• Κοινωνία

    Πως αναπληρώνεται ο χρόνος καραντίνας – Τι προβλέπει η διάταξη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου ισχύει η διάταξη για την αναπλήρωση του εργάσιμου χρόνου της προληπτικής καραντίνας, για όποιον εργαζόμενο μένει σε περιορισμό για 7 ή 14 ημέρες σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και δεν μπορεί να τεθεί σε τηλεργασία. Η τελική διάταξη του υπουργείου Εργασίας στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα, που είχε αποκαλύψει το «Mononews», προβλέπει πως:

    -Ο εργαζόμενος υποχρεούται μετά την λήξη της καραντίνας και την επιστροφή στη δουλειά να αναπληρώσει με μη αμειβόμενη υπερεργασία τις μισές εργάσιμες ώρες – δηλαδή το 50% –της προληπτικής καραντίνας

    -Η αναπλήρωση θα γίνεται με υπερεργασία μιας ώρας ημερησίως, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου και σε άλλες εργάσιμες ημέρες χωρίς συγκεκριμένο όριο στον χρονικό ορίζοντα αναπλήρωσης (η αρχική διάταξη όριζε πως η αναπλήρωση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου).

    Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, που έχει προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις, προβλέπονται τα εξής:

    Εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό 7 ή 14 ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:

    -να καθορίσει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτό, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας,

    -να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά 1 ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

    Για παράδειγμα αν ο εργαζόμενος είναι πλήρους απασχόλησης και εργάζεται 5ήμερο 8ωρο κι εφόσον μείνει σε προληπτική καραντίνα ένα 7ήμερο (π.χ. 5 εργάσιμες) τότε θα πρέπει να αναπληρώσει 20 ώρες εργασίας.

    Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.

    Υπενθυμίζεται πως η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι θα ήταν υποχρεωμένοι να αναπληρώνουν με υπερεργασία ή υπερωρία έως τριών ωρών ημερησίως τον χρόνο της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, εντός 4μήνου μετά την καραντίνα και έως το τέλος του 2020 (31/12/2020), εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ