• Κοινωνία

    Ντόνα Ροτούνο: Από απόλυτη φεμινίστρια στην υπεράσπιση του Χάρβεϊ Γουάινστιν

    • NewsRoom

    Donna Rotunno, Νομική Σύμβουλος


    Θέμα ημερών είναι πλέον το τέλος της δίκης του κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ  Γουάινστιν, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών, ακόμη και τωρινών αστέρων του Χόλιγουντ. Σε μια υπόθεση που τράβηξε επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας λόγω των πρωταγωνιστών της. Μεταξύ των οποίων ήταν και είναι και η γυναίκα που επέλεξε ο ίδιος για την υπεράσπισή του.

    Πρόκειται για την Ντόνα Ροτούνο, μία, ομολογουμένως, προκλητική προσωπικότητα και αυτά είναι τα βασικά σημεία που τη σκιαγραφούν:

    * Η Ντόνα Ροτούνο, βασική συνήγορος υπεράσπισης του Χάρβεϊ Γουάινστιν, έχει χτίσει την καριέρα της υπερασπίζοντας άνδρες κατηγορούμενους για βιασμό. Μέχρι στιγμής, έχει χάσει μόνο μία υπόθεση.

    * Υπερασπίζεται τον Χάρβεϊ Γουάινστιν απέναντι σε πέντε κατηγορίες, για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις, και έχει ήδη καταφέρει να «στριμώξει» τους μάρτυρες κατηγορίας κατά τη διάρκεια εξέτασης της υπόθεσης.

    * Οι φεμινίστριες και οι κατήγοροι του Χάρβεϊ Γουάινστιν δηλώνουν ότι «βάλλονται» από τα σχόλια της, κατηγορώντας την ότι ρίχνει το φταίξιμο στα θύματα και όχι στον θύτη.

    * Η Ντόνα Ροτούνο υποστηρίζει ότι οι γυναίκες αγωνίζονται δεκαετίες ολόκληρες για να καταφέρουν μια μέρα να θεωρούνται ισότιμες με τους άντρες και ότι τώρα πρέπει να αρχίσουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

    Μόλις οι πρώτες ηθοποιοί κατέθεσαν τις τραυματικές εμπειρίες που έζησαν με τον Γουάινστιν, η Ροτούνο δεν έχασε χρόνο και πέρασε στην αντεπίθεση.

    Παρουσίασε στον δικαστή τη μάρτυρα κατηγορίας Τζέσικα Μαν σαν μια 34χρονη κομμώτρια, παραθέτοντας αντίγραφα από μία μη δημοσιευμένη ανάρτησή της σε blog που ανακάλυψαν οι εισαγγελείς στο τηλέφωνό της. Στη συνέχεια τής απεύθυνε τον λόγο λέγοντας: «Είπατε στους ενόρκους ότι το ομαδικό σεξ ήταν τρομακτικό επειδή ήταν κάτι που δεν θέλατε να κάνετε, σωστά; Θα ήθελα λοιπόν να διαβάσετε τη σημείωση από το τηλέφωνό σας στις κυρίες και του κυρίους ενόρκους».

    Η Τζέσικα Μαν, γυρίζοντας το βλέμμα της προς τον δικαστή, απάντησε: «Πρέπει να το διαβάσω»; H Ντόνα Ροτούνο δεν της έδωσε άλλη επιλογή και, έπειτα από μία μεγάλη παύση, η Μαν άρχισε να διαβάζει την προ ετών δημοσίευση, στην οποία περιέγραφε την ερωτική συνεύρεση που είχε με έναν μη κατονομαζόμενο «μεγάλο άντρα», όπως τον χαρακτήριζε, και μία Ιταλίδα. Το post αυτό ήταν φαινομενικά ίδιο με τα όσα ανέφερε στη μαρτυρία της. Στην γραπτή εκδοχή της, λοιπόν, μέσω του χιούμορ και των ερωτικών περιγραφών της για το σώμα της γυναίκας, χαρακτήριζε αυτήν τη συνεύρεση «συναρπαστική» και όχι «τρομακτική». Στο σημείο αυτό, η Ντόνα Ροτούνο τη ρώτησε αν όντως έχει συμβεί αυτό, με τη Μαν να υποστηρίζει ότι έγραψε αυτό το post μόνο και μόνο για να διακωμωδήσει την ιστορία. Η Ροτούνο «λιθοβόλησε» τη Μαν με ερωτήσεις και κατηγορίες τόσο έντονα που σε κάποια φάση η Μαν αναγκάστηκε να της ζητήσει να χαμηλώσει τους τόνους. Φυσικά, δεν τα κατάφερε, αφού η Ροτούνο την κατηγόρησε λέγοντάς της: «Χειραγωγούσατε τον κύριο  Γουάινστιν για να σας προσκαλεί σε εντυπωσιακά πάρτι, έτσι δεν είναι; Θέλατε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που είχε σωστά; Θέλατε να επωφεληθείτε από τη δύναμη»!

    Η Ροτούνο προετοιμαζόταν μήνες για αυτήν τη στιγμή, αφού ήξερε πολύ καλά ότι αν «κατέρρεε» η υπόθεση, θα κατέρρεε και η καριέρα της. Η προσέγγισή της ήταν ακριβής και μερικές φορές εχθρική, αλλά και σύμφωνη με τη δική της στρατηγική που είχε αναπτύξει κατά τη δεκαπενταετή της καριέρα, υπερασπίζοντας κατηγορούμενους για βιασμό. Από τις 40 υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων που έχει αναλάβει, έχει χάσει μόνο μία.

    Η Ροτούνο συμμετέχει στην υπεράσπιση του  Γουάινστιν από την περασμένη άνοιξη. Ο ίδιος έψαχνε ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα φαινόταν υπερβολικά εκφοβιστικό κατά την εξέταση των μαρτύρων. «Ήθελε γυναίκα. Η οπτική του είναι απλά διαφορετική», δήλωσε η Ροτούνο στο «Insider».

    Κάθε μέρα από την αρχή της δίκης στις 6 Ιανουαρίου, εμφανίζεται πάντα με γόβες επώνυμου σχεδιαστή και δίπλα στον Χάρβεϊ  Γουάινστιν, ο οποίος προχωρά στηριζόμενος σε ένα «πι». Η Ντόνα Ροτούνο έχει γίνει ήδη το πρόσωπο της ομάδας υπεράσπισης του  Γουάινστιν. Εμφανίζεται διαρκώς στο CNN και στο “CBS This Morning” αμφισβητώντας την αξιοπιστία των κατηγορουμένων του  Γουάινστιν και λέγοντας με δραματικό ύφος ότι η ζωή του πελάτη της «έχει καταστραφεί».

    Donna Rotunno-Νομική Σύμβουλος

    Εκτός από τη μάχη για την αθωότητα του  Γουάνστιν, η Ροτούνο διεξάγει μια ευρύτερη εκστρατεία εναντίον του κινήματος «#MeToo» και μίας κουλτούρας που πιστεύει ότι θυσιάζονται οι γυναίκες και ανταμείβονται τα θύματα, ενώ δείχνει να απολαμβάνει την οργή που προκαλεί. Σε συνέντευξη της στο «Insider» ανέφερε ότι: «Το δικαστικό μας σύστημα έχει αποφασίσει ότι μόνο επειδή κάποιος λέει κάτι δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια. Πολλοί λένε «αυτή είναι η αλήθεια μου. Λοιπόν, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, η δουλειά μου είναι να φτάσω σε οτιδήποτε οδηγεί σε αυτή».

    Η ποινική υπόθεση του  Γουάνστιν έχει περιοριστεί σε δύο βασικές κατηγορούμενες: Την Τζέσικα Μαν, η οποία ισχυρίστηκε ότι o  Γουάνστιν τη βίασε δύο φορές το 2013, και την Μίμι Χάλεγι, πρώην βοηθό στο «Project Runway», που ισχυρίστηκε ότι ο παραγωγός την εξανάγκασε να του κάνει στοματικό σεξ το 2006.

    Η Ροτούνο γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει το βάρος ενός ολόκληρου πολιτιστικού κινήματος που δρα εναντίον του πελάτη της και ότι οι ένορκοι μπορεί να αισθανθούν πίεση και να τον καταδικάσουν.

    Αυτό που η ίδια λέει ότι επιθυμεί για τις γυναίκες είναι να «αναλάβουν το ρίσκο όταν κάνουν διαφορετικές επιλογές». Σε μία ακόμα δήλωση της στο «Insider» αναφέρει ότι: «Το πρόβλημα με τις γυναίκες σήμερα είναι ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις αποφάσεις τους». Μιλώντας για τον εαυτό της περιέγραψε ότι μεγάλωσε, θαυμάζοντας τη μητέρα και τη γιαγιά της, δύο ανεξάρτητες γυναίκες που σύμφωνα με την ίδια έκαναν ότι τους ευχαριστούσε χωρίς να γίνονται υποχείρια κανενός. «Αυτές είναι γυναίκες που δεν βρίσκουν ποτέ δικαιολογίες στη ζωή. Γυναίκες που λένε «Μπορώ να πετύχω τα πάντα». Αλλά υπάρχουν γυναίκες σήμερα που αρνήθηκαν να διεκδικήσουν τα κεκτημένα και αντί αυτού κατηγορούν τους άντρες».

    Λίγο παρακάτω είπε: «Όλοι μου λένε, «Α! Λέτε στις γυναίκες ότι αν πάνε σε δωμάτια ξενοδοχείου αξίζει να βιαστούν»; Όχι δεν λέω αυτό, λέω ότι αφού έχουν πιει και κάθονται σε ένα πάρτυ και κάθονται σε ένα μπαρ με κάποιον και πηγαίνουν μαζί του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου τα μεσάνυχτα, δεν χρειάζεται να γελοιοποιούν τον εαυτό τους λέγοντας κατόπιν εορτής ότι νόμιζαν πως διάβαζαν ένα σενάριο. Στο σημείο αυτό, πού είναι η υπευθυνότητα τους;».

    Donna Rotunno-Νομική Σύμβουλος

    Κατά την άποψη της Ροτούνο, οι γυναίκες έχουν αγωνιστεί εδώ και δεκαετίες για να θεωρηθούν ισότιμες με τους άνδρες και τώρα έχουν παραιτηθεί από τις ευθύνες που τις πλαισιώνουν: «Αν επιθυμείτε πραγματική ισότητα και θέλετε να μην σας συμβούν πράγματα όπως το «#MeToo», θα πρέπει να αναλάβετε το ρίσκο να κάνετε διαφορετικές επιλογές» δήλωσε σε συνέντευξή της, κάτι που φανερώνει ότι αυτές οι «κακές επιλογές» αποτελούν και τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο σχεδιάζει τη γραμμή της υπεράσπισης της.

    Η Ροτούνο πίεσε τη Μαν να πει για ποιο λόγο επέλεξε να ακολουθήσει τον  Γουάνστιν στο δωμάτιο ξενοδοχείου του Μανχάταν την ημέρα που ισχυρίστηκε ότι την βίασε. Η Μαν, η οποία προηγουμένως είχε συναινετικές σεξουαλικές συναντήσεις με τον  Γουάνστιν, εξήγησε ότι σκόπευε να συναντήσει τον παραγωγό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όπου διέμενε για να πάρουν πρωινό με φίλους, αλλά πανικοβλήθηκε όταν εκείνος έφθασε νωρίτερα. Τότε ζήτησε από το προσωπικό του ξενοδοχείου να του παραχωρήσει δικό του δωμάτιο. Η Μαν κατέθεσε ότι τον ακολούθησε επάνω έτσι ώστε να δει για ποιο λόγο έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με αυτήν, αλλά η Ροτούνο τη διέκοψε λέγοντάς της: «Θα μπορούσατε να πείτε: «Χάρβεϊ, δεν έρχομαι επάνω». Το μόνο που σας ρωτάω είναι γιατί δεν επιλέξατε να φύγετε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου από τη στιγμή που ξέρατε τι είχε συμβεί στο παρελθόν»;

    Οι σύγχρονες φεμινίστριες και όσοι είναι εναντίον του Γουάινστιν θεωρούν ότι αυτές οι ερωτήσεις εκμαιεύονται από τα θύματα με σκοπό να βρεθούν εκείνα στη θέση του κατηγορούμενου. Οι εμπειρογνώμονες και τα θύματα με τους οποίους μίλησε το «Insider» αναλύουν μέσα από μία διερευνητική ματιά τις απόψεις της Ροτούνο. Ένας καθηγητής που μελετά τα δύο φύλα υποστήριξε ότι η ιδεολογία της δεν καταφέρνει να αντιληφθεί την ανισορροπία στο κομμάτι «εξουσία» μεταξύ γυναικών και αντρών που εμπλέκονται στη ζωή τους.

    Η Ροτούνο ένιωσε προσβεβλημένη και ξέσπασε στο δικαστήριο, όταν η εισαγγελική αρχή την επέπληξε ότι κατηγορούσε θύμα. Η Ροτούνο υποστήριξε ότι ακόμη και αν οι γυναίκες δεν αντιστάθηκαν στον  Γουάινστιν από φόβο για αντίποινα ή για να προστατεύσουν τη δουλειά τους, δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί τον συνάντησαν πρόθυμα αφού γνώριζαν ότι πιθανότατα θα τους κάνει σεξουαλικές προτάσεις. Σε δηλώσεις της ανέφερε σχετικά: «Αυτά είναι ακόμα επιλογές. Είστε ακόμα σε θέση όπου επιλέγετε μια σταδιοδρομία πάνω από τη δική σας αυτοεκτίμηση. Οι άνδρες δεν πρόκειται να σταματήσουν να ζητούν από τις γυναίκες να πάνε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να πηγαίνουν. Επειδή αν υπάρχει μια γυναίκα που θα μείνει πρόθυμη να το κάνει, αυτό δεν θα σταματήσει να συμβαίνει».

    Η συνήγορος του Χάρβεΐ Γουαϊνστάιν, Ντόνα Ροτούντο

    Ο Λέι Γκίλμορ, καθηγητής μελετών σχετικές με τις γυναίκες και τα δύο φύλα στο κολέγιο του Wellesley, δήλωσε στο «Insider» ότι ο φεμινισμός της Ροτούνο είναι μια παλιομοδίτικη άποψη που επιτρέπει τους άντρες να ασελγούν εις βάρος των γυναικών. Ο Γκίλμορ περιγράφει τις απόψεις της Ροτούνο ως μια «νεοφιλελεύθερη εκδοχή του φεμινισμού» που δίνει έμφαση στην ατομική επιλογή πάνω απ’ όλα.

    Η Rowena Chiu είναι η πρώην βοηθός του  Γουάινστιν και η περίπτωση της διαφέρει σε σχέση με αυτή της Jessica Μαν. Στην πραγματικότητα, αυτή και άλλες δύο γυναίκες έχουν ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του  Γουάινστιν στο Los Angeles ισχυριζόμενες ότι τους εμπόδισε να εγκαταλείψουν το δωμάτια του ξενοδοχείου και ότι τους βίασε. Πρόκειται για την Άσλεϊ Τζουντ και τη Μίρα Σορβίνο, που αναφέρουν επίσημα ότι πιστεύουν ότι έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας του.

    Αν και η Chiu δεν συμμετέχει στη δίκη, ισχυρίστηκε ότι το 1998 ο παραγωγός την κάλεσε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και έπειτα από μία σειρά ρατσιστικών σχολίων σχετικά με την κινεζική καταγωγή της, της έσκισε το καλσόν επιδιώκοντας να συνευρεθεί μαζί της. Η Chiu δήλωσε ότι κατάφερε να ξεφύγει από αυτόν, και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που την απαγόρευε να μιλήσει για το περιστατικό με αντάλλαγμα $ 213.000 και με την υπόσχεση ότι καμία γυναίκα στην εταιρεία δεν θα υποστεί παρόμοια επίθεση. Παρόλα αυτά όμως η Chiu αποκάλυψε δημόσια ότι δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά στην κινηματογραφική βιομηχανία μετά την αποχώρησή της από την εταιρεία παραγωγής του «Miramax» λόγω του  Γουάινστιν. Είπε επίσης ότι μετά τη συνάντησή τους διαδραματίστηκε μια καταστροφική αλυσίδα γεγονότων που τελικά την οδήγησε να κάνει μέχρι και απόπειρα αυτοκτονίας. Σχετικά με τις δηλώσεις της Ντόνα Ροτούνο που θέτουν στο στόχαστρο τις γυναίκες που δέχονται να ακολουθήσουν τους άντρες στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, η Chiu δήλωσε αγανακτισμένη λέγοντας: «Μία από τις κατήγορους ήταν τότε μόλις 16 ετών. Εγώ ήμουν 24. Προσπαθεί δηλαδή να πει ότι στην ηλικία των 16 και 24 μπορούμε να σκεφτόμαστε «Α λοιπόν, μπορεί να βιαστώ αλλά εντάξει, θέλω να σταδιοδρομήσω στην βιομηχανία του κινηματογράφου άρα θα επιτρέψω να μου συμβεί»; Ντόνα Ροτούνο κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη! Πώς τον δικαιολογείς προσπαθώντας να κάνεις αυτή την αντιπαράθεση; Είναι σιχαμερό και ποταπό»!

    Η Ντόνα Ροτούνο έχει στραφεί σε γραμμές έντονης αμφισβήτησης για να κάνει βάσιμους τους ισχυρισμούς του  Γουάινστιν. Προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο ότι τα θύματα είχαν επίγνωση των πράξεων τους άρα ο πελάτης κατά κάποιο τρόπο δεν διέπραξε αυτά τα αδικήματα.

    Όταν εξέτασε την ηθοποιό Αναμπέλα Σκιόρα, είπε ότι ο  Γουάινστιν τη βίασε στο διαμέρισμά της τον χειμώνα του 1993 ή του 1994. Την ρώτησε γιατί δεν είχε πάει ποτέ στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης και δεν κάλεσε την αστυνομία και γιατί επέτρεψε στον θυρωρό να αφήσει τον  Γουάινστιν να μπει μέσα στο δωμάτιο της. Επίσης τη ρώτησε γιατί αποδέχθηκε λίγο αργότερα έναν ρόλο σε μια ταινία της «Miramax». Κατά τη διάρκεια της ακρόασης αμφισβήτησε ακόμη και τις προσπάθειες της Σκιόρα να ξεφύγει από τον  Γουάινστιν κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης επίθεσης. Η Σκιόρα απάντησε ότι προσπάθησε να αντισταθεί, αλλά ότι ο  Γουάινστιν ήταν «πολύ εύσωμος» για να αντιδράσει.

    «Η δύσπιστη αντιμετώπιση ενός μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα βιασμού, δεν είναι εύκολη υπόθεση», δήλωσε στο «Insider» η Λάρα Γερετσιάν, δικηγόρος στο Λος Άντζελες, όμως κατά την άποψή της η αμφισβήτηση είναι μια απαραίτητη δουλειά: «Πρέπει να το κάνει (σ.σ. η Ντόνα Ροτούνο), πώς αλλιώς θα αποδείξει ότι αυτοί οι άνθρωποι ψεύδονται; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποδείξει ότι κάποιος δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας. Ο  Γουάινστιν θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια».

    Ωστόσο, η στρατηγική της Ροτούνο να υπενθυμίζει στους ενόρκους όσο το δυνατόν συχνότερα ότι οι κατήγοροι του  Γουάινστιν δεν συμπεριφέρονται ως τυπικά θύματα, θα μπορούσε να της γυρίσει boomerang.

    H Τσέριλ Μπέιντερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Fordham και πρώην εισαγγελέας, δήλωσε στο «Insider» ότι η Ροτούνο δεν πρέπει να υποτιμά την υπόθεση που κάνει η εισαγγελία ότι η εξουσία και ο πλούτος του  Γουάινστιν έκαναν τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες και απρόθυμες να τον αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο ή να απευθυνθούν στην αστυνομία.

    Η Ροτούνο όμως σίγουρα δεν είναι αρχάρια. Μέχρι στιγμής, έχει χάσει μόνο μία περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης. Η ίδια σε συνεντεύξεις της έχει πει ότι πάντα ήξερε ότι θα γινόταν δικηγόρος. Στα πέντε της χρόνια παρακολούθησε μαζί με τον πατέρα της την παράσταση «The Paper Chase», και θαύμασε τον χαρακτήρα του Τσαρλς Κίνγκσφιλντ, έναν σκληρό και λαμπρό καθηγητή του Harvard που ειδικεύεται στο δίκαιο των συμβάσεων. Η γοητεία που της προκαλούσε ο νόμος την οδήγησε στο «College of Law» του Chicago-Kent, όπου ανέπτυξε μια μεγάλη παρουσία στο δικαστήριο.

    Η υπεράσπιση βιαστών και αντρών που κατηγορούνται για σεξουαλικές επιθέσεις προέκυψε τυχαία. Ξεκίνησε από μία υπόθεση και από τότε η μία ακολουθούσε την άλλη. Η Ροτούνο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στο Ιλινόις ως εισαγγελέας, αλλά έφυγε για ιδιωτική πρακτική μετά από τρεισήμισι χρόνια για να αναλάβει την ποινική άμυνα. Μέχρι τα 28 της είχε ήδη αρχίσει να κερδίζει μεγάλες περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών. Την επόμενη χρονιά εγκαινίασε το δικό της δικηγορικό γραφείο.

    Ο καλύτερος της φίλος, Κερκ Γουίλιαμς, δήλωσε στο «Insider» ότι ήταν αμέσως ξεκάθαρο ότι η τακτική της Ροτούνο θα ήταν αποδοτική. Την περιέγραψε ως λεπτολόγο που αντιλαμβάνεται τα γεγονότα και τις υποθέσεις. Μέσα στα 15 χρόνια ανάμεσα στους πελάτες της υπήρξαν δεκάδες κατηγορούμενοι για βιασμό, δολοφονίες, εμπορία ναρκωτικών, οικονομικά εγκλήματα αλλά και εγκλήματα ανώτερων τάξεων.

    Τις ερχόμενες εβδομάδες, η Ροτούνο και η ομάδα της θα αναλάβουν έναν αριθμό μαρτύρων που θα ενισχύσουν ή θα υπονομεύσουν τις μαρτυρίες της Μαν και της Χάλεγι, ενώ δεν είναι καθόλου σαφές το κριτήριο με το οποίο θα αποφασίσει η ομάδα των ενόρκων που αποτελείται από εφτά άντρες και πέντε γυναίκες.

    Η ίδια απέναντι στους ενόρκους παραδέχεται ότι ο  Γουάινστιν έχει εξαπατήσει τη σύζυγο του, ότι έχει κάνει κακές επιλογές, όμως όλα αυτά δεν τον κάνουν απαραίτητα και βιαστή λέγοντας κατά της αγόρευση της: «Αν αρχίσουμε να καταδικάζουμε ανθρώπους επειδή νομίζουμε ότι είναι κακοί ή έκαναν κακές επιλογές, έχουμε όλοι πρόβλημα».

    Η κατήγοροι του  Γουάινστιν θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ροτούνο χαρακτηρίζει ως «κακές επιλογές» τα βαριά αδικήματα του  Γουάινστιν. Επίσης νιώθουν εξοργισμένοι με την κυνικότητα της και με το ότι αδυνατεί να κατανοήσει ότι τα θύματα ήταν τρομοκρατημένα και ευάλωτα τη στιγμή της επίθεσης.

    Η Ροτούνο αναγνωρίζει ότι το σεξουαλικό παράπτωμα είναι πρόβλημα. Το ζήτημα του πώς χειρίζεται μία γυναίκα την ανεπιθύμητη ανδρική προσοχή ανακύπτει συχνά στις συζητήσεις που κάνει με τα 14 βαφτιστήρια της, 10 από τα οποία είναι κορίτσια. Η ίδια έχει αποκαλύψει ότι κάποια στιγμή συμβούλεψε τη φίλη μίας βαφτιστήρας της που είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση να καλέσει άμεσα την αστυνομία.

    Μάλιστα έχει παραδεχτεί ότι έχει γίνει και η ίδια δέκτης σεξουαλικών υπονοούμενων από άντρες, λέγοντας ότι ο τρόπος που επιλέγει να το χειριστεί είναι και ειδοποιός διαφορά της με το κίνημα «#MeToo».

     Σαν παράδειγμα, ανέφερε ότι αρνήθηκε να χαιρετήσει έναν παλιό προϊστάμενο ο οποίος έσπευσε να τη συγχαρεί για την υπόθεση Γουάινστιν, καθώς αστειεύτηκε λέγοντας ότι σύντομα θα της ζητούσε αυτόγραφο αρκεί να επέλεγε αυτός τα ρούχα που εκείνη θα φορούσε για τη φωτογραφία. Η ίδια δεν έχασε ούτε την ψυχραιμία της ούτε τα λόγια της αναφέροντας ότι: «Μερικές φορές παίρνουμε πολύ σοβαρά κάποια πράγματα».

    Η Ντόνα Ροτούνο είναι σίγουρα το πρόσωπο των ημερών και προκαλεί συμπάθειες, αλλά κυρίως αντιπάθειες. Όσα και αν λέγονται σχετικά με την υπόθεση του Χάρβεϊ  Γουάινστιν, η απόφαση του δικαστηρίου είναι εκείνη που θα κρίνει αν άξιζε τελικά να ρισκάρει, φτάνοντας στα άκρα του κυνισμού και της αυστηρότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ