• Κοινωνία

    Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ

    • NewsRoom


    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Βρετανός ηθοποιός, Άλμπερτ Φίνεϊ, μετά από μία σύντομη μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένεια του.

    Ο Βρετανός ηθοποιός  προτού ξεκινήσει την καριέρα του στον κινηματογράφο, είχε περάσει και από το θέατρο και συγκεκριμένα από το Royal Shakespeare Company.

    Ο Άλμπερτ Φίνεϊ, μία από τις ηγετικές μορφές του βρετανικού κινηματογραφικού «νέου κύματος» της δεκαετίας του ’60, είχε διαγνωστεί το 2011 με καρκίνου του νεφρού.

    Προτάθηκε πέντε φορές για Όσκαρ, ωστόσο δεν κέρδισε ποτέ, ενώ είχε αρνηθεί και τον τίτλο του Ιππότη.

    Ο ρόλος που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό υπήρξε αυτός του οργισμένου και ατίθασου προλετάριου Αρθουρ Σίτον στη βρετανική κινηματογραφική παραγωγή του 1961, «Saturday Night and Sunday Morning».

    Στις έξι δεκαετίες της κινηματογραφικής του καριέρας πρωταγωνίστησε σε ταινίες, όπως «Δύο για το δρόμο» (1967) «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές» (1974) «Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1994), «Έριν Μπρόκοβιτς» (2000), «Το τελεσίγραφο του Μπορν» (2007) και άλλες.

    Γεννημένος στο Σάλφορντ το 1936, ο Φίνεϊ σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και στην ίδια τάξη με τους έτερους σπουδαίους του παγκόσμιου σινεμά, Πίτερ Ο’ Τουλ και Άλαν Μπέιτς.

    Έχοντας καθιερωθεί ως θεατρικός ηθοποιός, ο Φίνεϊ στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στράφηκε στον κινηματογράφο και το ντεμπούτο του ήταν ένας μικρός ρόλος στην κινηματογραφική μεταφορά του «Entertainer» του Τζον Όσμπορν, ενώ ο πρώτος πρωταγωνιστικός του ρόλος ήταν στο «Σάββατο Βράδυ, Κυριακή πρωί» ως ο «ατίθασος, άγριος νεαρός» Άρθουρ Σίτον.

    Έγινε το πρόσωπο του βρετανικού σινεμά και η καριέρα του εκτοξεύτηκε μετά το ρόλο του ως Τομ Τζόουνς στην ομότιτλη ταινία του Τόνι Ρίτσαρντσον.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δυο διπλές προσκλήσεις για το ξεχωριστό μιούζικαλ «Οι Στοιχειωμένοι»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τι υποστηρίζει για την παιδοφιλία του Μάικλ Τζάκσον η υπηρέτριά του (pics & video)



    ΣΧΟΛΙΑ