• Κοινωνία

    «Πάγωσε» την απόδοση ποινικών ευθυνών για το Μάτι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


    Αναβάλλεται… αορίστως η απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος εκείνων των προσώπων για τα οποία προέκυψαν ενδείξεις ποινικής ευθύνης για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι. Μια απρόσμενη εξέλιξη κι ενώ η έρευνα βρισκόταν στο τελικό της στάδιο, ουσιαστικά «παγώνει» την ταχεία απονομή Δικαιοσύνης, την ώρα που οι οικογένειες των 99 νεκρών και οι ιδιοκτήτες περίπου 2.500 καμένων σπιτιών κι άλλων 4.000 με σοβαρές ζημιές περιμένουν την τιμωρία των υπευθύνων.

    Οι εισαγγελικές κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις (με την ιδιότητα του υπόπτου δηλαδή) σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων ήταν σχεδόν έτοιμες για να αποσταλούν. Όμως, ο διενεργών την κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, αντεισαγγελέας εφετών, Ηλίας Ζαγοραίος, έλαβε την έγγραφη παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Η ανώτατη εισαγγελέας έχει την άποψη ότι πριν κληθούν οι ύποπτοι, θα πρέπει να διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι η επιθεωρήτρια διέταξε τον πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου. Αν αναλογιστούμε ότι για την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα, το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαβιβάστηκε στην αρμόδια εισαγγελέα μετά από 8 μήνες, αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το πέρας της εισαγγελικής έρευνας για το Μάτι τοποθετείται πλέον στο μακρινό μέλλον.

    Κι όλα αυτά, ενώ ο απερχόμενος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος κατάφερε στην κυριολεξία σε χρόνο ρεκόρ να ολοκληρώσει την προκαταρκτική εξέταση για αυτή την υπόθεση.

    Η έρευνα άρχισε στα τέλη Ιουλίου, λίγα 24ωρα μετά τη φονική πυρκαγιά, συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι, με δεκάδες εκατοντάδες καταθέσεις και έγγραφα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

    Σήμερα, διαβιβάστηκε στον κ. Ζαγοραίο και το πολυσέλιδο πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, αλλά δεν αποδίδει ευθύνες σε πρόσωπα, κάτι που θα κάνει ο εισαγγελέας όταν ολοκληρώσει την έρευνά του.

    Το πόρισμα ήταν το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο που περίμενε ο εισαγγελέας πριν αποστείλει τις κλήσεις σε υπόπτους. Όμως, πλέον, τα πάντα «φρενάρουν».

    Την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Ζαγοραίος αποχωρεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (κατ’ επέκταση και από την έρευνα για το Μάτι), καθώς έχει προαχθεί και μετακινείται στην Εισαγγελία Εφετών. Δυο άλλοι εισαγγελείς (οι κύριοι Ν. Φιστόπουλος, Κ. Σπυρόπουλος) θα βρίσκονται στην αναμονή για το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη φυλακή ο 58χρονος για τον βιασμό της 22χρονης στο Ζεφύρι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθεροι οι 3 δημοσιογράφοι του «Φιλελεύθερου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποινική δίωξη κατά του κοσμηματοπώλη



    ΣΧΟΛΙΑ