• Κοινωνία

    Σάντρα Ντέι Ο Κόνορ: Πέθανε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Σάντρα Ντέι Ο΄Κόνορ

    Σάντρα Ντέι Ο΄Κόνορ


    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η Σάντρα Ντέι Ο΄Κόνορ, η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

    Γεννημένη στις 26 Μαρτίου του 1930, υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1981 έως το 2006. Μετριοπαθής συντηρητική, η Ο’ Κόνορ ήταν γνωστή για τις απόψεις της σε μια σειρά από σημαντικά θέματα που απασχόλησαν τον νομικό κόσμο των ΗΠΑ όπως οι αμβλώσεις, οι διακρίσεις λόγω φύλου και τα δικαιώματα ψήφου.

    Πριν από τη θητεία της στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπηρετούσε στην Αριζόνα, ενώ είχε εκλεγεί  ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία της πολιτείας.

    Αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2006, με την θέση της να παίρνει ο Samuel Alito.

    Η Ο’ Κονορ  τάχθηκε συχνά στο πλευρό του συντηρητικού μπλοκ του Δικαστηρίου, αλλά έδειξε την ικανότητα να συντάσσεται και με τα πιο φιλελεύθερα μέλη του, ενώ βρέθηκε να συμμετέχει σε σημαντικές δικαστικές υποθέσεις, όπως αυτή του Μπους εναντίον Γκορ, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Δικαστήριο, ορισμένες από τις υποθέσεις που ανέλαβε κατέταξαν την  Ο’ Κονορ ως μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο. Μετά τη συνταξιοδότησή της, διαδέχθηκε τον Χένρι Κίσινγκερ ως πρύτανης του Κολλεγίου William & Mary .

    Στις 12 Αυγούστου 2009, της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα .

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου το Νοέμβριο

    Γκουαρντιόλα: Άνθρωποι σαν τον Ποστέκογλου κάνουν το ποδόσφαιρο καλύτερο



    ΣΧΟΛΙΑ