• LIFE&STYLE

    Παρασκευή και 13: Μύθος ή πραγματικότητα;


    Δύσκολη η σημερινή μέρα (Παρασκευή και 13) για τους προληπτικούς αφού προσπαθούν να προβλέψουν πότε θα τους «χτυπήσει» η… κακοτυχία, η οποία συνοδεύει παραδοσιακά αυτή τη μέρα.

    Ο φόβος για τον αριθμό 13 και η προκατάληψη για την Παρασκευή και 13 επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, οι οποίοι δεν μπορούν παρά να κάνουν αρνητικούς συνειρμούς μια μέρα όπως η σημερινή, έχοντας ανατραφεί σε χώρες όπου αναπαράγονται ανάλογες προλήψεις.

    Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως τα αρνητικά συναισθήματα που μας προκαλεί ο συγκεκριμένος αριθμός και η συγκεκριμένη μέρα προέρχονται μεσα από την ιστορία αλλά και τη λογοτεχνία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, αν και πολλοί λαογράφοι ανά τον κόσμο ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει γραπτή αναφορά για την συγκεκριμένη πρόληψη πριν τον 19ο αιώνα, η εν λόγω ημερομηνία είχε συνδεθεί πολλούς αιώνες πριν με δυσάρεστα ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα. Σύμφωνα με την καθολική πίστη, ένα από τα γεγονότα-σταθμούς στην θρησκεία του Χριστανισμού, η Σταύρωση του Ιησού, έλαβε χώρα Παρασκευή και 13.

    Ο μυστικός δείπνος είναι για πολλούς η ρίζα της πρόληψης
    Ο μυστικός δείπνος είναι για πολλούς η ρίζα της πρόληψης

    Ο πιο συνηθισμένος μύθος που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει την καθιέρωση της συγκεκριμένης πρόληψης είναι εκείνος που αφορά τα γεγονότα μιας Παρασκευής και 13 του Οκτωβρίου του 1307, όταν εκατοντάδες Ναΐτες ιππότες υποτίθεται ότι συνελήφθησαν και κάηκαν ζωντανοί σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Αυτός ο μύθος έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από διάφορους συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων, όπως ο Dan Brown, ωστόσο δεν έχει ιστορική βάση.

    Τον 5ο αιώνα μ.Χ, η Παρασκευή είχε ήδη καθιερωθεί ως κακότυχη μέρα για πολλούς λαούς. Στo “The story of canterbury tales”, ο Άγγλος συγγραφέας και ποιητής Geoffrey Chaucer αναφέρει ότι πολλοί ταξιδιώτες ανέβαλαν την αναχώρησή τους εκείνη την ημέρα, καθώς θεωρούσαν ότι το ταξίδι τους δεν θα είχε ευνοϊκούς οιωνούς.

    Οι ρίζες της τρισκαιδεκαφοβίας χάνονται στα βάθη των αιώνων και πολλοί ιστορικοί τις εντοπίζουν στην πεποίθηση ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης καθόταν στην 13η θέση του Μυστικού Δείπνου. Στις δυτικές κοινωνίες, το όνομα του Ιούδα έχει συνδεθεί με τις έννοιες της προδοσίας και της κακοτυχίας και, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν βιβλικές αποδείξεις που να συνδέουν τον μαθητή του Ιησού με την 13η θέση του μυστικού δείπνου, ο αριθμός των συνδαιτημόνων στο τραπέζι και ο συμβολισμός του δείπνου ήταν αρκετά για να καθιερώσουν το 13 ως άτυχο νούμερο.

    Ο κώδικας του Hammurabi, που γράφτηκε στη Μεσοποταμία περίπου το 1686 π.Χ., παραλείπει τον αριθμό 13 και αυτό υποδηλώνει ότι η πρόληψη υπήρχε πολύ πριν τη Χριστιανική εποχή.

    Ο θάνατος του Βaldur
    Ο θάνατος του Βaldur

    Ο αριθμός 13 έχει αρνητική χροιά και στη σκανδιναβική μυθολογία. Πιστεύεται ότι ο Loki (ο κατεργάρης Νορβηγός Θεός που θεωρείται δημιουργός κάθε απάτης) είχε εμφανιστεί απρόσκλητος στο δείπνο 12 θεών στη Valhalla, και στη συνέχεια είχε πείσει τον  Hodr , τον τυφλό θεό του σκότους να ρίξει ένα δηλητηριασμένο βέλος στον Βaldur , τον θεό της χαράς.

    Με τον θάνατο του Βaldur, όλη η γη σκοτείνιασε και έκτοτε ο αριθμός 13 πιστεύεται ότι φέρνει πάντοτε κακοτυχία και δυστυχία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giati-i-rosia-epithimi-diakaos-na-kerdisi-ti-eurovision/45256

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/dite-pos-mporite-na-minete-se-panakrivo-retire-sto-londino-entelos-dorean-photos/45268

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/apilise-o-proin-butler-tou-trump-ton-obama/45243



    ΣΧΟΛΙΑ