• Κοινωνία

    Πανσέληνος Σεπτεμβρίου με… Παρασκευή και 13!

    • NewsRoom


    Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, η πανσέληνος (Σεπτεμβρίου αυτή τη φορά) συμπίπτει με την «γρουσούζικη», όπως θεωρείται… Παρασκευή και 13.

    Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ή αλλιώς «harvest moon», όπως έχει ονομαστεί, καθώς συμπίπτει με την έναρξη της συγκομιδής(=harvest) των καρπών των αγροτών, είναι κοντά στην ισημερία του φθινοπώρου (23 Σεπτεμβρίου).

    Tο μαγευτικό φεγγάρι θα κάνει δυναμική εμφάνιση από το απόγευμα της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2019 και συγκεκριμένα λίγο μετά τη δύση του ηλίου (19:35), ενώ στο απόγειό του θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Τελευταία φορά που έτυχε το φαινόμενο να συμπέσει με την Παρασκευή και 13 ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2000, ενώ η επόμενη φορά θα είναι στις 13 Αυγούστου 2049!

    Αυτή η πανσέληνος, όμως, η οποία είναι γνωστή και ως «πανσέληνος της συγκομιδής», θα φαίνεται πολύ μικρότερη απ’ ό,τι συνήθως. Και αυτό διότι το φεγγάρι θα βρίσκεται στο απόγειό του, ήτοι το πιο μακρινό σημείο στην τροχιά του και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη.

    Υπολογίζεται ότι η σελήνη θα φαίνεται και 30% σκοτεινότερη, σε σχέση με τις «σούπερ πανσελήνους».

    «Harvest Moon»

    Οι σοδειές των αγροτών μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή.

    Τότε δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς και οι αγρότες εργάζονταν με σύμμαχο το ολόγιομο φεγγάρι.



    ΣΧΟΛΙΑ