Κοινωνία

Παναγία των Παρισίων: Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης- Συγκλονιστικές εικόνες από το εσωτερικό του ναού (pics)

Η Παναγία των Παρισίων τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά


Τρεις μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που η Παναγία των Παρισίων, ο διάσημος ναός της γαλλικής πρωτεύουσας, που μετρά 850 ζωής, τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να υποστεί εκτεταμένες και, ίσως, ανεπανόρθωτες ζημιές. Μετά το πρώτο σοκ, αλλά και όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν σε οργανωτικό επίπεδο, ξεκινούν πλέον οι εργασίες αποκατάστασης του ναού.

Την Τετάρτη, ο ναός άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στους δημοσιογράφους, που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εσωτερικό του ναού και να δουν από κοντά τις τραγικές συνέπειες της φωτιάς, ενώ μπόρεσαν να δώσουν στη δημοσιότητα και φωτογραφικό υλικό, αποκαλύπτοντας πώς είναι σήμερα ο ναός, τρεις μήνες μετά την καταστροφή του από τις φλόγες.

Μαζί με τους δημοσιογράφους, στον χώρο μπήκαν για πρώτη φορά και ειδικά συνεργεία καθαρισμού, προκειμένου να απομακρύνουν τις στάχτες και τα διαλυμένα κομμάτια, ώστε να καταστήσουν το ναό και πάλι ασφαλή για για τους τουρίστες.

Η Παναγία των Παρισίων τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Οι φωτογραφίες των ειδικών ρεπόρτερ που εισήλθαν στον χώρο απεικονίζουν τους εργάτες αποκατάστασης, που φορούν άσπρες φόρμες μάσκες και κράνη, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να πιάσουν δουλειά στο χώρο, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι εκεί βρισκόταν και ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ.

Οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν με τον καθαρισμό από τα αποκαΐδια.

Η ομάδα εργατών για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι επίσημες εκτιμήσεις λένε ότι οι εργασίες θα χρειαστεί να συνεχιστούν για χρόνια ολόκληρα, έως ότου μπορέσουν να φέρουν το ναό στην όσο το δυνατόν πιο αποκατεστημένη μορφή του. Σχετικά με το ζήτημα αυτό, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Εμάνουελ Μακρόν, έχει ζητήσει να τελειώσουν οι εργασίες μέσα σε μια πενταετία.

Κοιτώντας κανείς τις εικόνες, παρατηρεί ότι, στο εσωτερικό του Ναού, αλλά και την οροφή, έχουν τοποθετηθεί παντού προστατευτικά δίχτυα, καθώς ακόμη πέφτουν κομμάτια που έχουν καεί, ενώ λόγω της λιωμένης οροφής, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τον μόλυβδο.

Η Παναγία των Παρισίων τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Χαρακτηριστικό είναι, επιπλέον, ότι στον χώρο παραμένει έντονη ακόμη η μυρωδιά του καμμένου, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από την ημέρα της καταστροφής.

Νότα ελπίδας σε όλη αυτή την εικόνα καταστροφής είναι ο χώρος που βρίσκονται τα καθίσματα, καθώς αυτά στέκονται στο εσωτερικό του ναού άθικτα, χωρίς να έχουν πάθει το παραμικρό.
Η Παναγία των Παρισίων τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Σημειώνεται ότι οι εργασίες για την ανακατασκευή του εσωτερικού της Παναγίας των Παρισίων δεν μπορούν να ξεκινήσουν, εάν πρώτα δεν αντικατασταθεί η οροφή, η οποία έχει καεί και έχει πέσει στο έδαφος. Επομένως, πρώτο βήμα των εργασιών είναι η τοποθέτηση ειδικών διχτυών ασφαλείας, σχεδόν σε όλη την έκταση της οροφής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των εργατών, που θα επιχειρούν για όλο το επόμενο διάστημα στον χώρο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο κίνδυνος για ολική κατάρρευση του χώρου δεν έχει παρέλθει, γι’ αυτό και τα μέτρα προστασίας είναι αυξημένα, ενώ μηχανήματα αποκατάστασης επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του εσωτερικού του ναού.

Η Παναγία των Παρισίων τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Η ομάδα εργασίας έχει ήδη συλλέξει, μέσα από το εσωτερικό του ναού, έναν μεγάλο όγκο από κομμάτια και καμμένα αντικείμενα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατό να αποκατασταθούν, διαφορετικά θα πρέπει να πεταχτούν.

Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια για τα αίτια της πυρκαγιάς θέλουν να προκλήθηκε από ένα τσιγάρο εργάτη, που εκτελούσε έργα συντήρησης στην οροφή του μνημείου, ή από ηλεκτρική βλάβη, στο σημείο όπου βρίσκονται οι ανελκυστήρες. Το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν καταστροφικό για το ιστορικό μνημείο, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του.

Η Παναγία των Παρισίων τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Η Παναγία των Παρισίων τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Η Παναγία των Παρισίων τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιάΣΧΟΛΙΑ