• Κοινωνία

    Πέτρος Φιλιππίδης: Από τα λαμπερά φώτα στο σκοτάδι της φυλακής

    Πέτρος Φιλιππίδης: Από τα λαμπερά φώτα στο σκοτάδι της φυλακής - Το χρονικό των αποκαλύψεων

    Πέτρος Φιλιππίδης


    Προφυλακιστέος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού κρίθηκε χθες ο Πέτρος Φιλιππίδης, αποκαθηλώνοντας μία για πάντα την εικόνα του γνωστού και ιδιαίτερα αγαπημένου ηθοποιού που απολάμβανε για πολλά χρόνια

    Ο διάσημος ηθοποιός βρέθηκε εν μία νυκτί από το θεατρικό σανίδι, τα τηλεοπτικά στούντιο και τα φώτα της δημοσιότητας στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, ακούγοντας την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του, αφού κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Μάλιστα, ο γνωστός ηθοποιός μεταφέρεται στις φυλακές της Τρίπολης, εκεί όπου κρατούνται κατά κύριο λόγο άνθρωποι που κατηγορούνται για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως.

    Υπενθυμίζεται ότι στις φυλακές Τριπόλεως κρατείται τους τελευταίους μήνες και ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος επίσης κατηγορείται για σωρεία σεξουαλικών εγκλημάτων.

    Ο ηθοποιός οδηγήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην 15η τακτική ανακρίτρια, η οποία και αποφάσισε την προφυλάκισή του. Προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο υπό άκρα μυστικότητα, όπως υπό άκρα μυστικότητα έχει διενεργηθεί όλη η ανακριτική διαδικασία από τα μέσα του περασμένου Μαΐου, όταν είχε ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του.

    Σήμερα, Τετάρτη εκδόθηκε η διάταξη του εισαγγελέα σχετικά με το πού θα οδηγηθεί ως προσωρινά κρατούμενος, με τον ηθοποιό να μεταφέρεται τελικά στις φυλακές της Τρίπολης, όπως και αναμενόταν.

    Το χρονικό των καταγγελιών

    Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Πέτρου Φιλιππίδη με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε στις αρχές του έτους, όταν άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες για παρενοχλήσεις στο χώρο του θεάτρου. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη είχαν υποβάλει έγγραφες καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Όμως, οι καταγγελίες αυτές είχαν υποπέσει σε παραγραφή και δεν μπορούσαν να ελεγχθούν ποινικά.

    Στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο, στα χέρια του Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος διενήργησε την έρευνα για το ελληνικό me too, έφτασαν και άλλες καταγγελίες μέσω του ΣΕΗ που αφορούσαν σε μη παραγεγραμμένα αδικήματα.

    Ειδικότερα, οι κατηγορίες προέρχονταν από τις καταγγελίες τριών γυναικών, οι οποίες στη συνέχεια κατέθεσαν ενώπιον του εισαγγελέα, περιγράφοντας τις αποτρόπαιες στιγμές που, όπως υποστηρίζουν, βίωσαν στα χέρια του ηθοποιού. Το κοινό στοιχείο των τριών γυναικών είναι ότι ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική, γι’ αυτό και απευθύνθηκαν στον πασίγνωστο πρωταγωνιστή αναζητώντας εργασία.

    Όσα υποστήριξαν οι καταγγέλλουσες, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης για έναν βιασμό το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.

    Ο βιασμός το 2008

    Η πρώτη καταγγέλλουσα κατέθεσε πως το 2008 πήγε στο θέατρο ΗΒΗ στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού. Το θέατρο ήταν άδειο. Ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού. «Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.

    «Μη φωνάζεις τζάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο»

    Η δεύτερη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση το 2010. Είχε πάει στο θέατρο Μουσούρη. Ενώ βρισκόταν στο καμαρίνι του ηθοποιού για να συζητήσουν για ενδεχόμενη επαγγελματική συνεργασία εκείνος, όπως λέει, της επιτέθηκε σεξουαλικά. Εκείνη αντιστάθηκε, πάλεψαν για αρκετή ώρα και τελικά η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει. Στην κατάθεσή της περιέγραψε: «Μου όρμησε, με φιλούσε στο λαιμό και ήθελε να φτάσει στα χείλη μου. Προσπαθώντας να ξεφύγω του έλεγα «σας παρακαλώ σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε». Τότε εκείνος μου απάντησε «μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο».

    Απόπειρα βιασμού και στο αυτοκίνητό του

    Η τρίτη γυναίκα κατέθεσε πως μετά από συνάντηση με τον Πέτρο Φιλιππίδη για έναν ρόλο, ο ηθοποιός προσφέρθηκε με το αυτοκίνητό του να την πάει στο σπίτι της. Την οδήγησε όμως σε ένα απόμερο σημείο στο Παλαιό Ψυχικό και αποπειράθηκε να τη βιάσει. «Τον απειλούσα ότι θα τον καταγγείλω και εκείνος απαντούσε με βρισιές. Υποκρίθηκα ότι έπαθα κρίση. Εκείνος συνέχιζε τη σεξουαλική του επίθεση κι εγώ να αντιστέκομαι σθεναρά, φωνάζοντας και χτυπώντας χέρια και πόδια. Ξαφνικά άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και με πέταξε έξω, λέγοντας:  «Άντε από δω, που θες να σου δώσω και ρόλο», είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή της.

    Τι υποστηρίζει η πλευρά Φιλιππίδη

    Υπενθυμίζεται ότι όλο αυτό το διάστημα από την έναρξη των καταγγελιών, η πλευρά του ηθοποιού έχει τηρήσει σιγή ιχθύος, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί μία δήλωση τον περασμένο Φεβρουάριο, που έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του.

    Στις έγγραφες εξηγήσεις που παρέδωσε ο ηθοποιός μέσω του δικηγόρου του στον εισαγγελέα είχε αρνηθεί τα όσα του προσάπτουν οι καταγγέλλουσες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Ουδέποτε προέβην σε ουδεμίαν πράξη η οποία να συνιστά κάποιο εκ των ανωτέρω αναφερόμενων αδικημάτων. Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου στη γυναίκα και στη γενετήσια ελευθερία».

    Την ίδια γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών τήρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του χθες. Ωστόσο, οι εξηγήσεις του φαίνεται πως δεν έπεισαν την ανακρίτρια και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε τελικά προφυλακιστέος.

    «Δεν το πιστεύω αυτό που μου κάνετε. Δεν θα το αντέξω»

    Σοκαρισμένος από την απόφαση για την προφυλάκισή του φαίνεται να είναι ο ηθοποιός, σύμφωνα με την εφημερίδα ON Time. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ο ηθοποιός φέρεται να αιφνιδιάστηκε με την απόφαση, ενώ στην πρώτη αντίδρασή του είπε: «Δεν το πιστεύω! Δεν το πιστεύω! Πώς είναι δυνατόν; Δεν το περίμενα αυτό που μου κάνατε. Θα αυτοκτονήσω! Δεν μπορεί να μου συμβαίνει αυτό. Θέλω να δω τη γυναίκα μου και τον γιο μου. Θέλω να δω τη γυναίκα μου και τον γιο μου. Δεν ξέρω αν μπορώ να το αντέξω. Δεν θα το αντέξω».

    Ο ηθοποιός φέρεται να επανέλαβε αρκετές φορές ότι θέλει να δει τη γυναίκα και τον γιο του, οι οποίοι φέρονται να είναι στο πλευρό του και να τον στηρίζουν. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια πηγή, ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει κάνει συμφωνία με την σύζυγό του να πάρει τον γιο τους και να εξαφανιστούν για ένα χρονικό διάστημα, βάζοντας ταυτόχρονα μπροστά τις διαδικασίες του διαζυγίου.

    Δύσκολη η νύχτα στην ΓΑΔΑ

    Ο Πέτρος Φιλιππίδης πέρασε το βράδυ της Τρίτης στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, με την νύχτα του να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο ίδιος ζήτησε από τους ένστολους να του φέρουν μία ήπια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, ενώ μίλησε με τη σύζυγό του στο τηλέφωνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στη φυλακή ο Πέτρος Φιλιππίδης για 1 βιασμό και 2 απόπειρες βιασμού

    Πέτρος Φιλιππίδης: Διεγράφη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

    Βάνα Μπάρμπα: «Πιστεύω ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι αθώος» – Αντιδράσεις στα social media

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ