Κοινωνία

Ομόφωνα αθώοι Λιακουνάκος, Σμπώκος και συνεργάτες για τα εξοπλιστικά

  • Ρεγγίνα Σπυράτου


Η πρώτη αθώωση του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου για σύμβαση εξοπλιστικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Οι δικαστές απάλλαξαν όχι μόνο  τον επιχειρηματία αλλά το σύνολο των κατηγορουμένων για τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την προμήθεια των ελικοπτέρων Σινούκ.

Ομόφωνα αθώοι, μετά από παλαιότερες πρωτόδικες ή δευτεροβάθμιες καταδίκες για άλλα «αμαρτωλά» εξοπλιστικά, κρίθηκαν ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας  Γιάννης Σμπώκος,  ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών,  Αντώνης  Κάντας και ο στενός συνεργάτη του κ.Λιακουνάκου στην εταιρεία SONAK, Ηλίας Αρκουμανέας.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και έκρινε ότι από την ακροαματική διαδικασία, δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής των 4 κατηγορουμένων, είτε για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, είτε της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Οι 4 βρέθηκαν στο εδώλιο για αντισταθμιστικά ωφελήματα, ύψους 40,5 εκ. δολαρίων που (κατά το κατηγορητήριο) δεν πραγματοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να υποστεί ζημία περίπου 5 εκ. ευρώ.ΣΧΟΛΙΑ