• Κοινωνία

    Novartis: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος - Ελένη Τουλουπάκη

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος – Ελένη Τουλουπάκη


    Ειδικό Δικαστήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στην έρευνα της Novartis, αλλά και για παρεμβάσεις στο έργο τεσσάρων εισαγγελέων, προτείνει η αρμόδια εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου.

    Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή προτείνει την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους τρεις εισαγγελείς που διετέλεσαν αρμόδιοι για την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη.

    Είχαν χειριστεί την έρευνα για τις μίζες της Novartis και είχαν στείλει στη Βουλή τις δικογραφίες των δέκα πολιτικών προσώπων.

    Για τον Δημήτρης Παπαγγελόπουλο, προτείνεται η παραπομπή του για κακουργηματική ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας για 2 περιπτώσεις αλλά  και για μια πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, που αφορά τις πιέσεις που, κατά την εισαγγελέα, δέχθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα για να κατονομάσουν τους 10 πολιτικούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ποινική δίωξη πρόσωπα που δεν είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.

    Επιπλέον, προτείνεται να δικαστεί για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος που αφορά σε παρεμβάσεις του, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα,  σε υποθέσεις που χειρίστηκαν  οι εισαγγελείς Τσατάνη, Ράικου, Αθανασίου και Τουλουπάκη.

    Στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου προτείνεται να δικαστούν και οι τρεις εισαγγελείς, για τις κατηγορίες της κακουργηματικής και πλημμεληματικής κατάχρησης εξουσίας. Για όλες τις άλλες κατηγορίες, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους.

    Τέλος, προτείνει  την απαλλαγή όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων, δημοσιογράφων και εκδοτών, στην υπόθεση που αφορά  τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος του από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δημοσιογράφους που είχαν απολογηθεί στην ειδική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλοου, η πρόταση της εισαγγελέως είναι στο σύνολο της απαλλακτική.

    Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αναμένεται πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεοπτικές άδειες: Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπονται αμετάκλητα Νίκος Παππάς και Χρήστος Καλογρίτσας

    Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Ο εισαγγελέας ζητά ενοχή για βιασμό και κατάχρηση σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση



    ΣΧΟΛΙΑ