• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στο Ντράφι: Στα πρώτα σπίτια έφτασαν οι φλόγες – Εκκενώνεται η Ανθούσα, μήνυμα 112 για Διώνη και Δασαμάρι

    • NewsRoom


    Στις αυλές των πρώτων σπιτιών στο Ντράφι, στις οδούς Αχαιών και Σοφοκλέους, έφτασαν οι φλόγες από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη.

    Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, τόσο στο έδαφος όσο και από τον αέρα, ωστόσο οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ιδιαίτερα ισχυροί.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, υπάρχουν σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

    Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι της Πεντέλης και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός η φωτιά κινείται προς το Ντράφι της Πεντέλης.

    Στις 18.45 εστάλη μήνυμα από το 112 στους πολίτες που βρίσκονται στο Ντράφι να εκκενώσουν προς Παλλήνη.  Λίγο νωρίτερα μήνυμα μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Γύρω στις 20:00, νέο μήνυμα στάλθηκε μέσω του συστήματος 112 για την εκκένωση και της Ανθούσας, με τους κατοίκους να μετακινούνται προς τον Γέρακα.

    Παράλληλα, σε ετοιμότητα για τυχόν εκκένωση βρίσκονται και οι αρμόδιοι στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγειας (ΚΕΠΥ) του ΕΚΑΒ και η διοίκηση του παιδιατρικου νοσοκομείου. Ήδη υπάρχει όχημα στον χώρο του Παίδων το οποίο είναι σε αναμονή αμέσως μόλις δοθεί η σχετικη εντολή εκκένωσης να παραλάβει τους περιπατητικους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

    Μάλιστα, έχουν ήδη διακομιστεί τρία ορθοπεδικά περιστατικά με ασθενοφόρα στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ενημέρωση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναμένεται μια μικρή εξασθένιση των ανέμων τις επόμενες ώρες.

    Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

    Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 – 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.

    Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

    Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

     Διαβάστε επίσης:

    Φωτιά στο Νταού Πεντέλης – Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους (upd)

    Φωτιά στην Πεντέλη: Κλείνουν οι δρόμοι στην Αττική



    ΣΧΟΛΙΑ