• Κοινωνία

    Σάλος για τον ορισμό του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα – Υπαναχώρηση Καλογήρου (live)

    • NewsRoom

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου


    Σφοδρές αντιδράσεις και μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα για τις ποινές σε περιπτώσεις βιασμού, άρθρο που προτάσσει την σωματική ακεραιότητα έναντι της συναίνεσης. Μετά τον σάλο που ξέσπασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, από το βήμα της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, προανήγγειλε σήμερα ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

    Οι νέες διατυπώσεις στο συγκεκριμένο άρθρο έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Μαρία Θελερίτη και Αννέτα Καββαδία), γυναικείων οργανώσεων, της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε με δημοσίευμά του και το Bloomberg.

    Στο άρθρο του το Bloomberg αναφέρει: «Πότε είναι βιασμός ένας βιασμός; Οι Ελληνίδες κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε το βήμα να αλλάξει τον προσδιορισμό του βιασμού στον ποινικό κώδικα της χώρας, χαλαρώνοντας πιθανώς τις τιμωρίες για τους βιαστές».

    Όπως σημειώνει, το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης «δεν ανταποκρίνεται στην δέσμευση του ελληνικού κράτους στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για να ποινικοποιήσει τις μη συναινετικές σεξουαλικές πράξεις, όπως τονίζουν οι επικριτές» προσθέτοντας ότι «προσδιορίζει τον βιασμό σε όρους φυσικής απειλής για τη ζωή του θύματος, αντί να βάζει στον πυρήνα την απουσία συναίνεσης στην πράξη».

    «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχει ένα ευρύ πλαίσιο δικαστικής ερμηνείας, επιτρέποντας σε ορισμένους βιασμούς να αντιμετωπίζονται ως πταίσματα και όχι ως κακουργήματα και ως εκ τούτου να τιμωρούνται με μόλις τρία χρόνια φυλάκισης» συμπληρώνει το δημοσίευμα. Η προτεινόμενη νομοθεσία για τον βιασμό είχε ως αποτέλεσμα και την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που απέχουν από τη συζήτηση και ασκούν πιέσεις στον υπουργό να την αποσύρει.

    Στην αριστερή στήλη το άρθρο 336 με την παλαιότερη διατύπωση και στην δεξιά με την νεότερη διατύπωση

    Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαράδεκτο το άρθρο 336, τονίζοντας ότι: «Ο νέος ορισμός στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα». Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «κύριο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».

    Καταλήγοντας, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336 και να αντικαταστήσει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης».

    Στην παραπάνω κριτική το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά ότι οι προβλεπόμενες ποινές που επιβάλλονται γίνονται σε κάθε περίπτωση εκτιτέες.

    Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι τιμωρούνται ως κακουργήματα, με ποινή κάθειρξης, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη, οι περιπτώσεις που:

    α) Ασκείται σωματική βία κατά του θύματος (άρθρο 336 παρ. 1). Ως σωματική βία θεωρείται και η περιαγωγή του θύματος σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικά ή ναρκωτικά ή άλλα ανάλογα μέσα,

    β) Ασκείται ψυχολογική βία κατά του θύματος, μέσω της έκφρασης απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα (άρθρο 336 παρ. 1).

    Παράλληλα, όταν στο θύμα ασκείται ψυχολογική βία χαμηλότερης έντασης, όταν δηλαδή απειλείται με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη και εξαναγκάζεται έτσι σε γενετήσια πράξη με τον δράστη, τότε επιβάλλεται ποινή από 3 έως 5 έτη.

    Γεννηματά: Δεν υπάρχει light βιασμός

    Το άρθρο 336 προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά η οποία δήλωσε πως «δεν υπάρχει light βιασμός».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που φεύγει θυμήθηκε τον Ποινικό Κώδικα. Προχωρά μόνος. Αμφιλεγόμενες διατάξεις πολλές. Αλλαγές που βγάζουν μάτι» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά.

    Όπως συμπληρώνει, υπάρχει και κάτι ενοχλεί πιο βαθιά. «Ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός. Ο ποινικός κώδικας οφείλει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να κρύβονται» συμπληρώνει.



    ΣΧΟΛΙΑ