Κοινωνία

Νέα τουρκική πρόκληση: Παρενόχληση του ερευνητικού «Nautical Geo» ανοιχτά της Κρήτης

  • NewsRoom


Κανονικά συνεχίζει τις έρευνές του ανατολικά της Κρήτης, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», για τη χαρτογράφηση μιας πιθανής πορείας του αγωγού East Med, που θα φτάνει από το Ισραήλ στη χώρα μας μέσω της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, κάθε φορά που το «Nautical Geo», ξεπερνά τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης δέχεται παρενοχλήσεις, -κυρίως μέσω ασυρμάτου, από τουρκικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, καθώς προκλητικά η Άγκυρα αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας για έρευνες στο εν λόγω σημείο, επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, που προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την παρενόχληση του πλοίου αλλά και για την έκδοση παράτυπης navtex.

«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή σύνοδο στην Αθήνα, η EUMED9 έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τον σεβασμό των θαλασσίων ζωνών και του διεθνούς δικαίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στο πλευρό του τον Εμανουέλ Μακρόν και τους υπόλοιπους ηγέτες και αξιωματούχους που συμμετείχαν στη σύνοδο, κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά προς την Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά την περιοχή. Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα καταγράφονται σε όλα τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων «και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας για την τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical GeoΣΧΟΛΙΑ