• Κοινωνία

    NASA: Το James Webb φωτογράφισε τον γαλαξία Cartwheel, 500 εκατ. έτη φωτός μακριά από την Γη

    • NewsRoom

    O γαλαξίαw Cartwheel


    Η NASA δημοσιοποίησε σήμερα μια σπάνια και εντυπωσιακή εικόνα ενός γαλαξία που απέχει 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, του γαλαξία Cartwheel, του οποίου οι δακτύλιοι απαθανατίζονται με πρωτοφανή ευκρίνεια χάρη στο υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

    Ο Γαλαξίας Cartwheel, εντοπίζεται στον αστερισμό του Γλύπτη, στο νότιο ημισφαίριο, και αποτελεί ένα σπάνιο θέαμα. Η όψη του,  που μοιάζει με τροχό βαγονιού (κάτι που δίνει και το όνομά του στον γαλαξία), είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου γεγονότος – μιας σύγκρουσης υψηλής ταχύτητας μεταξύ ενός μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου γαλαξία που δεν είναι ορατός σε αυτήν την εικόνα.

    Οι συγκρούσεις γαλαξιακών διαστάσεων προκαλούν έναν «καταρράκτη» διαφορετικών, μικρότερων γεγονότων μεταξύ των εμπλεκόμενων γαλαξιών.

    Η σύγκρουση επηρέασε περισσότερο το σχήμα και τη δομή του γαλαξία.  Ο Cartwheel Galaxy διαθέτει δύο δαχτυλίδια — ένα φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο και ένα που τον περιβάλει, πολύχρωμο. Αυτοί οι δύο δακτύλιοι επεκτείνονται προς τα έξω από το κέντρο της σύγκρουσης, σαν κυματισμοί σε μια λίμνη μετά την ρίψη μιας πέτρας σε αυτήν. Εξαιτίας αυτών των διακριτικών χαρακτηριστικών, οι αστρονόμοι τον αποκαλούν «γαλαξία δακτυλίου», μια δομή λιγότερο κοινή από τους σπειροειδείς γαλαξίες όπως ο Γαλαξίας μας.

    Ο γαλαξίας Cartwheel είχε ήδη παρατηρηθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά το James Webb αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες.

    Οι παρατηρήσεις του Webb υπογραμμίζουν ότι το Cartwheel βρίσκεται σε ένα πολύ μεταβατικό στάδιο. Ο γαλαξίας, ο οποίος ήταν πιθανώς ένας κανονικός σπειροειδής γαλαξίας όπως ο Γαλαξίας πριν από τη σύγκρουσή του, θα συνεχίσει να μεταμορφώνεται. «Ενώ ο Webb μας δίνει ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας κατάστασης του Cartwheel, παρέχει επίσης μια εικόνα για το τι συνέβη σε αυτόν τον γαλαξία στο παρελθόν και πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον», αναφέρει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

    Ένα τεχνολογικό αριστούργημα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε πριν από περίπου επτά μήνες και απέχει σχεδόν 1,5 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

    Διαβάστε επίσης

    NASA: Νέες φωτογραφίες από τα βάθη του Σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

    NASA: Γιατί το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές διαστημικές ανακαλύψεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ