• Κοινωνία

    Πρόστιμο σε όσους διασχίζουν το δρόμο κοιτώντας το κινητό τους

    κινητο


    Τσουχτερό πρόστιμο θα καλούνται να πληρώσουν όσοι διασχίζουν τους δρόμους, ενώ παράλληλα κοιτούν το κινητό τους. Αυτό είναι το νέο μέτρο που αποφάσισε να επιβάλλει η Αυστραλία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών στους δρόμους.

    Πιο συγκεκριμένα, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στους παραβάτες αναμένεται να φτάνει μέχρι και τα 200 δολάρια, ποσό που αναλογεί σε περίπου 177 ευρώ. Για την ολοκλήρωση της ισχύος του μέτρου, εκκρεμεί το πράσινο φως για την πρόταση που έχει καταθέσει το Συμβούλιο Πεζών, το οποίο πιέζει να θεσπιστεί νομοθεσία, ώστε να αποτρέψει τους ανθρώπους από τη χρήση των τηλεφώνων τους, ενώ διασχίζουν το δρόμο.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου, το πρόστιμο θα αποτρέψει τους πεζούς από το να θέτουν σε κίνδυνο της ζωή τους. «Θα θέλαμε να δούμε ένα πρόστιμο 200 δολαρίων σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο θα ονομαστεί «διάσχισε τον δρόμο, ενώ είχε διασπαστεί η προσοχή του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Οι αντιδράσεις για το μέτρο

    Το μέτρο μπορεί ήδη να δρομολογείται, ωστόσο, η πρόταση έχει διχάσει τους Αυστραλούς, με ορισμένους να λένε ότι τα πρόστιμα έχουν νόημα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι υπερβολικό αυτό το μέτρο.

    «Νομίζω ότι είναι γελοίο. Εάν υπάρχει διάβαση πεζών, θα πρέπει να επιτρέπεται να της διασχίσεις», είπε ένας. «Οι οδηγοί και οι πεζοί έχουν την ίδια ευθύνη να είναι ασφαλείς, έτσι, αν αποσπαστεί η προσοχή τους, θα πρέπει να τιμωρηθούν το ίδιο», ανέφερε μια γυναίκα.

    Σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε στο Σίδνεϊ, το 36% των πεζών, διέσχισε τον δρόμο ενώ ασχολούνταν με το κινητό τους ή φορούσαν ακουστικά. Οι ειδικοί στην ασφάλεια του δρόμου, λένε πως το να κοιτάς το κινητό σου την ώρα που περπατάς, σε καθιστά κατά κάποιο τρόπο «τυφλό».

    Υπενθυμίζεται ότι και στη χώρα μας είναι ουκ ολίγα τα περιστατικά, όπου πεζοί έχουν διακινδυνεύσει την ασφάλειά τους, διασχίζοντας τον δρόμο, ενώ κοιτούν το κινητό τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς φορούν ακουστικά, με αποτέλεσμα να μην βλέπουν και να μην ακούνε γύρω τους.

    Η συμπεριφορά των πεζών στους δρόμους έχει προβληματίσει, καθώς συχνά δημιουργούν πρόβλημα και στους οδηγούς, οι οποίοι κινδυνεύουν επίσης να τραυματίσουν κάποιον, ή και να τραυματιστούν οι ίδιοι, επειδή οι πεζοί προχωρούν ανεξέλεγκτα στους δρόμους.



    ΣΧΟΛΙΑ