• LIFE&STYLE

    Δίκη Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Αυτός ο άνδρας δεν είναι ένας τιτάνας του Χόλιγουντ, αλλά ένας βιαστής»

    • NewsRoom

    Χάρβεϊ Γουάινστιν


    «Καταπέλτης» ήταν η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατά του άλλοτε κραταιού Χολιγουντιανού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν, στην πρεμιέρα της δίκης του για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών.

    «Αυτός ο άνδρας είναι ένας βιαστής», δήλωσε η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Μέγκαν Χαστ, υψώνοντας το δάχτυλό της προς τον Γουάινστιν, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα «σεξουαλικό αρπακτικό».

    Συνολικά έξι γυναίκες πρόκειται να καταθέσουν εναντίον του πρώην μεγαλοπαραγωγού, από τις οποίες οι δύο δέχτηκαν με την βία επίθεση.

    Με γραφικό τρόπο η εισαγγελέας περιέγραψε τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι δύο γυναίκες από τον Γουάινστιν, κάνοντας λόγο για έναν επιχειρηματία, ο οποίος χρησιμοποίησε τη δύναμή του προκειμένου να ρίξει στο κρεβάτι μια σειρά από αφελείς και χωρις εμπειρία γυναίκες τις όποιες άλλοτε βίασε και άλλοτε τους επιτέθηκε σεξουαλικά.

    «Στο τέλος της διαδικασίας αυτής θα αντιληφθείτε ότι αυτός ο άνδρας δεν είναι ένας τιτάνας του Χόλιγουντ, αλλά ένας βιαστής» είπε η εισαγγελάς στους ενόρκους.

    Η πρώτη γυναίκα γεννήθηκε στην Αγγλία, η οποία πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, σύμφωνα με την περιγραγή που δόθηκε. Πρώτη φορά γνώρισε τον Γουάινστιν σε ένα φεστιβάλ στο Λονδίνο το 2004, ενώ δύο χρόνια αργότερα ταξίδεψε στις Κάννες για το Φεστιβάλ Καννών, όπου τον συνάντησε ξανά. Τότε όταν εκείνη τον ρώτησε αν υπήρχε κάποια θέση εργασίας διαθέσιμη, εκείνος την προσκάλεσε στη σουίτα του ξενοδοχείου του και έπειτα από μία μικρή επαγγελματική συζήτηση, άρχισε τα σεξουαλικά υπονοούμενα ζητώντας της να του κάνει μασάζ, κάτι που εκείνη αρνήθηκε.

    Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η ομάδα του Γουάινστιν επικοινώνησε με την γυναίκα προσφέροντάς της μία θέση για το ριάλιτι μόδας Project Runway.

    Εκείνη δέχτηκε την πρόταση, με την εισαγγελέα να υπογραμμίζει ότι «για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν είχε περάσει το πρώτο τεστ».

    Στις 10 Ιουλίου 2006 ο κατηγορούμενος την υποχρέωσε με τη βία να του κάνει στοματικό σεξ στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη στο οποίο εκείνη είχε πάει ελπίζοντας σε μια επαγγελματική συζήτηση.

    «Ο Γουάινστιν, όμως, άλλαξε δραματικά τη στάση του χωρίς καμία προειδοποίηση. Ο κατηγορούμενος που τότε ζύγιζε περίπου 135 κιλά όρμησε στην γυναίκα και άρχισε να τη χουφτώνει. Τότε εκείνη του είπε ‘δεν ενδιαφέρομαι’.

    Επειδή όμως την είχε ρίξει πάνω στο κρέβατι έριξε το βάρος του πάνω της και την κράτησε κάτω. Η ίδια συνέχισε να λέει όχι και προσπαθούσε να σηκωθεί, αλλά ο κατηγορούμενος έβαλε το χέρι στο αιδοίο της.

    Η γυναίκα του είπε ότι φορούσε ταμπόν. Εκείνος το τράβηξε με δύναμη και συνέχισε να της επιτίθεται σεξουαλικά», περιέγραψε το περιστατικό η εισαγγελέας.

    Το δεύτερο θύμα του Γουάινστιν δέχτηκε σεξουαλική επίθεση το 2013, με την εισαγγελέα να αναφέρει:

    «Αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο από την κατάσταση, υπέκυψε και άρχισε να γδύνεται. Εκείνος ανέβηκε πάνω της και τη βίασε, βάζοντας με βία το πέος του στο αιδοίο της».

    Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η γυναίκα βρήκε στο μπάνιο του ένα φιαλίδιο με χημικό το οποίο έψαξε στο Google και ανακάλυψε ότι ήταν φάρμακο για στυτική δυσλειτουργία.

    Μετά τον βιασμό της η γυναίκα ήταν τόσο ταραγμένη από την ντροπή και τον φόβο ώστε σκέφτηκε το ενδεχόμενο να αυτοκτονήσει, πρόσθεσε η εισαγγελέας.

    Εκτός από τις δύο αυτές γυναίκες, η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην μοναδική από τις έξι γυναίκες-μάρτυρες που είδε βελτίωση στην καριέρα της μετά τον βιασμό που δέχτηκε από τον Γουάινστιν.

    Ο λόγος για την ηθοποιό Αναμπέλα Σιόρα, η οποία πρωταγωνίστησε στη «θρυλική» σειρά Sopranos.

    «Εκείνη ήταν κάτω από 65 κιλά και εκείνος ήταν περίπου 135. Ο κατηγορούμενος την άρπαξε και την έσπρωξε στο κρεβάτι. Κλείδωσε τα χέρια της κάτω από το κεφάλι της και συνέχισε να την κρατάει κάτω ενώ τη βίαζε», είπε η εισαγγελέας.

    «Η Αναμπέλα θυμάται ότι δεν είχε δύναμη να αντισταθεί. Το σώμα της δεν μπορούσε να αντέξει άλλο και άρχισε να τρέμει. Ο κατηγορούμενος όταν χόρτασε την άφησε συναισθηματικά και σωματικά κατεστραμμένη», είπε η εισαγγελέας για το περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη το 1993.

    Από την άλλη, ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης του Γουάινστιν δήλωσε ότι:

    «Τα όσα ακούμε δεν είναι αλήθεια. Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν ήταν μέγας δολοπλόκος, είναι μια ατάκα από τη ταινία δεν θα την δείτε ποτέ».

    Παράλληλα, οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους μηνύματα και e-mail, στα οποία οι γυναίκες που κατηγορούν τον Γουάινστιν, εκφράζουν την αγάπη τους για εκείνον και ότι οι προσωπικές συναντήσεις τους ήταν συναινετικές.

    Αν κριθεί ένοχος ο Γουάινστιν, αναμένεται να καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης, μέχρι και ισόβια.



    ΣΧΟΛΙΑ