• Κοινωνία

    Σ. Χανδακάς: Άλλες 100 Κοινότητες στο πρόγραμμα της HOPEgenesis

    Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς


    Το 2015 ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Τρία χρόνια μετά, ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς MD, MBA,PhD, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Ενδοσκοπικός Χειρουργός, εκπροσωπώντας την HOPEgenesis, παραλαμβάνει στις Βρυξέλλες το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018, ως μια επιβράβευση για το έργο που η εταιρία έχει προσφέρει.

    Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που κατατίθενται από Ευρωβουλευτές. Στόχο έχει να επιβραβεύσει άτομα και οργανώσεις των οποίων οι δράσεις προάγουν τη αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και την ευρωπαϊκή συνεργασία, προάγουν την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού πνεύματος μέσω μακροχρόνιων, υπερεθνικών και διασυνοριακών πολιτιστικών συνεργασιών, σχετίζονται με το θέμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Έτους, ή/και προάγουν στην πράξη τις αρχές και αξίες του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Δρ Χανδακάς μιλάει στο mononews.gr για τη βράβευση, τις δράσεις αλλά και το όραμά του για την HOPEgenesis σε βάθος χρόνου.

    Κύριε Χανδακά, ποιες είναι οι δραστηριότητες και ποιος ο σκοπός της HOPEgenesis;

    Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο. Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών, δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων θα οδηγήσει στην πτώση του ελληνικού πληθυσμού από 10.000.000 σε 6.000.000 με 8.000.000 έως το 2050.

    Βασικός στόχος της HOPEgenesis είναι η υποστήριξη γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας να ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους όπου δρα η ομάδα της ή στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες να κυοφορήσουν.

    Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani

    Πώς ξεκίνησε η HOPEgenesis, από πόσα άτομα αποτελούταν η αρχική ομάδα και τι ήταν αυτό που έκανε τη σκέψη πράξη;

    H γέννηση της ιδέας πίσω από την HOPEgenesis ήρθε όταν επισκέφθηκα ακριτικές νησιωτικές περιοχές, όπου οι γεννήσεις ήταν μηδενικές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία αλυσιδωτή αντίδραση σε όλους τους τομείς της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα στην Θύμαινα είχε να ακουστεί παιδική φωνή για πάνω από πέντε χρόνια. Εκεί συνάντησα μία έγκυο που μου εξέφρασε την ανασφάλεια που ένιωθε να κυοφορήσει και να γεννήσει το παιδί της, σε μία περιοχή με παντελή έλλειψη ιατρικών υποδομών. Η ομάδα της HOPEgenesis συστάθηκε σχεδόν άμεσα από 5 άτομα, αναλαμβάνοντας την έγκυο από την Θύμαινα.

    Μετά από επαφή με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η HOPEgenesis προγραμμάτισε την ένταξη επιπλέον νησιωτικών περιοχών με τα παρακάτω κριτήρια: απομακρυσμένες περιοχές, μηδενικές γεννήσεις τα τελευταία 3 χρόνια ή μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, περιορισμένες ιατρικές & γυναικολογικές υποδομές.

    Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείται σήμερα η εταιρία;

    Μέσα σε 3 χρόνια δράσης η HOPEgenesis έχει εντάξει 37 νησιωτικές περιοχές και 130 ηπειρωτικές περιοχές από τις Περιφέρειες Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λασιθίου στο πρόγραμμά της και σύντομα θα ανακοινώσει την ένταξη επιπλέον 78 τοπικών κοινοτήτων από την Στερεά Ελλάδα.

    Περιοχές δράσης της HOPEgenesis

    Ποιοι απαρτίζουν την HOPEgenesis;

    Από το 2015 έως σήμερα, σταδιακά η HOPEgenesis απαρτίστηκε από την ακόλουθη ομάδα εθελοντών: 19 γυναικολόγους-μαιευτήρες για την παρακολούθηση των εγκύων γυναικών και την πραγματοποίηση συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων, 7 μαίες-νοσηλεύτριες, οι οποίες επιμελούνται την ιατρική υποστήριξη των εγκύων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, 16 άτομα στην Εκτελεστική Επιτροπή (Ομάδα Διαχείρισης – Ανεύρεσης Πόρων,  Δημόσιες Σχέσεις), 2 Ψυχολόγους, 6 άτομα στην Επιτροπή Marketing, 11 άτομα στο Συμβούλιο Μεντόρων, 10 άτομα στο Επιστημονικό Συμβούλιο, ενώ απασχολεί και 2 Project Managers πλήρους απασχόλησης.

    Τα συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα της HOPEgenesis είναι 7: το Νοσοκομείο Μητέρα στην Αθήνα, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο στον Βόλο, η Euromedica στην Ρόδο, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», η Κλινική Αργυρούδη Α.Ε. «Ελευθώ» στην Χίο, το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και αναμένεται τους προσεχείς μήνες η ένταξη 3 επιπλέον δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων σε Αθήνα και επαρχία.

    Ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη δράση σας;

    Ο αριθμός των ωφελούμενων που προκύπτει από τη δράση της HOPEgenesis ανέρχεται στις 72 γυναίκες. Μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί 43 μωρά με την αρωγή της, ενώ αναμένονται άλλα 31 τους προσεχείς μήνες, σε περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια πριν την ένταξή τους στην οργάνωση, κατέγραφαν μηδενικές ή ελάχιστες γεννήσεις.

    Εντούτοις, ο αριθμός των ωφελουμένων ολοένα αυξάνεται, καθώς αυξάνονται οι περιοχές δράσης της HOPEgenesis και ενημερώνονται οι κάτοικοι για την αξιοπιστία του προγράμματος.

    Ποιες είναι οι αμέσως επόμενες δράσεις σας;

    Πρόσφατα εντάξαμε 130 ηπειρωτικά χωριά στο πρόγραμμά μας από της Περιφέρειες Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Κοζάνης και σύντομα θα ανακοινώσουμε την ένταξη άλλων 100 περίπου τοπικών κοινοτήτων από τις Περιφέρειες Άρτας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Εύβοιας. Άμεσος στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 250 γέννες ανά έτος, προσθέτοντας παράλληλα περισσότερους ιατρούς και νοσοκομεία στο πρόγραμμά μας. Επιθυμία μας είναι σταδιακά να εξαπλωθούμε σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας, ώστε να μην υπάρχει σε καμία περιοχή η ανασφάλεια της γυναίκας να κυοφορήσει και να γεννήσει το παιδί της. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την επικοινωνία της υπογεννητικότητας και των επιπτώσεών της στην Ελλάδα, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής της, ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς στην επίλυσή του.

    Πώς «βλέπετε» την HOPEgenesis και το έργο της σε βάθος δεκαετίας;

    Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να συμβάλουμε συνολικά στην ανατροπή της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, με τρόπους συνδεδεμένους στις διαφορετικές αιτίες δημιουργίας της. Σε συνδυασμό με τις Ελληνικές και τις Ευρωπαϊκές Αρχές, καθώς και με Πανεπιστημιακούς φορείς, επιθυμούμε να υλοποιηθεί η προτεινόμενη μεθοδολογία αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας ανά περιοχή και να δημιουργηθεί η πολιτική γραμμή που θα επιτρέπει την ομαλή ανάπτυξη του πληθυσμού της Ελλάδας.

    Τι σημαίνει για εσάς το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη;

    Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που λάβαμε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι που βλέπουμε ότι οι προσπάθειες της ομάδας μας αναγνωρίζονται και εκτιμώνται τόσο από το Ελληνική Επιτροπή, όσο και από την Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνοντάς μας την πνοή να συνεχίσουμε αποτελεσματικά το έργο μας ενάντια στο μείζον πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη για τη στήριξη και την πρότασή της για την βράβευση της HOPEgenesis στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τον Αντιπρόεδρο  κ. Δημήτριο Παπαδημούλη και τον κ.Μιλτιάδη Κύρκο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η HOPEgenesis βραβεύθηκε με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HOPEgenesis: Παρουσίαση της έρευνας “Ο αντίκτυπος της υπογεννητικότητας στην οικονομική ανάπτυξη”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η υπογεννητικότητα «φρενάρει» την οικονομική ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ