• Κοινωνία

    Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται αυτή η ημέρα γρουσούζικη

    • NewsRoom
    Είναι Παρασκευή κι έχει 13 ο μήνας

    Είναι Παρασκευή κι έχει 13 ο μήνας


    «Ο μήνας έχει 13, καταραμένη μέρα», τραγουδούσε κάποτε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Φανταστείτε να έχει 13 ο μήνας και να είναι και… Παρασκευή. Εφιάλτης για πολλούς προληπτικούς, σαν και τις ταινίες θρίλερ που φτιάχτηκαν για τη μέρα αυτή.

    Παρασκευή και 13, μια ημέρα που θεωρείται από τις πιο γρουσούζικες ημέρες, αντίστοιχη με την Τρίτη και 13 που θεωρείται «γκαντέμικη» ημερομηνία για τους Έλληνες και τους ισπανόφωνους.

    Η πρόληψη αυτή που έχει φτάσει μέχρι και στα επίπεδα της φοβίας υπό την ονομασία Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία».

    Για τον χαρακτηρισμό της ως γρουσούζικης ημέρας έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες προέλευσης ανάμεσα στις οποίες:

    Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

    Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.

    Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.

    Όπως αναφέρεται στο sansimera.gr το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

    Στην Πληροφορική, δε, υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988.

    Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

    Αντίστοιχα με την Παρασκευή, ο αριθμός 13 έχει και αυτός τους δικούς του παράδοξους συμβολισμούς που κάνει αρκετούς να το φοβούνται.

    Αν ο αριθμός 12 συμβολίζει την πληρότητα, την κοσμική τάξη και αρμονία (12 ζώδια, 12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ), τότε ο 13 αριθμεί το διαμελισμό αυτού του τέλειου κύκλου, την εξαναγκαστική συνέχεια της τάξης που οδηγεί στην ασυμμετρία και το χάος.

    Δεν είναι παράλογο λοιπόν, που στον Μυστικό Δείπνο του Χριστού, οι παρευρισκόμενοι δεν ήταν ίσοι με τον αριθμό της ισορροπίας, αλλά ήταν δεκατρείς, αριθμός  που αντιστοιχεί στον προδότη Ιούδα Ισκαριώτη!

    Έκτοτε, ο αριθμός αυτός συνδέθηκε με ό,τι πιο μισητό και γι’ αυτό κανένας άρχοντας των περασμένων εποχών, δεν θα φιλοξενήσει στο τραπέζι του 12 επισκέπτες παρά πάντα λιγότερους ή περισσότερους.

    Στην Αμερική και την Αγγλία, συνήθως κάθε Παρασκευή κρεμούσαν τους θανατοποινίτες – με αποτέλεσμα να αποκαλείται συχνά η Παρασκευή και ως Ημέρα του Κρεμασμένου– γεγονός που έκανε πολλούς κλέφτες να θεωρήσουν γρουσούζικες τις Παρασκευές.

    Στην Ουγγαρία πίστευαν πως το παιδί που θα γεννηθεί Παρασκευή, το βαραίνει μια κατάρα η οποία μπορεί να φύγει από πάνω του αν και εφόσον ρίξει λίγο από το αίμα του σε ένα κομμάτι ύφασμα από τα ρούχα του και έπειτα το κάψει, καίγοντας μαζί οτιδήποτε κακό μεταφέρει η μέρα της γέννησης του.

    Αν και δεν υπάρχουν γραπτές εξηγήσεις, η συγκεκριμένη πρακτική μοιάζει να ξεπηδάει από το Κυνήγι Μαγισσών, το οποίο συντελέστηκε από την Καθολική Εκκλησία κατά την περίοδο 1480-1700 στη κεντρική Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης:

    13 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για την Παρασκευή και…13



    ΣΧΟΛΙΑ