• Κοινωνία

    Μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων παρά την «ανοιχτή πληγή» στο Μάτι

    αυθαιρετα


    Τις 30 μόλις φτάνουν οι κατεδαφίσεις που έχουν λάβει χώρα στην περιοχή της Αττικής, μέσα στο διάστημα των οκτώ μηνών, που έχει παρέλθει, μετά τα τραγικά τεκταινόμενα στο Μάτι.

    Από την πρώτη στιγμή που είχαν γίνει γνωστά τα στοιχεία της φονικής πυρκαγιάς, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αδυνατώντας να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα, καθώς το δρόμο τους εμπόδιζαν τα αναρίθμητα αυθαίρετα της περιοχής, είχε αναγγελθεί ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα των αυθαιρέτων.

    Ο σχεδιασμός αντιμετώπισης περιελάμβανε μια σειρά από κατεδαφίσεις τέτοιων ακινήτων, που βρίσκονται κυρίως σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού. Ο προγραμματισμός, μάλιστα, προέβλεπε την κατεδάφιση, σε άμεσο χρονικό διάστημα, 3.200 αυθαιρέτων.

    Ωστόσο, οκτώ μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν συνολικά μόνο 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου στη Βουλή, προβλέπει τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων έως και τα 40 χρόνια.

    Είκοσι κατεδαφίσεις από τη Διοίκηση Αττικής και δέκα ακόμη από του Υπουργείο Περιβάλλοντος έως τώρα

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και μέσω απευθείας αναθέσεων έχει κατεδαφίσει 20 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές, οι οποίες βρίσκονταν στις περιοχές Σαρωνίδα, Αγριλέζα (Λαύριο), Γραμματικό, Μάνδρα, Σπάτα, Αίγινα, Μαραθώνα, και στο Άλσος Φιλαδέλφειας.

    Πρόκειται για επεκτάσεις συμβάσεων αλλά και κάποιες νέες συμβάσεις, ο,τι δηλαδή προβλέπεται στην τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε δέκα κατεδαφίσεις κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει στο παραλιακό μέτωπο 35ου – 70ου χλμ. Αθηνών – Σουνίου.

    Τα κτίσματα που αναμένεται να κατεδαφιστούν βρίσκονται στις περιοχές Μέγαρα, Μάνδρα, Κινέτα, Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Νέα Πέραμο, ενώ η χρηματοδότησή τους πρόκειται να γίνει από το Πράσινο Ταμείο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα επιχειρήματα στο Debate για τα αυθαίρετα στα δάση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθαρίζει από τα αυθαίρετα το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια αυθαίρετα σε δασικές περιοχές δεν θα κατεδαφίζονται – Τα πρόστιμα



    ΣΧΟΛΙΑ