• Κοινωνία

    Νότια Αφρική: Σε καραντίνα ένα κρουαζιερόπλοιο και ένα φορτηγό πλοίο μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος


    Οι αρχές της Νότιας Αφρικής κρατούν το κρουαζιερόπλοιο MV AidAmira και ένα φορτηγό πλοίο ανοιχτά του λιμανιού του Κέιπ Τάουν καθώς ένας ναυτικός που επιβαίνει σε ένα από αυτά εμφάνισε συμπτώματα του νέου κορονοϊού, ανέφερε σήμερα ο Trasnet, ο οργανισμός που διαχειρίζεται τους εθνικούς λιμένες.

    Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση καταστροφής και επέβαλε κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από την οποία έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής 62 άνθρωποι αλλά εξαπλώνεται ταχύτατα στην αφρικανική ήπειρο.

    Πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο έχουν απαγορεύσει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσε μέσω αυτών να εξαπλωθεί ο SARS-CoV-2, όπως έγινε με το Diamond Princess που τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα στις 3 Φεβρουαρίου.

    «Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ασθένειας Covid-19 σε λιμάνι της Νότιας Αφρικής», ανέφερε ο Transnet στην ανακοίνωσή του. Ο ναυτικός που φέρει τα συμπτώματα επιβαίνει στο φορτηγό πλοίο MV Corona αλλά είχε συνταξιδεύσει σε αεροπλάνο μαζί με έναν άλλο ναυτικό και έξι εκδρομείς που επιβιβάστηκαν στη συνέχεια στο MV AidAmira.

    Το φορτηγό πλοίο απέπλευσε από το Κέιπ Τάουν στις 11 Μαρτίου, όμως την Δευτέρα ζήτησε να επιστρέψει επειδή ο ασθενής παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα.

    Οι έξι επιβάτες του MV AidAmira, που φέρει σημαία Ιταλίας, έχουν τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους και θα υποβληθούν σε εξετάσεις. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν 1.240 επιβάτες και 486 μέλη πληρώματος επέστρεφε από το Γουόλβις Μπέι της Ναμίμπιας. Εκτός από τους έξι, σε καραντίνα τέθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες.



    ΣΧΟΛΙΑ