• Κοινωνία

    Ο κυκλώνας «Ιανός» «προσγειώθηκε» στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Δύσκολες κρίνονται οι επόμενες ώρες για πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως για τα νησιά του Ιουνίου, καθώς κατέφθασε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» και μαζί του φέρνει βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

    Η Πολιτική Προστασία προειδοποίησε με μήνυμα από το «112» τους κατοίκους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται στη περιοχή.

    Στη Ζάκυνθο ο χειμώνας μοιάζει να ήρθε νωρίτερα, καθώς από το πρωί, στο νησί, πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα. Ανάλογα καιρικά φαινόμενα επικρατούν τόσο στην Ιθάκη όσο και στη Κεφαλλονιά. Το νησί της Ιθάκης για αρκετό χρονικό διάστημα έμεινε χωρίς ηλεκτροδότηση ωστόσο πριν λίγη ώρα το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε.

    Όπως τόνισε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, η Ζάκυνθος, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Ιθάκη και η Κεφαλονιά, τίθονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα σχολεία αύριο θα είναι κλειστά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

    Την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει του Μεσογειακού Κυκλώνα, τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφεριάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων νήσων, Νίκος Μηλιώτης.

    Η κακοκαιρία «Ιανός» χτυπάει ήδη τα νησιά του Ιουνίου και όπως τόνισε ο κ. Μηλιώτης «πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο».

    Ο αντιπεριφεριάρχης τόνισε επίσης ότι έχουν ενεργοποιηθεί και διάφορες εθελοντικές οργανώσεις σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν σε ενδεχόμενα προβλήματα που θα δημιουργήσει η κακοκαιρία.

    Ο αέρας θα φτάσει τα 12 μποφόρ, οπότε είναι πολύ πιθανόν να έχουμε πτώσεις δέντρων, τόνισε ο κ. Μηλιώτης.

    Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα βάλει με τον καιρό κάνει λάθος», ενώ συμβούλευσε όλους τους κατοίκους που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα «να φυλαχτεί στο σπίτι του και να φυλάξει παιδιά και ευπαθείς ομάδες».

    Τέλος, ο αντιπεριφεριάρχης τόνισε ότι «δεν θα υπολογίσουμε καμία περιουσία μπροστά στην ανθρώπινη ζωή» και πρόσθεσε ότι «δεν θα διστάσουμε να ρίξουμε ακόμα και μαντρότοιχο αν είναι να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή».

    Αλλάζει πορεία

    Ωστόσο, όπως προβλέπει το windy.com, η κακοκαιρία «Ιανός» αλλάζει πορεία και δεν θα περάσει από το κέντρο της Πελοποννήσου τις επόμενες ώρες.

    Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τα φαινόμενα δεν θα είναι έντονα, αλλά, αν επαληθευτεί η πρόβλεψη του windy.com, δεν θα έχουν τόση ισχύ όση αναμενόταν προηγουμένως.

    Η κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα είναι νότια και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εξασθενήσει, περνώντας από τη Δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, με πορεία νότια, για να περάσει δυτικά της Κρήτης.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρεών οχημάτων στο εθνικό δίκτυο Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας

    Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή, δήλωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σημείωσε ότι «ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες».

    Ενημέρωσε επίσης πως απαγορεύεται, από σήμερα 9 το βράδυ, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

    Κλειστά σχολεία την Παρασκευή

    Συναγερμός έχει σημάνει με σχολεία να παραμένουν κλειστά αύριο, Παρασκευή, σε περιοχές που θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Αρχικά, κλειστές θα είναι οι σχολικές μονάδες σε όλη την Δυτική Ελλάδα, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

    Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

    Παράλληλα, το σύνολο του μηχανισμού της Περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατόν, να μετακινηθούν σε οικίες και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια.

    Εδώ μπορείτε να δείτε live την κίνηση της Κακοκαιρίας «Ιανός»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ