• Κοινωνία

    Πυρκαγιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα και Έβρο – Η εικόνα στα μέτωπα (upd)

    • NewsRoom
    Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023.


    Μάχη με τις αναζωπυρώσεις αλλά και νέα μέτωπα δίνουν κυρίως την Παρασκευή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στις διάφορες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

    Στην Πάρνηθα, οι άνεμοι προκαλούν αναζωπυρώσεις, οι οποίες καταγράφηκαν στο δυτικό κομμάτι στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο ρέμα της Γιαννούλας και στο Φρούριο της Φυλής, όσο και ανατολικά από τη Μονή Κλειστών, σε μια δύσβατη περιοχή με χαράδρες. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει ενεργό μέτωπο σε περιοχές κοντά σε οικισμούς.

    Πλέον η εικόνα είναι πολύ βελτιωμένη.

    Συνολικά επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά 11 αεροσκάφη με 12 ελικόπτερα.

    Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει στις οδούς:

    -Στην οδό Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας με την επωνυμία «Αίγλη»
    -Στις οδούς Πάρνηθος από την οδό Φιλίας των Λαών
    -Στην οδό Πάρνηθος από το ύψος του Τελεφερίκ προς Πάρνηθα
    -Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της οδού Θρασυβουλου προς Δερβενοχώρια

    Νωρίτερα το πρωί, καταγράφηκαν επαναλαμβανόμενες απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην έκτακτη ενημέρωση ο κ. Κικίλιας έγιναν συνολικά εννέα απόπειρες εμπρησμού στον Αυλώνα: 8:13 περιοχή Αυλώνας πρώτη προσπάθεια, 8:57 περιοχή Συκάμινο Αυλώνα τρεις προσπάθειες, 9:47, περιοχή Συκάμινο Αυλώνα άλλες τρεις προσπάθειες, 10:51 βόρεια της Αυλώνας μία προσπάθεια, 12:02 βόρεια της Αυλώνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, μία προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις. Μια ακόμη εστία σημειώθηκε το απόγευμα στο νεκροταφείο του Αυλώνα.

    Οι Αρχές προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων, από τους οποίους οι τρείς αφέθηκαν ελεύθεροι. Αντίθετα συνελήφθη ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος, ο οποίος και είχε θεωρηθεί ως ο βασικός ύποπτος για τις φωτιές στον Αυλώνα.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, τις τελευταίες 24 ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές, πριν επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

    Έβρος: Αναζωπυρώσεις σε τρείς περιοχές

    Την ίδια ώρα, για έκτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στον Έβρο.

    Αναζωπυρώσεις καταγράφονται στο Σουφλί, στη φωτιά που ξεκίνησε την Τετάρτη, στην Αισύμη και στη Δαδιά, όπου οι φλόγες κινούνται προς το ομώνυμο χωριό.

    Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε κοντά στην Τοπική Κοινότητα Δαδιάς τροφοδοτείται από ένα κοντινό πευκόδασος και έχει κατεύθυνση προς το χωριό Κοτρώνια στο Σουφλί, χωρίς όμως αυτό να κινδυνεύει. Παράλληλα στις φλόγες παραδόθηκε ο χώρος αναψυχής Κατραντζήδες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

    Στις επιχειρήσεις, πέρα από τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, συνδράμουν και αυτές που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Βοιωτία

    Αντιμέτωποι με τις αναζωπυρώσεις βρίσκονται οι πυροσβέστες και στη Βοιωτία.

    Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, οι αναζωπυρώσεις είναι εντονότερες στην περιοχή Βάγια της Υλίκης, ανατολικότερα της περιοχής Ζάλτσα, καθώς και στις περιοχές Στείρι και Κυριάκι.

    Θεσσαλονίκη

    Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα στον Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Από αέρος επιχείρησαν δύο ελικόπτερα, με το ένα από αυτά να συνέχισε να πραγματοποιεί ρίψεις μέχρι τα δύσει ο ήλιος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη καεί πάνω από 1.500 στρέμματα δασικής έκτασης και καλαμιές.

    Κοζάνη

    Τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης στον νομό Κοζάνης.

    Η μια ξέσπασε στο Μεσόβουνο Πτολεμαϊδας, από κεραυνό. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

    Η δεύτερη σημειώθηκε στην περιοχή Τετραλόφου Κοζάνης και η τρίτη στην περιοχή μεταξύ Βοσκοχωρίου και Αγίου Χαραλάμπους Κοζάνης. Και αυτές οι φωτιές ξέσπασαν από κεραυνούς σε χορτολιβαδικές κυρίως εκτάσεις.

    Διαβάστε επίσης:
    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη

    Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό στη Χαλκίδα

    Wall Street: Σε αντίθετη τροχιά με φόντο την έναρξη του οικονομικού συμποσίου στο Jackson Hole



    ΣΧΟΛΙΑ