• Κοινωνία

    Ο Άκης Τσελέντης προειδοποιεί: Ο κύκλος σεισμών στη Δυτική Ελλάδα δεν έχει κλείσει

    • NewsRoom
    Λέσβος

    Άκης Τσελέντης. Σεισμολόγος


    Με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Άκης Τσελέντης ξεκαθαρίζει την κατάσταση σχετικά με όσα διαρρέουν για επικείμενο ισχυρό σεισμό στη Δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, ο κύκλος της σεισμικής δραστηριότητας στη Δυτ. Ελλάδα δεν έχει κλείσει.

    Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του αναφέρει:

    Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτ 2018 στη Ζάκυνθο ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πλέον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου με παρά πολλά μεγάλα ενεργά ρήγματα που στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς.

    Ο διαρκής φόβος μου ήταν να μην έχουμε το φαινόμενο Domino, δηλαδή να ενεργοποιηθούν μερικά από αυτά τα ρήγματα. Για τον σκοπό αυτό το Γεωδυναμικό κυριολεκτικά γέμισε τη Δυτική Ελλάδα με όργανα ενώ αυξήσαμε το βαθμό ετοιμότητας μας.

    Ο σημερινός σεισμός 5,4 στη Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό το πλαίσιο.

    (**) Υπενθυμίζω ότι και πριν τον ισχυρό σεισμό 6,5 της Ανδραβίδας το 2008 όπου υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση δεν έγινε καμία διαρροή ούτε πανικός. Υπήρχαν συγκεκριμένες ενέργειες του στρατού με άκρα μυστικότητα, έγιναν οι δέουσες κινήσεις και τηρήθηκαν ευλαβικά τα πρωτόκολλα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Iσχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Πρέβεζα



    ΣΧΟΛΙΑ