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

  Από τη συγκεκριμένη απαγόρευση εξαιρούνται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

  Τα μέτρα του δακτυλίου, όπως ενημερώνει η τροχαία, έχουν ισχύ τις εξής ημέρες και ώρες:

  Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 7:00 έως 20:00 / Παρασκευή, ώρες 7:00 έως 15:00.

  Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν. Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων για τον δακτύλιο, τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ.  ΣΧΟΛΙΑ