Κοινωνία

Προανακριτική: Θέλουμε να κληθεί ως μάρτυρας ο κ. Φιλιππάκης λέει ο συνήγορός του – Τι υποστηρίζει η Παπαδάκου


Από τις 15 μέχρι τις 24 Ιουνίου, καλούνται σε ανωμοτί εξηγήσεις οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Ιωάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου, όπως αποφάσισε η προανακριτική επιτροπή.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος και τα 3 μη πολιτικά πρόσωπα θα προσέλθουν στις κάτωθι ημερομηνίες:

– Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καλείται στις 15 Ιουνίου 2020.

– Ιωάννης Φιλιππάκης, καλείται στις 18 Ιουνίου 2020

– Αλέξανδρος Τάρκας, καλείται στις 23 Ιουνίου 2020

– Γιάννα Παπαδάκου, καλείται στις 24 Ιουνίου 2020

Νωρίτερα, ο εκδότης-δημοσιογράφος Ιωάννης Φιλιππάκης που προσήλθε μαζί με τον συνήγορό του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, το απόγευμα της Πέμπτης, κατήγγειλε για Παραβίαση των προβλέψεων του άρθρου 86 του Συντάγματος, των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του Κανονισμού της Βουλής.

«Η επιτροπή δεν μπορεί να καλεί ανωμοτί μη πολιτικό πρόσωπο, διαφορετικά ενεργεί καθ΄υπέρβαση της εξουσίας της. Θέλουμε να κληθεί ως μάρτυρας ο κ. Φιλιππάκης, ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να ναρκοθετηθεί η διαδικασία με ακυρότητες. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο κ. Μιωνής είναι συκοφάντης και σκευωρός», είπε ο συνήγορος κ. Φιλιππάκη που είναι συνήγορος και του εκδότη-δημοσιογράφου Αλέξανδρου Τάρκα.

«Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να θωρακιστεί η διαδικασία από ακυρότητες. Αν δεν κληθούν ως μάρτυρες, τότε πρόκειται για στέρηση φυσικού δικαστή και αρνησιδικία», είπε ο συνήγορος των δύο δημοσιογράφων που ζήτησε ένα μήνα προθεσμία. Ο κ. Φιλιππάκης, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων του, ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που «είναι αδελφικός φίλος του Αλέξανδρου Τάρκα» και «επειδή υπήρξε συνάντηση στις 11.12.2012 ανάμεσα σε Σαμαρά, Φιλιππάκη και Τάρκα με αίτημα του πρώτου να μην γράφει η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» για τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή». Ο κ. Φιλιππάκης ζήτησε επίσης, δια του συνηγόρου του, να κληθεί σε συμπληρωματική κατάθεση ο κ. Μιωνής. Ζήτησε επίσης να κληθεί ο Σπήλιος Λιβανός «που είναι κουμπάρος του κ. Τάρκα», και οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης και Χρήστος Ντζούρας».

Κατά την έξοδο του από την προανακριτική επιτροπή, ο Ιωάννης Φιλιππάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί ζήτησε να κληθεί σε κατάθεση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός. «Ο κ. Λιβανός είναι κουμπάρος του Αλέξανδρου Τάρκα και του Σταύρου Παπασταύρου. Γνωρίζει συνεπώς την υπόθεση. Σύμφωνα με το μύθευμα, εμείς εκβιάζαμε Παπασταύρου, Μιωνή και Μεταξά. Ο κ. Σπήλιος Λιβανός ήταν συνεπώς κουμπάρος του ‘εκβιαστή’ και κουμπάρος του ΄εκβιαζόμενου’. Δεν πήρε χαμπάρι για τον εκβιασμό;», σχολίασε ο κ. Φιλιππάκης και πρόσθεσε: «άλλωστε εμείς πριν τον κ. Παπαγγελόπουλο, είχαμε αρχηγό της συμμορίας τον κ. Βορίδη, σύμφωνα με όσα έχει πει ο Μιωνής». Συνολικά ο κ. Φιλιππάκης προτείνει 29 μάρτυρες.

Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτήρισε δια του συνηγόρου του την κλήση του σε ανωμοτί εξέταση και ο δημοσιογράφος-εκδότης Αλέξανδρος Τάρκας. Ο κ. Τάρκας ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας στην επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Γιάννα Παπαδάκου: «Η αλήθεια θα βγει και σε εφημερίδα τοίχου»

«Σε μεθόδευση για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες», απέδωσε την κλήση σε εξηγήσεις, χωρίς όρκο, της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, ο συνήγορός της Δημήτρης Τσοβόλας.

Η Γιάννα Παπαδάκου που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης επισήμανε, δια του συνηγόρου της, ότι η ειδική επιτροπή αρνήθηκε να αποδεχθεί το αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να κληθεί η δημοσιογράφος, ως βασική μάρτυρας, για την υπόθεση της «σκευωρίας» αλλά την καλεί σήμερα ανωμοτί. «Είναι προφανής η μεθόδευση. Αποκλείετε έναν ουσιαστικό μάρτυρα και τον καθιστάτε ύποπτο», ανέφερε ο συνήγορος της Γιάννας Παπαδάκου.

«Δεν αποδέχομαι την ιδιότητα της ύποπτης. Εκφράζω τη δυσάρεστη έκπληξή μου, όπως το έκανε χθες με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ», είπε η ίδια η Γιάννα Παπαδάκου στην ειδική επιτροπή και πρόσθεσε: «από εδώ παρήλασαν εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, κατηγορούμενοι για μίζες, για ξέπλυμα χρήματος. Εγώ θέλω να έρθω στην επιτροπή για την αλήθεια και μόνο αυτή. Το οφείλω στον εαυτό μου για να τον υπερασπιστώ, απέναντι σε μια εισαγγελέα που με έχει συκοφαντήσει και την έχω μηνύσει. Επίσης απέναντι στον κ. Μιωνή που έχει καταδίκες, απάτη επί δικαστηρίω, και τον οποίο επίσης έχω μηνύσει».

Η δημοσιογράφος εξέφρασε επίσης την απορία της, πως η επιτροπή κατάφερε να βρει τόσο γρήγορα τον κ. Μιωνή. «Κάθε φορά που ήθελα να του επιδώσω μια μήνυση, δεν τον έβρισκα», ανέφερε και υπογράμμισε: «Δεν θα πω κάτι για το οποίο δεν θα προσκομίσω αποδεικτικά στοιχεία. Η αλήθεια, ό,τι και να γίνει, θα βγει και σε εφημερίδα τοίχου»!

Η κ. Παπαδάκου υπέβαλε ένσταση ακυρότητας διότι καλείται να δώσει εξηγήσεις χωρίς όρκο «για τις αορίστως και παρανόμως αναφερόμενες στην κλήση της, οκτώ αξιόποινες πράξεις». Ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους κατέθεσε ένσταση ακυρότητας, είναι ότι το επιστημονικό συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει πως για τυχόν ανακύψασες συναφείς πράξεις, μη πολιτικών προσώπων, η Βουλή αποστέλλει τη δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα. Επισημαίνει εξάλλου ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν είναι κατηγορούμενος στην παρούσα φάση και συνεπώς δεν μπορεί, αυτή την ώρα, να καλείται ως ύποπτη, γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης.

Επίσης η δημοσιογράφος υπέβαλε αίτηση να καταθέσουν ως μάρτυρες πρόσωπα που γνωρίζουν την ουσία της υπόθεσης. Ανάμεσά τους ο Φαλσιανί, ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο επίκουρος Εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Καλούδης, η Κριστίν Λαγκάρντ.


ΣΧΟΛΙΑ