• Κοινωνία

    Η δικηγόρος του διαβόλου φοράει Ferragamo

    • Στεφανία Παπαδημητρίου

    Donna Rotunno-Νομική Σύμβουλος


    Ήταν Μάιος του 2019 όταν η Donna Rotunno έμαθε ότι ο Harvey Weinstein την ήθελε στην ομάδα υπεράσπισής του.

    Ο κινηματογραφικός παραγωγός κινδυνεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον δύο γυναικών – παρότι τα θύματά του φαίνεται να είναι περισσότερα από 80. Η δικηγόρος έχει χτίσει την καριέρα της με έναν ασυνήθιστο, ίσως, τρόπο: Κερδίζοντας υποθέσεις ανδρών που κατηγορούνται για σεξουαλικά εγκλήματα. Ήταν, λοιπόν, ιδανική για τη θέση και, όπως είναι επόμενο, τη δέχθηκε.

    Τι γνωρίζουμε για αυτή τη γυναίκα που με τόσο πάθος έχει εκφραστεί ενάντια στο κίνημα #MeToo και έχει κερδίσει το ψευδώνυμο bulldog για τη συμπεριφορά της στη δικαστική αίθουσα;

    Όλα ξεκίνησαν όταν αποφοίτησε από το Chicago-Kent College of Law. Αφού εργάστηκε μερικά χρόνια σε υποθέσεις οικογενειακής βίας και κακουργήματα, το 2003 ίδρυσε τη δική της εταιρεία – ήταν μόλις 29 ετών – και αποφάσισε να κάνει κάτι που δε θα έκαναν πολλές: Να στρέψει τα βέλη της ενάντια στο ίδιο της το φύλο. Πολλοί θα αναρωτηθούμε με ποια λογική επέλεξε τον συγκεκριμένο τομέα. «Απλώς συνέβη», είπε στο Vanity Fair. «To ότι είμαι γυναίκα κάνει το τηλέφωνό μου να χτυπάει συνέχεια. Νομίζω ότι οι άνδρες καταλαβαίνουν ότι θα τους δώσει πλεονέκτημα. Αναλαμβάνεις έναν και κερδίζεις, μετά άλλον έναν και κερδίζεις ξανά, έτσι αποκτάς όνομα», ανέφερε.

    Μάλιστα, είναι τόσο σκληρή με τις φερόμενες ως θύματα των πελατών της που έχει αποκαλύψει ότι εάν ήταν άνδρας και ακολουθούσε την ίδια τακτική, θα ήταν τραμπούκος.

    Donna Rotunno-Νομική Σύμβουλος
    Donna Rotunno-Νομική Σύμβουλος

    Ένα απλό παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε από τη δίκη του Weinstein

    Ήταν η σειρά της να κάνει τις ερωτήσεις της στην ηθοποιό Annabella Sciorra η οποία υποστηρίζει πως στο τέλος του 1993 – ή στις αρχές του ’94 – ο παραγωγός της επιτέθηκε σεξουαλικά μέσα στο διαμέρισμά της. «Ήταν αηδιαστικό, το σώμα μου έτρεμε», είπε. Η Rotunno δεν τη ρώτησε εάν όντως συνέβησαν αυτά που για ώρα περιέγραφε. «Αν συνέβη, γιατί το επέτρεψες;» ήταν τα λόγια της. «Γιατί δεν προσπάθησες να φύγεις από το διαμέρισμα; Τον γρατζούνισες; Προσπάθησες να τον χτυπήσεις στα μάτια;», απαίτησε να μάθει. Επεσήμανε ένα – ένα όσα δεν έκανε για να προστατεύσει τον εαυτό της, προσπαθώντας να δείξει ότι και οι δύο ήθελαν να γίνουν όλα όσα έγιναν.

    «Το να κάνεις συναινετικό σεξ με κάποιον ακόμα και αν σου είναι δυσάρεστο, δεν είναι έγκλημα», έχει δηλώσει η δικηγόρος.

    Και στη μοναδική υπόθεση που έχασε ήταν ανυποχώρητη. Ο 19χρονος πελάτης της κατηγορούταν για σεξουαλική κακοποίηση μίας 15χρονης. Θεωρώντας ότι η ιστορία που παρουσίασε το θύμα «δεν ήταν ιδιαίτερα καλή», της μίλησε με το χειρότερο τρόπο όταν ήρθε η σειρά της να καταθέσει. Μέχρι σήμερα, στον τοίχο του γραφείου της είναι κρεμασμένο ένα σκίτσο από τη δικαστική αίθουσα εκείνης της μέρας. Ήταν μία μέρα που δε θα φύγει ποτέ από τη μνήμη της, μία μέρα που αρνείται να ξαναζήσει.

    «Χειρίζεται με μαεστρία τα γεγονότα και το νόμο. Είναι εξαιρετικά προετοιμασμένη και κάθε μέρα δίνει τον καλύτερό της εαυτό», σύμφωνα με το δικηγόρο Stanley Stallworth ο οποίος μάλιστα, έχει βρεθεί απέναντί της.

    Η 44χρονη λατρεύει να τραβάει την προσοχή όχι μόνο με τη συμπεριφορά, αλλά και με τις ενδυματολογικές της επιλογές. Μπαίνει στη δικαστική αίθουσα με φορέματα που κολακεύουν τη σιλουέτα της, ίσια παλτό και ψηλά τακούνια – είναι όμορφη κάθε φορά. Αντί να φοράει την κλασσική «δικηγορίστικη στολή», δηλαδή ταγέρ με πουκάμισο, επιλέγει δερμάτινο σακάκι, για παράδειγμα, και από μέσα κόκκινη πουκαμίσα με φιόγκο στο λαιμό. Είναι φωτεινό, είναι θηλυκό, της δίνει τον έλεγχο. Φαίνεται δυνατή αλλά όχι αυταρχική. Αυστηρή αλλά όχι απάνθρωπη. Δείχνει ότι μία κομψή εμφάνιση με τη δική της αισθητική μπορεί να μεταφραστεί σαν τη σκληρότητα ενός μπουλντόγκ.

    Τον Αύγουστο 2018 έκανε μία από τις πιο ακραίες της εμφανίσεις σε μία απλή μέρα – για όλους τους άλλους – στο δικαστήριο. Η Rotunno έφτασε φορώντας φούστα Salvatore Ferragamo με γεωμετρικό μοτίβο, μαύρη μπλούζα και μεγάλη δερμάτινη τσάντα. Τα παπούτσια της ήταν Jimmy Choo. Τίποτα παράξενο μέχρι εδώ, σωστά; Την παράσταση έκλεψε η αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό. Ήταν κομψή, χρυσή και είχε γραμμένη τη λέξη «Αθώος».

    Τώρα που υπερασπίζεται τον Harvey Weinstein, συχνά καλείται να μιλήσει για το κίνημα #MeToo. Ίσως λόγω της υπόθεσης που έχει αναλάβει, ίσως λόγω των προσωπικών της πεποιθήσεων, τα λόγια της είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Θεωρεί ότι εξαιτίας του οι άνδρες έχουν χάσει το δικαίωμα της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίου, καθώς το κοινό δεν περιμένει καμία δικαστική απόφαση πριν σχηματίσει γνώμη, όταν πρόκειται για συμμετοχή σε σεξουαλικά εγκλήματα.

    Στην πρόσφατη δίκη, στράφηκε ενάντια στη δικαστή Joan Illuzzi

    «Η κυρία Illuzzi βρίσκεται σε αυτήν την αίθουσα και αποκαλεί τον πελάτη μου βιαστή και έχει το θράσος να μου ζητάει να μη βγω να μιλήσω για την υπόθεση. Θέλει όλοι να καταδικάσουν τον κύριο Weinstein πριν ακόμα εμφανιστεί κάποιο πειστήριο σε αυτό εδώ το δικαστήριο», είπε γεμάτη οργή.

    Είναι, επιπλέον, αρκετά σκληρή με τις γυναίκες που έχουν μοιραστεί τη δική τους ιστορία διότι πιστεύει πως η κάθε μία είναι υπεύθυνη για τις επιλογές και τις πράξεις της. «Με το #BelieveAllWomen υποτίθεται πως πρέπει να σας πιστεύουμε χωρίς καμία αμφιβολία, αντίρρηση ή διασταύρωση στοιχείων. Νομίζω πως αυτό είναι επικίνδυνο», έχει δηλώσει. «Εάν θέλεις ίσα δικαιώματα και ίσους μισθούς και ίσες ευκαιρίες, τότε πρέπει να παίρνεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης», είναι μία από τις φράσεις της που δύσκολα θα ξεχαστούν.

    Η Donna Rotunno είναι μία γυναίκα που ο κόσμος δε συμπαθεί, αφού με κάθε εμφάνιση, με κάθε δήλωσή της καταφέρνει να προκαλεί. Μπορεί η καριέρα της να είναι επιτυχημένη, όμως για να φτάσει στην κορυφή πάτησε επί πτωμάτων.
    Από τη δική της πλευρά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Θεωρεί ότι είναι γεννημένη για να φροντίζει τους τους άλλους. Έχει βαφτίσει 14 παιδιά και είναι μέλος μίας τεράστιας οικογένειας. Όταν τη ρωτούν γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο επάγγελμα, απαντά ότι όλα ξεκίνησαν από την ταινία The Paper Case που παρακολούθησε με τον πατέρα της, όταν ήταν παιδί. «Ο μπαμπάς μου πάντα μου έλεγε ‘Μην αφήνεις τα συναισθήματά σου να επηρεάσουν το όραμά σου’, και με αυτή την αρχή θέλω να πορεύομαι», έχει εκμυστηρευτεί. Και μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι το εφαρμόζει.

     



    ΣΧΟΛΙΑ