F

Κοινωνία

Nordic Monitor: Στο φως σχέδιο του τουρκικού στρατού για εισβολή σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία

  • NewsRoom


Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Nordic Monitor, βασιζόμενος σε απόρρητα έγγραφα του τουρκικού Στρατού, αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2014, είχε πολεμικό σχεδιασμό για την Αθήνα, τη Λευκορωσία και την Αρμενία.
Η Τουρκία με την ονομασία «Τζέρμπε», έδωσε στο σχέδιο ένα θρησκευτικό νόημα.

Το Τζερμπέ, είναι ένα νησί της Τυνησίας, στο οποίο το 1560 η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε κερδίσει τις Χριστιανικές Συμμαχίες, εδραιώνοντας την κυριαρχία της Ισλαμικής αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος σχολιάζει ότι ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν συχνά δίνει θρησκευτική διάσταση στις όποιες διαφορές του με τη Δύση.

Επίσης σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε «αντι-μουσουλμανικούς» τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τάχθηκε κατά της Ευρώπης λέγοντας ότι σπέρνει το μίσος και τη μνησικακία εναντίον των Τούρκων.

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στη θέση της κυβέρνησης για τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τρια χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 2018, ο Ερνογάν έκανε λόγο για μία «μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία» από τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, ενώ τον ίδιο μήνα ακούστηκε στο κοινοβόλιο από τον μέντορα του από τη θέση του προέδρου ότι «υπάρχει ένα τείχος χριστιανικών σταυροφόρων απέναντι από την Τουρκία», ενώ δεσμεύτηκε ότι το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί.

Επίσης ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, Yigit Bulut, απέδωσε στην «χριστιανική σταυροφορία» ένα μέρος της κακοδιαχείρισης και των οικονομικών προβλημάτων, που βύθισαν την τούρκικη λίρα τον Μάϊο του 2018.

Τα απόρρητα έγγραφα, παρουσιάστηκαν ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις εξελίξεις με τη Συρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nordic Monitor «το όνομα του ολοκληρωμένου σχεδίου πολεμικού παιχνιδιού της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ταιριάζει με την αφήγηση που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι συχνά τοποθετούν τα προβλήματα της Τουρκίας με τους Δυτικούς συμμάχους της ως μέρος μιας ανανεωμένης σύγκρουσης μεταξύ της Χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας.

Μία διαφάνεια που το powerpoint από το μυστικό έγγραφο παραθέτει τα στρατιωτικά εκπληκτικά σχέδια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας και στην Ανατολική Μεσόγειο με αντίστοιχες ημερομηνίες που δείχνουν ποτέ καταρτίστηκαν».

«Η ύπαρξη του πολεμικού σχεδίου της Τουρκίας για την ανατολική ανακαλύφθηκε σε φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον εισαγγελέα Serdar Coşkun, πιστό του Τούρκου προέδρου, προφανώς να ξεχνά να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το οποίο συνεχίζει:

«Συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016.

Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής σε Ελλάδα και Αρμενία, διαπιστώθηκε ότι εστάλησαν μεταξύ των κορυφαίων διοικητών στο Γενικό Επιτελείο μέσω ενός ασφαλούς εσωτερικού email.

Ο Κοσκούν διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε στον έμπιστο βοηθό του, έναν αστυνομικό που ονομάζεται Yüksel Var, να συλλέξει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εσωτερικούς διακομιστές του Γενικού Επιτελείου και να του αναφέρει.

Μια επιτροπή που συστάθηκε από στρατιωτικούς τεχνικούς υπό τον Var ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου 2017. Στο τέλος, το κατηγορητήριο που κατέθεσαν οι εισαγγελείς Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal και İstiklal Akkaya τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας περιελάμβαναν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συλλέχθηκαν από τους υπολογιστές του Γενικού Επιτελείου».

Tέλος, το Nordic Monitor αναφέρει: «Δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να δείχνει κάποια υπόδειξη της απόπειρας πραξικοπήματος, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των μυστικών και στρατιωτικών υπηρεσιών του για να παγιδέψουν την αντιπολίτευση σε διώξεις και μαζικές εκκαθαρίσεις.

Το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του. Οι λεπτομέρειες του πολεμικού σχεδίου πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.

Μια ανασκόπηση των εγγράφων δείχνει επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο, το οποίο κοινοποίησε τα email στην αρχή, πανικοβλήθηκε οκτώ μήνες αργότερα για την πιθανή επίπτωση από την αποκάλυψη των ευαίσθητων εγγράφων και άρχισε να εκπέμπει συναγερμό. Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Unur Tarçın, επικεφαλής του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών Γενικού Επιτελείου (Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri, ή MEBS).

Προειδοποίησε τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο.

Είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Ακολούθως ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχης Aydın Seviş, έγραψε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 24 Αυγούστου 2017, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και προέτρεψε τη σύσταση επιτροπής για να ελέγξετε τα έγγραφα.

Ωστόσο, οι Τούρκοι εισαγγελείς φάνηκε ότι δεν έδωσαν προσοχή στις ανησυχίες τους και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ό,τι συμβαίνει στη Μεσόγειο έναντι Ελλάδας και Κύπρου έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη κατοχή των S-400 από την Τουρκία

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Ξεχάστε τους S-400»

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ