• Κοινωνία

    Πύρινος όλεθρος…

    • NewsRoom

    Φωτιά στη Βόρεια Αττική


    Σε μια εφιαλτική νύχτα, ενόψει μιας ακόμα πιο δύσκολης ημέρας, εξελίσσεται το βράδυ της Πέμπτης 5 Αυγούστου, καθώς οι μεγάλες πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της χώρας συνεχίζουν αν ανεξέλεγκτες να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών και των γυναικών της πυροσβεστικής.

    Το  μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Βόρεια Αττική, μετά την αναζωπύρωση το μεσημέρι της Πέμπτης καίει στην περιοχή των Αφιδνών ενώ οδηγείται προς την περιοχή του Καπανδριτίου, έχοντας ξεπεράσει την Εθνική Οδός,  καθώς και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία στην οποία καίγονται σπίτια, έχοντας πάντως ήδη εκκενωθεί.

    Οι πυροσβέστες δίνουν μια τεράστια μάχη στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, προκειμένου να καθυστερήσουν τη φωτιά, την ώρα που οχήματα του στρατού επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες πριν το Καπανδρίτι. Ήδη, ετοιμάζεται η εκκένωση του Καπανδριτίου, του Αγίου Στεφάνου και του Πολυδενδρίου.

    Νωρίτερα η φωτιά είχε περάσει μέσα από την Λυκόβρυση ενώ μεγάλη μάχη δόθηκε και στο Κρυονέρι, όπου πυροσβέστες και πολίτες τραυματίστηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Μάλιστα, δύο εθελοντές πυροσβέστες που μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, αναγκάστηκαν να εκκενωθούν.

    Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην Βόρεια Εύβοια, όπου η κατάσταση θυμίζει πραγματικά κόλαση. Μεγάλη μάχη δίνεται στα χωριά Σκεπαστή και Κεραμεία, τα οποία έχουν κυκλώσει οι φλόγες. Παράλληλα εκκενώνονται χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Άννας, με την φωτιά που απειλούσε τις νωρίτερα τα πρώτα σπίτια στον οικισμό Κουρκουλοί, να αλλάζει πορεία λόγω των ανέμων και να κατευθύνεται προς Σκεπαστή, Κεραμεία και Αγία Άννα.

    Φωτιά στη Βόρεια Εύβοια

    Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στην περιοχή για εκκένωση των περιοχών, ενώ κάτοικοι της περιοχής κατέβηκαν στις παραλίες, όπου αναμένονται σκάφη του λιμενικού για τον απεγκώβισμό τους.

    Συνολικά επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Στην περιοχή συνδράμουν ο Στρατός, το Λιμενικό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές.

    Αντίθετα καλύτερη είναι η κατάσταση στην μεγάλη πυρκαγιά της Ηλείας, όπου νωρίτερα έχουν εκκενωθεί δεκάδες χωριά.  Στη Μεσσηνία μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Άνθειας, ενώ η φωτιά στην περιοχή του Μελιγαλά πέρασε νωρίτερα τα όρια του νομού και κινήθηκε προς την Αρκαδία.

    Μια νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στη Φωκίδα, έχοντας ήδη εκκενωθεί 3 χωριά του δήμου Δωρίδας με το μέτωπο να εκτείνεται σε 8 χλμ, ενώ το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε η φωτιά στον Γρεβενά, οδηγώντας  σε εκκενώσει 6 οικισμών.

    Συνολικά μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 99 νέες πυρκαγιές, ενώ συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να επέμβουν σε 145 πυρκαγιές. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του πρωτοφανούς διάρκειας και έντασης καύσωνα, ο οποίος συνεχίζει με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου για 10η ημέρα.

    Ταυτόχρονα, εκτός μάχης για την Πέμπτη είχε τεθεί το γιγαντιαίο πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Be-200. Το ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο επιχειρεί διαρκώς όλες τις προηγούμενες εβδομάδες από το ένα σημείο της χώρα στο άλλο, αντιμετώπισε βλάβη στον ένα κινητήρα την Τετάρτη, λόγω του ισχυρού θερμικού φορτίου, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από τους τεχνικούς με αποτέλεσμα να ριχτεί ξανά στη μάχη την ίδια ημέρα. Ωστόσο, για λόγους ασφάλειας ήταν απαραίτητο να περάσει από προβλεπόμενη επιθεώρηση, η οποία έγινε με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να αναμένεται πίσω στην μάχη από το πρωί της Παρασκευής.

    Η Παρασκευή, πάντως, αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολή ημέρα, καθώς 6 περιφέρειες βρίσκονται στο «κόκκινο». Το κύριο πρόβλημα έχει να κάνει με τους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι σε ορισμένες περιοχές αναμένεται να φτάσουν έως και τα 8 μποφόρ, οι οποίοι μετά από τις συνεχόμενες ημέρες ξηρασίας κινδυνεύουν να μετατρέψουν σε πυριτιδαποθήκη πολλές περιοχές της χώρας, επιδεινώνοντας την ήδη προβληματική κατάσταση.

    Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η χώρα να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού έως την Δευτέρα, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε δάση, πάρκα και άλση, ενώ απαγορεύτηκαν όλες οι δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά.

    Την ίδια ώρα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. Ήδη στην Ελλάδα βρίσκονται δυνάμεις από την Κύπρο, με 40 πυροσβέστες να ενεργούν στην Βόρεια Αττική ενώ 2 αεροσκάφη να βρίσκονται στην Κρήτη. Το πρωί της Παρασκευής αναμένονται να καταφτάσουν δυνάμεις από άλλες 4 χώρες. Ειδικότερα, αναμένονται 83 πυροσβέστες από τη Γαλλία και 2 αεροσκάφη, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία,  112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, καθώς και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική
    Χαρδαλιάς: 99 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, παραμένουν 57 ενεργές – Απαγόρευση δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά έως τη Δευτέρα
    Ηλεία: Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης



    ΣΧΟΛΙΑ