• Κοινωνία

    Παραιτήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ


    Την παραίτησή του από τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο αλλά και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέβαλε χθες ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η αμερικανική πρεσβεία.

    Ο κ. Γκρενέλ, ο οποίος είχε το προηγούμενο διάστημα αναλάβει μεταβατικός διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI), η οποία βρίσκεται σε επίπεδο υπουργείου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποχώρησε και από αυτή τη θέση μετά την επικύρωση από την Γερουσία του νέου διευθυντή, Τζον Ράτκλιφ και, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), θα αναλάβει κομβικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης δημοσιεύει φωτογραφία μαζί με τον κ. Τραμπ από τον προθάλαμο του Οβάλ Γραφείου και σημειώνει: “Σήμερα παραιτήθηκα επισήμως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Και ο Πρόεδρος Τραμπ μου παρουσίασε ένα αποχαιρετιστήριο δώρο – την καρέκλα μου στην κυβέρνηση.

    Τα “υπηρεσιακά” μέλη της κυβέρνησης δεν παίρνουν καρέκλες, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ ήθελε να πάρω τη δική μου, διότι, όπως είπε “Είσαι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός της κυβέρνησης και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση”.

    Στα δύο χρόνια της θητείας του στο Βερολίνο, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος προέβαλλε συχνά την στενή σχέση του με τον αμερικανό Πρόεδρο, είχε βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων και σχολίων, εξαιτίας παρεμβάσεών του σε σχέση με την οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, την κατασκευή του αγωγού NordStream 2.

    Έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει και η δήλωσή του, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Βερολίνο, ότι σκόπευε να αναμιχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική και να στηρίξει συντηρητικούς πολιτικούς.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είχε μάλιστα ζητήσει τότε να κηρυχθεί “ανεπιθύμητο πρόσωπο”.



    ΣΧΟΛΙΑ