• Κοινωνία

    Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

    • NewsRoom
    Νόνικα Γαληνέα

    Νόνικα Γαληνέα


    Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα, σε ηλικία 85 ετών.

    Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η δημοσιογράφος, Χριστίνα Πολίτη μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram.

    Η Αντιγόνη Γαληνέα – όπως είναι ολόκληρο το όνομά της – γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου του 1938. Ήταν ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και επιχειρηματίας.

    Πατέρας της ο Πέτρος Γαληνέας, δικηγόρος από την Καρδαμύλη της Μάνης, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Αργότερα διατηρούσε γραφείο στην οδό Νίκης όπου διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μυταράκη από όπου προερχόταν η δεύτερη σύζυγός του.

    Μητέρα της η Θεοδοσία Καραϊωσηφόγλου (1912-2010), η οποία κατόπιν του χωρισμού της με τον Πέτρο Γαληνέα, παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο με τον οποίο απέκτησε ένα γιο. Τρίτος σύζυγός της ήταν ο εφοπλιστής και τραπεζίτης Στρατής Ανδρεάδης.

    Σπουδές και προσωπική ζωή

    Η Νόνικα Γαληνέα φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μακρή και στην ηλικία των 14 ετών μεταγράφηκε στη Φλωρεντία. Τον επόμενο χρόνο πήγε στο αγγλικό σχολείο Châtelard School στην Ελβετία, και στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο. Κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

    Παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση, νευρολόγο στην Ελλάδα, και έζησαν στο Παρίσι για 5 χρόνια όπου έκαναν τρία παιδιά τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα και τη Μαρία-Αμαλία.

    Η Αριέττα Μουτούση έχει σημαντική πορεία στο θέατρο και την τηλεόραση ενώ και η Αμαλία Μουτούση έχει πολύ σημαντική πορεία στο χώρο του θεάτρου. Σύντροφός της για αρκετά χρόνια υπήρξε ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης, τον οποίο γνώρισε στο Θέατρο Μετροπόλιταν, όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Με τον Αλεξανδράκη χώρισαν το 1990, μετά από 21 χρόνια σχέση.

    Η σπουδαία καριέρα της

    Η σταδιοδρομία της ξεκινάει το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Συνεργαζόταν με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά.

    Από το 1969 έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

    Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο. Παράλληλα έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο.

    Έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά.

    Ρένα Βλαχοπούλου και Νόνικα Γαληνέα
    Ρένα Βλαχοπούλου και Νόνικα Γαληνέα

    Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της ζει στο Λονδίνο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της σε βιβλίο με τίτλο Η ζωή μου (εκδόσεις Λιβάνη 2005), όπως και το βιβλίο Επέστρεφε (εκδόσεις Ιανός, 2007).

    Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη», για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

    Αποτελεί την πρώτη Ελληνίδα με 50 χρόνια συνεχή παρουσία στο θέατρο, ενώ είναι η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που ερμήνευσε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου στην αγγλική γλώσσα και η μόνη που έχει πρωταγωνιστήσει 6 φορές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Δείτε την ανάρτηση της Χριστίνας Πολίτη στο Instagram:

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Christina Politi (@cosmopoliti)

    Ο παθιασμένος έρωτας με τον Αλέκο Αλεξανδράκη

    Ο Αλέκος Αλεξανδράκης και η Νόνικα Γαληνέα ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή ζευγάρια τόσο στη ζωή όσο και το θέατρο για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

    Μιλώντας για τη γνωριμία τους, η Νόνικα Γαληνέα είχε πει σχετικά με τη γνωριμία τους:

    «Γνωριστήκαμε το καλοκαίρι του 1969, τότε που πρωτοδουλέψαμε στο θέατρο Μετροπόλιταν της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στα Μεγάλα Χρόνια του Γεωργίου Ρούσσου. Εγώ ήμουν σε διάσταση από πολύ καιρό και εκείνη την εποχή έβγαινε επιτέλους το διαζύγιό μου. Ο Αλέκος ήταν πάντα ο πρώτος που ερχόταν στην πρόβα και ο τελευταίος που έφευγε. Ήξερα πως ήταν παντρεμένος και πως είχε ένα αγοράκι.

    Δεν είχαμε ανταλλάξει ποτέ κουβέντα εκτός από καλημέρα και επειδή δεν τολμούσα να τον κοιτάω, πήγαινα από πίσω του και κοίταζα το σβέρκο και τα μαλλιά του. Ήταν πολύ ωραίος. Ένιωθα μεγάλη έλξη, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν πως μια μέρα, σύντομα, θα είμαστε ζευγάρι. Δε φανταζόμουν καν πως του άρεσα.

    Την πρώτη φορά που μου μίλησε στην πρόβα μού είπε: “Καλοκαίρι με τη Μόνικα”. Του είπα: “Μόνο που εμένα με λένε Νόνικα”. Και μου απάντησε: “Το ξέρω”».

    «Ο Αλεξανδράκης με ανέβαζε στα ουράνια»:

    «Ο μόνος που ήξερε να αγαπά»:

    Τι είχε πει ο Αλεξανδράκης για τη Νόνικα Γαληνέα:

    ΥΠΠΟ: Την αποχαιρετούμε με εκτίμηση στη συνέπεια και στο πάθος της για το θέατρο

    Συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Κουμεντάκη για την απώλεια της Νόνικας Γαληνέα.

    «Με την καλλιέργεια και τον δυναμισμό της, η Νόνικα Γαληνέα καθιερώθηκε για περισσότερα από 50 χρόνια, όχι μόνο ως πρωταγωνίστρια στο ελληνικό θέατρο, αλλά ως μεταφράστρια, παραγωγός και επιχειρηματίας. Μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, σύντροφο και συμπρωταγωνιστή της επί δεκαετίες, δημιούργησε δύο θεατρικές σκηνές, το «Ιλίσια» και το «Στούντιο Ιλίσια», όπου ανέβηκε ένα πλήθος παραστάσεων που παρουσίαζε το εύρος των θεατρικών της ανησυχιών και τη διάθεσή της για διαρκή ενημέρωση. Δοκιμάστηκε με τόλμη, τόσο στο ελεύθερο θέατρο, αλλά και στις κρατικές σκηνές, σε πολλά είδη. Από την κωμωδία και το μπουλβάρ, μέχρι το αρχαίο δράμα και το μιούζικαλ, πάντοτε με τον επαγγελματισμό που τη διέκρινε και σύμφωνα με τις αρχές που έλαβε από τη μαθητεία και τις συνεργασίες της κοντά στους περισσότερους από τους σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου, τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Μινωτή, τον Μίνω Βολανάκη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Ανδρέα Βουτσινά, μεταξύ πολλών άλλων. Την αποχαιρετούμε με εκτίμηση στη συνέπεια και στο πάθος της για το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις κόρες της Αριέτα, Αμαλία και Αλέξια Μουτούση και στους πολλούς της φίλους».

    Η Finos Film αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα

    Λίγο μετά την είδηση του θανάτου της η Finos Film έκανε σχετική ανάρτηση αναφέροντας ότι: «Σήμερα λέμε αντίο στην αγαπημένη Νόνικα Γαληνέα, που “έφυγε” λίγο πριν γιορτάσει τα 85 της χρόνια. Με ιδιαίτερη παιδεία, αριστοκρατική ομορφιά και πολύπλευρο ταλέντο, υπηρέτησε το ελληνικό θέατρο για πάνω από 50 χρόνια, μέσα από εκλεκτά έργα και συνεργασίες με ιερά τέρατα της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής τέχνης. Η κινηματογραφική της πορεία αν και δεν ήταν μεγάλη, αφού το πάθος της ήταν πάντα το θέατρο και οι μεταφράσεις θεατρικών έργων, κατάφερε να αφήσει και εκεί το στίγμα της. Το ντεμπούτο της έγινε στην ταινία της Φίνος Φιλμ “Η Λεωφόρος του Μίσους” (1968), όπου εμφανίζεται να τραγουδά με την φωνή της Τζένης Βάνου, ενώ το 1971 συμμετείχε στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία “Η Κόρη του Ήλιου”. Αξιοσημείωτος ρόλος και πολύ αγαπητός στο κοινό ήταν στην ταινία “Η Κόμησσα της Κέρκυρας” (1972) πλάι στην Ρένα Βλαχοπούλου. Σήμερα θα ανταμώσει με τον Αλέκο της. Καλό ταξίδι».

    Διαβάστε επίσης:

    Χριστίνα Βακάκη – Βασίλης Μιχαήλ: Η κόρη του Mr Jumbo και ο εφοπλιστής ακύρωσαν τη βάφτιση στη Μύκονο

    Tζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Απέκτησαν έπαυλη 60,85 εκατ. δολαρίων με 24 μπάνια και 15 τζάκια

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ