• Κοινωνία

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός

    Γιάννης Βρούτσης


    Την άμεση εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την πλήρη καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων περιλαμβάνει η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού» για το διάστημα 2020-2025.

    Η καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης έχει ήδη νομοθετηθεί, αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμοστεί αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως σούπερ μάρκετ και τράπεζες.

    Η «Βίβλος» αναφέρει ότι στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα ο μηχανισμός πλήρους ψηφιοποίησης του χρόνου εργασίας και να εφαρμοστεί η χρήση Κάρτας Εργασίας. Σκοπός της δράσης είναι η επέκταση σε όλη την αγορά εργασίας της χρήσης της Κάρτας Εργασίας, μέσω κατασκευής της κατάλληλης back-office υποδομής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την υποδοχή και επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων.

    Επιπλέον για το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ προβλέπεται αναβάθμιση και μετεξέλιξη του με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, την υποστήριξη της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας.

    Με το νέο έργο επιτυγχάνεται ο δραστικός περιορισμός των υποβαλλόμενων ηλεκτρονικών φορμών/εντύπων και ο αναπροσανατολισμός του πληροφοριακού συστήματος στις διαδικασίες που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις εξαρτημένης και μη απασχόλησης.

    Διαμόρφωση κατώτατου μισθού

    Την δημιουργία ψηφιακού μηχανισμού για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού που θα συγκεντρώνει «τα οικονομικά στοιχεία εκείνα ώστε ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός να είναι ευθυγραμμισμένος με την πραγματική πορεία της οικονομίας, να στηρίζει και να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

    Σύμφωνα με την «Βίβλο», στόχος είναι η ανάσχεση των απολύσεων, η διατήρηση αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας και για αυτό απαιτείται εξαγωγή και συγκέντρωση στοιχείων προερχόμενα από τα επιστημονικά – ερευνητικά ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, ΕΛΣΤΑΤ, Τράπεζα της Ελλάδος, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ κτλ., συγκέντρωση στοιχείων προς τροφοδότηση/ ενημέρωση της διαδικασίας/ μηχανισμού προσδιορισμού/ εξαγωγής νομοθετημένου μισθού (data to inform the minimum wage setting process/cycle), καθώς και βελτίωση ή ενίσχυση της επάρκειας και προσβασιμότητα Στοιχείων/ δεδομένων.

    Ως και τούτου, θα εξασφαλιστούν η αξιολόγηση της ποιότητας, της επάρκειας, της συνάφειας των διαθέσιμων στοιχείων/δεδομένων που απαιτούνται με πλήρη ανάλυση και πρόβλεψη σε ετήσια βάση για την εξαγωγή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.



    ΣΧΟΛΙΑ