• Business

    Έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού 943 εκατ. στο νέο ΕΣΠΑ – Μαζί και η επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων υψηλής χωρητικότητας (UFBB)

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού 943 εκατ. στο νέο ΕΣΠΑ - Μαζί και η επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων υψηλής χωρητικότητας (UFBB)

    Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Έργο γέφυρα «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας» (Ultra-Fast Broadband – UFBB) αλλά και UFBB 2 έχει περιληφθεί, μεταξύ άλλων, στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, 943 εκατ. ευρώ.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμπεριέλαβε έργο γέφυρα (phasing) για το UFBB, ενώ είναι εξασφαλισμένη για αυτό χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς οι ημερομηνίες για την εκτέλεσή του είναι οριακές.

    Όπως είναι γνωστό η κατάθεση των προσφορών για το μεγάλο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – UFBB συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, έχει οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου.

    Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να μεταθέσει την προαναφερόμενη ημερομηνία (συνηθίζεται οι ενδιαφερόμενοι να αιτούνται παρατάσεις) καθώς η ανάθεση του έργου έχει καθυστερήσει.

    Για να μην χρειασθεί το UFBB να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (τμήμα του ή το σύνολο) θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2023. Αν όλα προχωρήσουν βάσει του σημερινού χρονοδιαγράμματος η επιλογή των αναδόχων θα γίνει αρχές του 2022, ως εκ τούτου μένει εξαιρετικά λίγος χρόνος για την εκτέλεσή του.

    Σημειώνεται σχετικά ότι με βάση τις πληροφορίες από τον ανταγωνιστικό διάλογο που προηγήθηκε και δηλώσεις των ενδιαφερομένων οι πιο «ζεστοί» φορείς για το έργο είναι τρεις: Ο ΟΤΕ, η Wind και η κοινοπραξία των Grid – Τέρνα Ενεργειακή.

    Ως προς το UFBB 2 στόχος του Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρώτο έργο (π.χ. να καλύψει περιοχές που τυχόν δεν θα καλυφθούν) και ως αναβάθμισή του, όπου χρειάζεται. Δεν έχουν ακόμα οριστεί τα δεδομένα του UFBB 2 (ύψος δαπάνης, περιοχές που θα αφορά κ.λ.π.). Όπως εκτιμάται αυτό θα γίνει όταν προχωρήσει η διαδικασία για το μεγάλο ΣΔΙΤ.

    Το Εταιρικό Σύμφωνο της Ελλάδας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 εγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρώτο ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εργασίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε., Elisa Ferreira.

    Το νέο ΕΣΠΑ θα κατανέμει συνολικούς πόρους 26,2 δις ευρώ (εκ των οποίων 20,9 δις ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δις ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής: τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.

    Στο Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 943 εκατ. ευρώ, εκτός από το UFBB, που προαναφέραμε, έχουν περιληφθεί και τα εξής:

    Στον τομέα της συνδεσιμότητας:

    Ανάπτυξη υποδομών Cloud για τη φιλοξενία φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, την παροχή υπηρεσιών IaaS-PaaS-SaaS και την υλοποίηση λύσεων δευτερευόντων κόμβων.

    Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi4GR) – Β’ Φάση. Είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη φάση Α.

    Δίκτυο Δημόσιου Τομέα (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ) – Β’ Φάση. Σε υλοποίηση βρίσκεται η φάση Α.

    Ανάπτυξη άλλων ειδών υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ΤΠΕ (εξοπλισμός πληροφορικής μεγάλης κλίμακας, κέντρα δεδομένων, αισθητήρες και άλλος ασύρματος εξοπλισμός).

    Για την Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων:

    Επανακατάρτιση – αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης.

    Συστημικές παρεμβάσεις (δημιουργία κλάδου Αναλυτή Ψηφιακής Πολιτικής, Παρατηρητήριο Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Περιφερειακό Κέντρο Αριστείας στις ΤΠΕ).

    Αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών.

    Ανάπτυξη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων στον γενικό πληθυσμό.

    Στο σχετικό κείμενο σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός στοχεύει κυρίως στην παροχή νέων και αναβαθμισμένων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της προστασίας δεδομένων, καθώς και της προσβασιμότητας, τηρώντας την αρχή του καθολικού σχεδιασμού, στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών, στην ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην εξασφάλιση συνδεσιμότητας υπερυψηλής ταχύτητας και στην κάλυψη των αναγκών σε ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο της υποστήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, εστιάζοντας στην αξιοποίηση και ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής.

    Σημείο αναφοράς, για την υλοποίηση του Προγράμματος, αποτελεί η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 -2025, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τους στρατηγικούς άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού: Συνδεσιμότητα , Ψηφιακές ικανότητες και δεξιότητες, Ψηφιακό μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες, Ψηφιακή Καινοτομία, Αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών.

    Διαβάστε επίσης

    Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο
    ΕΣΠΑ: Έρχονται πόροι 26,1 δισ. – H Ελλάδα πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε έγκριση
    Σχοινάς για έγκριση ΕΣΠΑ: Ελλάδα- Ευρώπη μαζί για την ανάπτυξη και τη συνοχή

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ