• Κοινωνία

    Ποιες χώρες προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων

    • NewsRoom


    Εντύπωση προκάλεσε χθες η είδηση ότι η Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, προχωρά σε σταδιακή άρση των περιοριστικών της μέτρων.

    Πιο συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ορισμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να εργαστούν μέσω τηλεργασίας, επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στις δουλειές τους, με σκοπό να επανεκκινηθούν ορισμένοι σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας.

    Τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν για τους πολίτες της Ισπανίας εξακολουθούν, φυσικά, να εφαρμόζονται, ωστόσο αυτή η απόφαση θα φέρει αρκετά σημαντική αλλαγή, καθώς ένα μέρος του εργαζόμενου πληθυσμού θα αρχίσει και πάλι να κυκλοφορεί.

    Μάλιστα, από χθες, Δευτέρα ξεκίνησε η διανομή ιατρικών μασκών και γαντιών σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς και αλλού, με στόχο η κυβέρνηση να εξουδετερώσει τον όποιον κίνδυνο ελλοχεύει από την απόφαση αυτή.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της Ισπανίας συνάντησε αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι έκαναν λόγο για μία πολύ επικίνδυνη απόφαση, η οποία μπορεί να ανατρέψει τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει έως τώρα να ανακοπεί και να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

    Φαίνεται, όμως, πως η Ισπανία δεν είναι η μοναδική χώρα που προχωρά σε μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς και άλλα κράτη έχουν μπει στην ίδια λογική, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν πιο άμεσα τις οικονομικές συνέπειες που έχει η καραντίνα σε καθένα από αυτά.

    Προτεραιότητα για τον Τραμπ… η οικονομία

    Όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πιέζει εξαρχής για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ανεξάρτητα από τις δραματικές εξελίξεις που αντιμετωπίζει η χώρα του τα τελευταία 24ωρα.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, λοιπόν, προχωρά στη συγκρότηση διαφόρων επιτροπών, προκειμένου να συλλέξει τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων. Στόχος του Τραμπ είναι η οικονομία των ΗΠΑ να επανεκκινηθεί ολοκληρωτικά μέσα στις επόμενες, κιόλας, εβδομάδες.

    Μία ημέρα πριν, ο ίδιος, όπως είχε υποσχεθεί, προχώρησε στην ανακοίνωση της ομάδας δράσης, που θα έχει ως στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Ο Λευκός Οίκος δίνει μάχη για να ενισχύσει τις συμμετοχές σ’ αυτή, να προσδιορίσει τα καθήκοντα ηγεσίας που θα έχει, αλλά και να καθορίσει τον ακριβή στόχο της δράσης της», σχολιάζει το POLITICO.

    Ο Πρόεδρος Τραμπ προωθεί το «Συμβούλιο για το Άνοιγμα της Χώρας μας», ως μία ομάδα δράσης που θα συνεδριάζει μέσω τηλεδιασκέψεων, με τη συμμετοχή «σπουδαίων επιχειρηματικών ηγετών», αλλά και «σπουδαίων γιατρών», που θα παρέχουν συμβουλές για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου ιού.

    Μέχρι χθες το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον), ο Λευκός Οίκος δεν είχε αποφασίσει ποιος εντός της αμερικανικής κυβέρνησης θα τεθεί επικεφαλής του αναφερόμενου συμβουλίου και πώς αυτό θα διαφέρει από τα όργανα που ήδη υπάρχουν, όπως το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, το οποίο συντονίζει ζητήματα οικονομικής πολιτικής για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως η κυβέρνησή του βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της κατάρτισης του σχεδίου για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού.

    Στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος Τραμπ επισήμανε ότι ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες «κοινωνικού περιορισμού» ήταν επιτυχείς.

    Εκτός από το γενικό πλάνο της ηγεσίας των ΗΠΑ για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα, ειδικό σχέδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ότι καταρτίζει συγκεκριμένα η Πολιτεία της Καλιφόρνια.

    Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των περιστατικών που εισάγονται στα νοσοκομεία με τον ιό φέρονται να σταθεροποιούνται στη μεγαλύτερη αμερικανική πολιτεία.

    Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και θα εξελιχθεί «αναλόγως των εξελίξεων». Ο κυβερνήτης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι κάθε κίνηση για τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικού περιορισμού δε θα ενεργοποιηθεί πριν από την ουσιαστική μείωση του αριθμού των περιστατικών.

    Προς χαλάρωση των μέτρων και η Γερμανία, παρά την αύξηση νεκρών

    Παρά την σημαντική αύξηση που παρουσίασε σε νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι έφτασαν τους 170 μόνο χθες, η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που εξετάζουν χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται για την αναχαίτιση της πανδημίας.

    Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Οικονομίας και άλλους συνεργάτες της θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina», η γνωμοδότηση της οποίας θα αποτελέσει, όπως έχει προαναγγείλει η καγκελάριος, βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις.

    Αύριο, Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη, η κυρία Μέρκελ θα συζητήσει την κατάσταση με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

    Η «Leopoldina», στην 19σέλιδη έκθεσή της, την οποία συνέταξαν 26 κορυφαίοι Γερμανοί επιστήμονες της Ιατρικής, της Νομικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας και των Οικονομικών, εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του ιού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.

    Η πανδημία θα πρέπει να παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο», προκειμένου να αναθεωρούνται διαρκώς τα μέτρα και να αποφασίζεται ενδεχόμενη αναπροσαρμογή τους. Κοινή συνισταμένη των πρακτικών που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί είναι η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής και η εκτεταμένη χρήση προστατευτικής μάσκας, κυρίως όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ…

    Ήδη, οι περισσότεροι πρωθυπουργοί των κρατιδίων έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνούν με την σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο κόσμος της οικονομίας, δεν λείπουν ωστόσο οι προειδοποιήσεις ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην «πρόωρη» χαλάρωση των μέτρων.

    Με τη συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου για τον ιό», αρχίζει σήμερα η διαβούλευση σχετικά με την στρατηγική «εξόδου», τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Γερμανίας σε ομαλούς ρυθμούς.

    Σλοβενία και Πολωνία επιστρέφουν στην παραγωγική δραστηριότητα

    Σε σταδιακή επανεκκίνηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας προχωρούν από σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις και στην Σλοβενία, οι οποίες είχαν αναστείλει την λειτουργία τους εξαιτίας της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η χώρα μετρά 55 θανάτους εξαιτίας του νέου ιού.

    Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην χώρα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις 13 Μαρτίου και έκτοτε παραμένουν σε ισχύ.

    Ο κατασκευαστής οικιακών συσκευών Gorenje είχε αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές του στις 23 Μαρτίου. Το εργοστάσιο της εταιρείας, που παράγει πλυντήρια και στεγνωτήρια, άρχισε τις εργασίες του την περασμένη Παρασκευή και άλλες γραμμές παραγωγής στο Βέλενιε αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα.

    Η Adria Mobil, η οποία έκλεισε στις 18 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι οι γραμμές συναρμολόγησης θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά στις 14 Απριλίου, με την εταιρεία να εισάγει ευέλικτες ώρες εργασίας για την προστασία των εργαζομένων.

    Η Elan, μια άλλη εταιρεία που ανέστειλε την παραγωγή της στα μέσα Μαρτίου, υιοθετεί παρόμοια μέτρα για την αναδιοργάνωση των αλλαγών, για να εξασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα θα εργάζονται στον ίδιο χώρο.

    Η Revoz, το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων που ανήκει στη Renault, ανακοίνωσε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της δραστηριότητάς της στις 20 Απριλίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η επανάληψη των υπηρεσιών δημοσίων συγκοινωνιών, η προσφορά εξαρτημάτων και οι εξελίξεις στη Γαλλία και την Ισπανία.

    Σημειώνεται, μάλιστα, ότι, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση, ή τουλάχιστον την επιβράδυνση, της εξάπλωσης του ιού, πολλές μεγάλες εταιρείες, κυρίως από τον κλάδο των τροφίμων λειτουργούσαν στο σύνολο, σχεδόν, της παραγωγικής τους ικανότητας.

    Ορισμένες εταιρείες απλώς μείωσαν το εύρος των δραστηριοτήτων τους, μεταξύ των οποίων η παραγωγός αλουμινίου Talum και η Hidria, η οποία κατασκευάζει κυρίως προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για την αυτοκινητοβιομηχανία.

    Και η Πολωνία, όμως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσα επίσημες πηγές του κράτους, θα αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα στις 19 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Λούκας Σουμόφσκι.

    «Από την 19η Απριλίου θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να ξεπαγώνουμε την οικονομία», δήλωσε ο Σουμόφσκι, μιλώντας στον ιδιωτικό πολωνικό ραδιοσταθμό RMF FM.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πιότρ Μίλερ είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως η Πολωνία είναι πιθανόν να άρει πρώτα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη λειτουργία των καταστημάτων.

    «Αποφάσεις θα ληφθούν αύριο ή μεθαύριο σχετικά με το μελλοντικό σενάριο που θα πρέπει να εφαρμοσθεί», δήλωσε ο Μίλερ, μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό.



    ΣΧΟΛΙΑ