• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στα Μέγαρα: Αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Ζάχουλης – Περιορίστηκαν τα μέτωπα στη Σαλαμίνα

    • NewsRoom
    Φωτιά στην Πεντέλη


    Σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή των Μεγάρων.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, βελτιωμένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Ειδικότερα, η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί δυτικά από τη Ζάχουλη, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο μικρό μέτωπο κοντά στην περιοχή Πευκενέα.

    Στην περιοχή αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι με ένταση 3 μποφόρ, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικότερα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν εκεί.

    Στη πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

    Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη Βένιζα Μεγάρων και απειλεί τα γύρω χωριά και σύντομα επεκτάθηκε λόγω των ανέμων και απείλησε τα γύρω χωριά, ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης γίνεται σε δύσβατη περιοχή.

    Λίγο μετά τις 14:35 το μεσημέρι, δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Ζάχουλη μέσω του 112. Όσοι βρίσκονται στον οικισμό, καλούνται να εκκενώσουν προς το Αλεποχώρι. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν.

    Ήδη από την πρώτη στιγμή έγινε εκτροπή δύο Air Tractores που εκτελούσαν περιπολία και καταφθάνουν ένα Erickson, ένα ΑΒ215 και ακολουθούν 3 CL 215, ένα Erickson και 2 Air tractors.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, τα οποία φέρονται να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

    Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, στο σημείο επιχειρούσαν 95 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Την επιχείρηση συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, τοπική αυτοδιοίκηση και η ΕΛΑΣ.

    Οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά τον δρόμο από τον Ανω Πευκενέα και οδηγηθεί στην Ζαχούλη που κατοικείται. Μάλιστα, έχει ήδη δοθεί εντολή για εκκένωση του οικισμού ενώ το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

    Παράλληλα, εκκενώνεται και ο οικισμός Παπαγιαννέικα, μετά από μήνυμα που στάλθηκε από το 112. Στη Ζάχουλη, σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση μετά τις 19:00.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς

    Η κατάσταση, σύμφωνα με πηγές, κρίνεται δύσκολη, καθώς στην περιοχή επικρατούν άνεμοι 4 μποφόρ, αλλά με ριπές 7 μποφόρ. Στην περιοχή καίγοπνται 300 στρέμματα παρθένου δάσους, με πεύκα και φυστικόδεντρα.

    Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της πυρκαγιάς.

    Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα.

    Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου με σήμανση προς ‘Ανω Αλεποχώρι, καθώς στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής της με την ανώνυμη οδό προς ‘Ανω Λούμπα έως το ύψος της ανώνυμου οδού προς το οικισμό Πευκενέα.

    Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα

    Την ίδια ώρα περιορίστηκαν τα μέτωπα στην Σαλαμίνα. Η πυρκαγιά περιορίστηκε στον λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι στη Σαλαμίνα, ενώ σε εξέλιξη παραμένει στο λόφο Πατρίς. Η κατάσταση και στο τρίτο μέτωπο είναι αντιμετωπίσημη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ.Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος.

    Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

    Νωρίτερα, ο δήμαρχος της περιοχής, μιλώντας στα κανάλια, άφησε υπόνοιες για εμπρησμό. Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Παναγόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός και άφησε σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό.

    «Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης για να μην έχουμε προβλήματα. Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    «Ο στόχος είναι να εκκενωθεί η περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου. Δεν με προβληματίζει το τριπλό μέτωπο είμαι σίγουρος τι συμβαίνει. Είδαμε φωτιά το ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη».

    Τα πύρινα μέτωπα όπου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στον λόφο Πατρίς, στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι.

    Πιο συγκεκριμένα στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες. Επιπροσθέτως, ακτοπλοϊκώς μεταβαίνουν στη Σαλαμίνα από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

    Εφιαλτική η νύχτα στην Πεντέλη

    Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Πεντέλη από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα.

    Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

    Πιο συγκεκριμένα, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

    Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

    Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

    Η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει στο έργο, που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

    Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας.

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

    Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

    Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

    Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με κύριο βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, έδινε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιοριστούν τα μέτωπα, ωστόσο η ταχύτητα, η ένταση των ανέμων και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσής τους, δημιουργούσαν συνεχώς μέτωπα και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων.

    Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων.

    Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση. Δεν υπάρχει θέμα διαρροής φυσικού αερίου από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

    Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

    Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Στο σημείο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

    Επιπλέον στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς.

    Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

    Συγκεκριμένα στις 02.00, για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο, στις 02.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04.30 για Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, ενώ στις 05.20 για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

    Πηγή: Facebook/@Lefteris Partsalis

    «Δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, επισημαίνοντας ότι πρώτη προτεραιότητα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, και φυσικά η προστασία των κρίσιμων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

    Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Λόγω των πυρκαγιών στην Αττική η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, περιοδεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρέβεζα, αναβάλλεται.

    Φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά

    Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

    Θεοδωρικάκος: Εκατοντάδες αστυνομικοί μάχονται για την προστασία της ζωής των πολιτών και τη διασφάλιση της περιουσίας τους

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρεται σε ανάρτησή του στο twitter στη μάχη που δίνουν και οι αστυνομικοί για τους πολίτες στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

    Συγκεκριμένα, γράφει: «Εκατοντάδες αστυνομικοί νύχτα και μέρα μάχονται για την προστασία της ζωής των πολιτών και την διασφάλιση της περιουσίας τους. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

    Η Περιφέρεια συνδράμει στο έργο της πυρόσβεσης με μηχανήματα και είδη άμεσης ανάγκης

    Στη μάχη για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας και την ανακούφιση των πληγέντων, οι οποίοι λόγω των προληπτικών ή έκτακτων εκκενώσεων είναι συγκεντρωμένοι σε διαθέσιμους χώρους των πέριξ δήμων, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες στην πρώτη γραμμή, να συνδράμουν με όποιο τρόπο τους ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους δημάρχους.

    Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στο έργο της πυρόσβεσης με 52 υδροφόρες, 10 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για τις εκκενώσεις των απειλούμενων από την πυρκαγιά οικισμών, καλύπτοντας τις όποιες ανάγκες παρουσιάζονται.

    Σε αυτό το πλαίσιο, από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με την ΓΓ Πολιτκής Προστασίας, αναζητούνται επιπλέον καταλύματα για προσωρινή στέγαση των κατοίκων που εγκατέλειψαν τοις οικίες τους, όπως και δομές ολιγόχρονης ανάπαυλας των ανδρών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι επιχειρούν ασταμάτητα στο πεδίο από χθες το απόγευμα.

    Επίσης, συγκεντρώνονται είδη άμεσης ανάγκης (νερό, πρόχειρο φαγητό, κολλύρια κ.λπ.) για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών στους επιλεγμένα χώρους συγκέντρωσης, όπως το ΚΑΠΗ Πικερμίου, ο προαστιακός Παλλήνης, το Γυμναστήριο Σπάτων, στο εκπτωτικό χωριό, σε αίθουσες στο Κορωπί, κ.ά., ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η Κοινωνία των Πολιτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Πύρινος όλεθρος στην Πεντέλη: Καμμένα σπίτια, στάχτες και απόγνωση

    Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την εικόνα της τραγωδίας που προκαλεί από το απόγευμα της Τρίτης 20/7 η φωτιά στην Πεντέλη.

    Σε Διώνη και Δασαμάρι, έως και Λ. Μαραθώνος τα ενεργά μέτωπα

    Ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στη Διώνη και το Δασαμάρι έως και τη λεωφόρο Μαραθώνος, όπου εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

    Παράλληλα, ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι δυνάμεις έχουν παραταχθεί και κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.

    Συνεχής βελτίωση παρατηρείται, όπως ανέφερε, στη βορειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιά και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εκεί ενεργό μέτωπο.

    «Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο. Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, αυτή τη στιγμή επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

    Ακόμα, μέσω των μηνυμάτων του 112 και με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί έως το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90 χιλιάδες κατοίκους.

    Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα.

    Η εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη από δορυφόρο

    Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

    Η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων.

    Μέχρι 113 χλμ. την ώρα οι ριπές των ανέμων στην Πεντέλη

    Μία πολύ δύσκολη κατάσταση από πλευράς ανέμων με πολύ ισχυρές ριπές στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη περιγράφει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

    «Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ ισχυρό άνεμο. Στη συνέχεια έχουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, τη στιγμή που μιλάμει δηλαδή στις 09:30, έχουμε ριπές στην Πεντέλη που είναι 75 με 85 χλμ/ ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για τα επίγεια μέσα και για τα εναέρια μέσα», δηλώνει ο κ. Λαγουβάρδος, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι επόμενες ώρες, μέχρι να κοπάσει ο άνεμος από το βράδυ και μετά, θα είναι δύσκολες.

    «Τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων, είναι η δεύτερη ημέρα ισχυρού μελτεμιού στην ανατολική χώρα και επομένως και στην ανατολική Αττική. Θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες. Μικρή αποκλιμάκωση των ανέμων περιμένουμε από αργά το βράδυ και περισσότερο αύριο αλλά έχουμε πολλές ώρες ακόμα που οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί», εξηγεί ο διεθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ο καπνός από τη φωτιά στην Πεντέλη έχει φτάσει και 400 χλμ μακριά και όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες, τις οποίες επεξεργάστηκαν το πρωί, έχει φτάσει νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης.

    Για το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, το οποίο εκκενώθηκε χθες λόγω της πυρκαγιάς, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, δεν σταμάτησε ούτε η ηλεκτροδότηση ούτε η πρόσβαση στο διαδίκτυο, επομένως έγιναν κανονικά οι λήψεις δεδομένων από τους 450 σταθμούς σε όλη τη χώρα.

    «Θα ήμασταν τύφλοι αν είχαμε αυτήν τη διακοπή, ευτυχώς δεν την είχαμε, λειτουργούν κανονικά οι προγνώσεις, έχουν αναρτηθεί και στις σελίδες μας», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Τρεις ασθενείς με εγκαύματα στο Νοσοκομείο

    Τρεις ασθενείς που αφορούσαν την πλαστική Χειρουργική, προσήλθαν από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη χθες στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

    Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε ενημέρωση του νοσοκομείου για τη φωτιά:

    «O ασθενής Μ.Ε. ετών 54 προσήλθε με ιδίο μέσο από την πυρκαγιά στο Γέρακα, με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, κυρίως επιπολής και κατά τόπους εν τω βάθει μερικού πάχους, που αφορούσαν το πρόσωπο, άνω και κάτω άκρα άμφω, και κορμό. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή».

    Επιπλέον, προστίθεται στην ανακοίνωση, ασθενής με αρχικά Β.Γ. (άνδρας) 35 ετών προσήλθε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Πεντέλη «λόγω θερμικών εγκαυμάτων εν τω βάθει μερικού πάχους συνολικής επιφανείας 18%, σε κεφαλή, ΑΡ βραχίονα, ΔΕ κνήμη, και ΑΡ κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής».

    Στο «Γεννηματάς» προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού και μια 28χρονη από την Πεντέλη.

    «Μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή στο Γ.Ν Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και  ανέφερε  ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο Γ.Ν Σωτηρία» σημειώνει το νοσοκομείο.

    Κανονικά η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πεντέλης και στην Αττική Οδό

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλέον, στη λεωφόρο Πεντέλης, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς την Ελευσίνα, αλλά και προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

    Μεταβολές στα δρομολόγια των λεωφορείων

    Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των εξής λεωφορειακών γραμμών:

    • 301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
    • 301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΑΝΘΟΥΣΑ-ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
    • 314 ΣΤ.ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ
    • 319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
    • 324 ΑΝΘΟΥΣΑ-ΠΑΛΛΗΝΗ-ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

    Επίσης, τροποποιήσεις υπάρχουν στη διαδρομή των εξής λεωφορειακών γραμμών:

    • 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
    • 446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ)
    • 450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ
    • 451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
    • 460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ
    • 461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
    • Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΘΟΥΣΑ
    • Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

    Δήμαρχος Πεντέλης: Η φωτιά δεν ξεκίνησε με φυσικό τρόπο

    Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε κατά τη διάρκεια δηλώσεών της στο MEGA η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία αναφέρθηκε παράλληλα στην εικόνα που διαμορφώνεται το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή.

    «Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, υπάρχουν όμως, αρκετές πιθανότητες αναζωπύρωσης στον ορεινό όγκο μας, από εκεί που πέρασε η φωτιά δηλαδή, από το απόγευμα και έπειτα, και εκεί επιχειρούν τα οχήματά μας. Βλέπω ένα καμένο τοπίο, η καμένη έκταση δεν είναι πολύ μεγάλή, αλλά είναι μία εικόνα που δεν μπορούμε να την δεχθούμε. Οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, ωστόσο τώρα μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους. Καλούν να επιστρέψουν και τους ενημερώνει και η αστυνομία» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

    Και συμπλήρωσε:

    «Είναι δευτερεύον αυτή τη στιγμή να δούμε εμείς από πού προήλθε η φωτιά, είναι δουλειά των αρμόδιων αρχών. Η φωτιά δεν ξεκίνησε από τα διοικητικά μας όρια ήταν στο Ντράφι, ανέβηκε και πέρασε σε εμάς και πέρασε ξανά στο Ντράφι. Ήταν σε σημείο που δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί με κάποιο φυσικό τρόπο. Οι αρχές θα κάνουν την έρευνα και θα δοθεί φως αφού ηρεμήσουν τα πράγματα», κατέληξε.

    ΔΕΔΔΗΕ: Στο σημείο της πυρκαγιάς τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

    Στο σημείο που είναι σε εξέλιξη η φωτιά εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου.

    Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης.

    Χωρίς προβλήματα λειτουργεί εξάλλου το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ.

    6 οδηγίες των πνευμονολόγων

    Πολλές κλήσεις από άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, έκανε γνωστό ότι έχει δεχθεί η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάττα Τσικρικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, με την φωτιά στην Πεντέλη να μαίνεται για δεύτερη ημέρα.

    Η κ. Τσικρικά έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, ήτοι:

    • Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Δεν αποτελεί η ημέρα ευκαιρία για άθληση σε εξωτερικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση.
    • Αν χρειάζεται μετακίνηση, να γίνεται με αυτοκίνητο, στο οποίο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά και ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται με την επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.
    • Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμένουν σε εσωτερικό χώρο, σε δροσερό περιβάλλον.
    • Να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση. Αν χρειαστεί κάποιος να επιχειρήσει σε μέτωπο πυρκαγιάς, να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό. Να εφυγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του.
    • Χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
    • Τα πάσχοντα από αναπνευστικά προβλήματα άτομα, να είναι σε διαρκή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, ειδικά αν έχουν συμπτώματα βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένα πτύελα, ζάλη.

    Έως και 400 χλμ μεταφέρθηκε ο καπνός

    Οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς τη θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης 20/7.

    Φωτιά στην Πεντέλη

    Η περίμετρος της πυρκαγιάς

    Χάρτη που αποτυπώνει την περίμετρο της φωτιάς στην Πεντέλη, καθώς και τα σημεία στα οποία υπάρχουν ενεργά μέτωπα, έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό.

    Στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη.

    Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη που παρουσίασε, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες περιμετρικά, ενώ τα ενεργά μέτωπα εντοπίζονται στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

    Επιπλέον, όπως είπε, έμφαση δίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Αττικής και νοτιοανατολικά επίσης στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

    Δεν θα λειτουργήσουν παιδικά camps

    Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης.

    Συγκεκριμένα το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής».

    Μήνυμα του 112 για αποφυγή της μετακίνησης στη Λ. Μαραθώνος

    Λίγα λεπτά μετά τις 6 το πρωί, το 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι. Δρόμος κλειστός λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

    Ενημέρωση από το ΕΚΑΒ για εκκενώσεις κέντρων φροντίδας στην περιοχή της Πεντέλης

    Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

    Ειδικότερα:

    • Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
    • Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
    • Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

    Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πύρινος όλεθρος στην Πεντέλη: Καμένα σπίτια, στάχτες και απόγνωση

    Ενημέρωση Πυροσβεστικής: Σε Διώνη και Δασαμάρι, έως και Λ. Μαραθώνος τα ενεργά μέτωπα



    ΣΧΟΛΙΑ