• Κοινωνία

    Ποιος δήμαρχος απαγορεύει το προκλητικό ντύσιμο και την επαιτεία

    • NewsRoom


    Νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μετά την απόφαση δημάρχου να επιβάλλει, στην περιοχή, όπου είναι επικεφαλής, την απαγόρευση του προκλητικού ντυσίματος, αλλά και της επαιτείας, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στο διαδίκτυο από χρήστες που μιλούν για «οπισθοδρομική στροφή».

    Ο συγκεκριμένος δήμαρχος ανήκει στην ομάδα των εκλεγμένων με τον ξενοφοβικό σχηματισμό Λέγκα, στην Ιταλία, οι προκλητικές ενέργειες του οποίου δεν έχουν τέλος. Αυτή είναι μόνο μια εκ των υπερβολών, στη λίστα με τα «διατάσσειν και απαγορεύειν» από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κόμματος, για τους οποίους γίνεται λόγος ότι επιχειρούν αναβίωση των ιδεών του φασιστικού κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι.

    Συγκεκριμένα, στο νέο περιστατικό που εκτυλίσσεται στην παραλιακή πόλη της Μάσα, στην Τοσκάνη, από δω και στο εξής ορίζεται ότι απαγορεύονται τα προκλητικά ενδύματα, οι υπαινικτικές εκφράσεις σεξουαλικού περιεχομένου, ή τα πειράγματα. Επίσης, απαγορεύεται η επαιτεία, το τάισμα των περιστεριών, ή το να δροσίζεσαι από δημόσια συντριβάνια.

    Μάλιστα, η συγκεκριμένη οδηγία προς τη δημοτική αστυνομία της Μάσα έχει ήδη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, μετά τη σχετική εντολή του εκλεγμένου με τη Λέγκα, Φραντσέσκο Περσιάνι. Μετά τη γνωστοποίηση της συγκεκριμένης είδησης, προκλήθηκε μαζικό κύμα αντιδράσεων.

    Πολλά σχόλια διατυπώθηκαν, ιδίως μετά τη δημόσια τοποθέτηση του γνωστού ηθοποιού, Αλεσάντρο Γκάσμαν και κάνουν λόγο για «οπισθοδρομική στροφή» και «ελευθεριοκτόνες» διατάξεις. Από την άλλη, ένας άλλος χρήστης ειρωνεύθηκε, γράφοντας «Καλό 1919», υπονοώντας την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση και την επεισοδιακή εμφάνιση του φασιστικού κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι.

    Ο Αλεσάντρο Γκάσμαν, σε ανάρτησή του, ενημέρωσε σχετικά με τη νέα απόφαση, «Ο νέος «κανονισμός» του δήμου της Μάσα προβλέπει πρόστιμα για όποιον επαιτεί και για τις γυναίκες που ντύνονται προκλητικά», αναφέρεται στο tweet του Γκάσμαν, που έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός, ενώ από την πλευρά της. η γνωστή τραγουδίστρια Φιορέλα Μανόια αντέδρασε ρωτώντας: «πείτε μου πως δεν είναι αλήθεια. Οι πολίτες της Μάσα το ανέχονται αυτό;».

    Μετά από το κύμα αντιδράσεων του κοινού, ήρθε μια οργισμένη απάντηση εκ μέρους των δημοτικών αρχών.

    Ο αντιδήμαρχος επιτέθηκε στον «διάσημο ηθοποιό, που εκτοξεύει καταδίκες στην τύχη, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί», αναδημοσιεύοντας το επίμαχο Άρθρο 12, που, κατά τον ίδιο, στόχο έχει να καταπολεμηθεί η πορνεία.

    Προσωπικά τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο δήμαρχος, που χαρακτηρίζει «εξωφρενικά άδικες και αδικαιολόγητες, εάν όχι υποκινημένες από κίνητρα πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα» τις κατηγορίες των Γκάσμαν και Μανόια, που όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος «εργαλειοποιούν ορισμένους όρους που περιέχονται στο άρθρο, προσδίδοντάς τους αυθαίρετη σημασία και αξία, καρπό μίας σφαλερής ερμηνείας τους».,

    Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι το άρθρο περιέχει ορισμένες ασάφειες ως προς την απαγόρευση «να εκφράζονται συμπεριφορές, που με άμεσο και αδιαμφισβήτητο τρόπο προτείνουν σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή, που συνίστανται στην χρήση προκλητικών συμπεριφορών, προτάσεων, υπαινικτικού χαιρετισμού, ή στη χρήση άσεμνου, ή αναξιοπρεπούς ενδύματος, σε σχέση με το σημείο», που δυνητικά μπορεί να έχει διασταλτική ερμηνεία ανάλογα με την κρίση του εντεταλμένου οργάνου της τάξης.



    ΣΧΟΛΙΑ