• Κοινωνία

    Όλες οι δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την έγκαιρη λήψη μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα «από τη στιγμή που σήμανε συναγερμός, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε, νωρίτερα και ταχύτερα από άλλες κυβερνήσεις, να λάβει μέτρα και να καταρτίσει σχέδια για την αντιμετώπιση του ιού».

    Μάλιστα, παραθέτουν πίνακα στον οποίο απεικονίζεται το επίπεδο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και οι αντίστοιχες ημερομηνίες όταν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Όπως φαίνεται, η Ελλάδα αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων από τις 11 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ανέρχονταν σε 99, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες ελήφθησαν στην Ιταλία και την Ισπανία αφότου οι νοσούντες υπερέβησαν τους 3.000 και τους 4.200 αντίστοιχα.

    Ο πίνακας καταδεικνύει επίσης ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει καταφέρει να συγκρατήσει τον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, ειδικά πριν την αύξησή τους σε επίπεδο που ακόμα και χαμηλός ρυθμός περαιτέρω διασποράς ισοδυναμεί με χιλιάδες ασθενείς.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, στις 26 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε η αναστολή των κανονικών αδειών του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

    Μια ημέρα αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, όταν τα κρούσματα είχαν γίνει τρία εκδόθηκε ΚΥΑ από υπουργείο Υγείας για ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

    Επίσης ανεστάλησαν και ανακλήθηκαν μέχρι νεωτέρας οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.
    Εκείνη την ημέρα έγινε η πρώτη αναφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
    Στις 28 Φεβρουαρίου και όταν τα κρούσματα έγιναν τέσσερα, έγινε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις του διεθνούς προβλήματος του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη λήψη μέτρων από την πλευρά της Εκκλησίας.

    Στις 5 Μαρτίου και όταν τα κρούσματα έγιναν δέκα εκδόθηκε η πρώτη ΠΝΠ  με πέντε βασικά άρθρα:

    1. Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
    2. Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.
    3. Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
    4. Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
    5. Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.73/7/202021 κρούσματα

    Στις 8 Μαρτίου και όταν τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 21 ελήφθησαν από το υπουργείο Υγείας τα εξής μέτρα:

    -Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
    – Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
    – Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
    – Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

    Στις 10 Μαρτίου αποφασίστηκε το κλείσιμο κάθε δομής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλη τη χώρα για 14 μέρες.

    Επίσης υπήρξε:
    – Νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρέχεται η δυνατότητα η ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης που έχει δημευθεί ή κατασχεθεί, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, να διατεθεί με πράξη του Διοικητή της ΑΑΔΕ δωρεάν, προς το Υπουργείο Υγείας, για τον σκοπό της παρασκευής αντισηπτικών, με βάση την έκθεση εξέτασης δείγματος που εκδίδεται από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία.

    – Με την ίδια διάταξη ορίζεται ότι οι εργασίες (φασόν) παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας απαλλάσσονται από τον αναλογούντα ΦΠΑ, με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών της επιχείρησης.

    – Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού, και το Υπουργείο Οικονομικών είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για την πλήρη υποστήριξη του συστήματος δημόσιας υγείας.

    Εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία είχε καλέσει τους ηγέτες της Ε.Ε. ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορονοϊού.

    Στις 11 Μαρτίου και ενώ τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 99 έγινε σύσκεψη για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

    Σε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες αποφασίστηκε η ματαίωση παρελάσεων.

    Το ίδιο βράδυ έγινε και το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

    Στις 12 Μαρτίου ελήφθη η απόφαση για καθημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και συζήτηση των απαιτούμενων δράσεων.

    Επίσης, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων, ενώ εκδόθηκε ΠΝΠ με μέτρα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση.

    Στις 13 Μαρτίου, όταν η Ελλάδα θρήνησε τον πρώτο νεκρό και τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 190, τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία προκειμένου να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η σχολική χρονιά λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνει και η χώρα μας.

    Εκείνη την ημέρα αποφασίστηκε το κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετεριών, μαγαζιών εστίασης εκτός delivery και take away, βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών χώρων, κέντρων αισθητικής.

    Στις 14 Μαρτίου, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει στους τρεις και τον αριθμό των κρουσμάτων στα 228 έπαιξε το πρώτο διαφημιστικό σποτ, ελήφθη η απόφαση για αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135 και αποφασίστηκε το κλείσιμο χιονοδρομικών κέντρων και οργανωμένων παραλιών.

    Οι ίδιες πηγές εξάλλου σημειώνουν ότι μέχρι αυτή την ημέρα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929, οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους άμεσα.

    Στις 15 Μαρτίου με τέσσερις νεκρούς και 331 κρούσματα αποφασίζεται:

    1. Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
    2. Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
    3. Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
    4.  Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
    5. Έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
    6. Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όσους, επιδεικνύοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
    7. Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
    8. Εκδίδεται η ΠΝΠ σχετικά με Έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της αγοράς, την εξασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, Επίταξη κινητών πραγμάτων, αναλώσιμων και μη, για την καταπολέμηση της διασποράς, Προσλήψεις στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, στα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία, Ανάθεση υπηρεσιών από τον ΕΟΔΥ για την εξέταση δειγμάτων σε ιδιωτικούς παρόχους κ.ά.

    Εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός έχει την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο.

    Τέλος, χθες 16 Μαρτίου, ενώ τα κρούσματα έχουν ανέβει στα 352 αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων από 18/3/2020, ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός για 14 ημέρες όσων εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό, η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου και η αναστολή για δύο εβδομάδες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ