• Κοινωνία

    Νίκος Κακλαμανάκης: «Ελληνικό για εμένα σημαίνει ταυτόχρονα φτερά και ρίζες»


    «Έχω βρεθεί σε αυτές τις θάλασσες και σε αυτήν ακριβώς τη στεριά να ζήσω τις μεγαλύτερές μου στιγμές. Από εδώ άνοιγα τα φτερά μου. Ξεκινούσε το όνειρο, έπαιρνα το αεροπλάνο για την άλλη άκρη της γης, γυρνούσα πάντα πιο δυνατός. Επέστρεφα πίσω στις ρίζες μου, στις αξίες μου. Ελληνικό λοιπόν για εμένα σημαίνει ταυτόχρονα φτερά και ρίζες…».

    Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του στο The Ellinikon Experience Centre, την περασμένη Πέμπτη, ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης.

    Στο πλαίσιο του θεσμού «The Ellinikon Moments», η LAMDA Development εγκαινίασε την ενότητα Talks, μία ενότητα με εμπνευσμένες ομιλίες διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, με πρώτο προσκεκλημένο της τον Νίκο Κακλαμανάκη.

    Όπως επεσήμανε και η δημοσιογράφος Χριστίνα Βραχάλη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, ο Νίκος Κακλαμανάκης συνειδητοποιούσε ότι είναι Ολυμπιονίκης όταν έφτανε στο Ελληνικό, με βάση παλαιότερες συνεντεύξεις του.

    Ξεκινώντας μόνος σε ένα άθλημα χωρίς κερκίδα, ο διακεκριμένος αθλητής μοιράστηκε με το κοινό που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την ομιλία του τη διαδρομή του «Από το όνειρο στον άθλο». Οι εμπειρίες, οι χαρές, οι δυσκολίες που έζησε ο Νίκος Κακλαμανάκης συνοψίζονται γύρω από την πεποίθησή του πως «ό,τι αξίζει έχει πόνο», παρακινώντας τον κόσμο να μην παρατά ποτέ τα όνειρά του, ενώ στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Όπου υπάρχει γιατί, υπάρχει και ένα θέλω» και παρ’ όλο που δεν ήταν πλούσιος, ένιωθε πλούσιος έχοντας μία οικογένεια που τον στήριζε σε κάθε του βήμα.

    «Ο μόνος αγώνας που χάνω είναι αυτός που δε δίνω»

    Αν και όταν ήταν 19 ετών δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Νίκος Κακλαμανάκης δεν τα παράτησε γιατί είναι υπέρμαχος της θέσης ότι «Ο μόνος αγώνας που χάνω είναι αυτός που δε δίνω». Ο Ολυμπιονίκης στη συνέχεια μίλησε για τις ανθρώπινες στιγμές καλώντας όλον τον κόσμο να μη διαπραγματεύεται τα όνειρά του και το ταξίδι προς αυτά. Βέβαια όπως τόνισε η νίκη δεν είναι δεδομένη και πάντα πρέπει να θυμάσαι από πού ξεκίνησες και να μοιράζεις την επιτυχία σου.

    «Τι με έμαθε ο ωκεανός; Την ελευθερία και τα όρια, να ζω εδώ και τώρα. Να είμαι ανεξάρτητος», είπε για όσα του δίδαξε η θάλασσα, για να αναφέρει στη συνέχεια ότι εκεί διδάχτηκε τον σεβασμό, να μη την φοβάται, να προσαρμόζεται και να προλαμβάνει καταστάσεις.

    Σε αυτό ίσως να βοήθησε και το γεγονός ότι έκανε προπονήσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργώντας «μάτια παντού». Όπως εξήγησε ο Νίκος Κακλαμανάκης, η ιστιοσανίδα δεν είναι ένα άθλημα τελειότητας, αλλά ελαχιστοποίησης των λαθών. Ως προπόνηση είναι ψυχοθεραπεία και ως αγώνες ψυχογράφημα, ενώ ο ωκεανός του έδωσε την ευκαιρία να ισορροπήσει την ενέργειά του, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θέλησης, η οποία πρέπει να ξεπερνά την ικανότητά σου.

    Ωστόσο, δεν ήταν όλα ρόδινα στην πορεία του αθλητή. Στις πιο δύσκολες στιγμές που βίωσε, όπως δήλωσε, γύρισε πίσω στο παιδί που ήταν και στην αγάπη του για τη θάλασσα, σβήνοντας σε αυτή και στα γυμναστήρια τον θυμό του.

    Αυτές τις εμπειρίες που αποκόμισε και αποκομίζει στη διαδρομή του, ο Νίκος Κακλαμανάκης τις μοιράζεται συνεχώς με το κοινό που τον ακολουθεί εδώ και χρόνια, σε κάθε ομιλία του, σε κάθε επίσκεψή του σε σχολεία, όπως επίσης και με τους μαθητές του από τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, που βρέθηκαν στο The Ellinikon Experience Centre για να ακούσουν την ομιλία του. Και αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους που έχει θέσει ο αθλητής, επενδύοντας σε αξίες που άντεχαν και αντέχουν.

    Η εκδήλωση με τον Νίκο Κακλαμανάκη αποτελεί μέρος της ενότητας “Talks”. Η LAMDA Development υπό τον τριπλό άξονα Talks – Culture – Heritage, έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό της ανοικτές εκδηλώσεις, θεματικές δράσεις και ξεχωριστές εμπειρίες, που θα ενισχύουν τον νέο θεσμό του The Ellinikon αναδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνικού, συνδέονταν το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Οι επόμενες δράσεις αναμένεται να ανακοινωθούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    «The Ellinikon Moments»: Ξεχωριστές εμπειρίες ενισχύουν τον νέο θεσμό της LAMDA Development

    Το επιβλητικό γλυπτό «Ποδηλάτης» βασισμένο στο έργο του Αλέκου Φασιανού στο The Ellinikon Experience Park

     



    ΣΧΟΛΙΑ