Κοινωνία

Μηταράκης: Έως τέλη Σεπτεμβρίου η καταβολή της αυξημένης σύνταξης χηρείας σε 60.000 δικαιούχους

  • NewsRoom
Νότης Μηταράκης

Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


Την καταβολή αυξημένης συντάξεως χηρείας σε 60.000 δικαιούχους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς και την αύξηση της επικουρικής σύνταξης σε ένα ποσό μεγαλύτερο των 180 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, ανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Thesseconomy.gr».

Πιο αναλυτικά ο κ. Μηταράκης, όσον αφορά το νέο ασφαλιστικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, ανέφερε πως πρόκειται για ένα μικρό σύστημα τριών πυλώνων το οποίο θα ενσωματώνει τόσο τα διανεμητικά, όσο και τα κεφαλαιοποιητικά στοιχεία. Για την επικουρική σημείωσε χαρακτηριστικά «η επικουρική θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής σύνταξης, ενώ, σήμερα, η μέση επικουρική δεν ξεπερνά τα 180 ευρώ».

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η ενοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στην πραγματικότητα υπήρξε μόνο στα χαρτιά και στις ταμπέλες, «ενώ τα συστήματα μεταξύ τους δεν έχουν ενημερωθεί και σε πολλές περιπτώσεις οι φορείς προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους δια αλληλογραφίας».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Στο πλαίσιο κάθε ευνομούμενου κράτους, που σέβεται τη δικαιοσύνη και τιμά τις δημοκρατικές διαδικασίες, η εκτελεστική εξουσία συμμορφώνεται και εφαρμόζει τις αποφάσεις της δικαστικής. Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να γνωρίζουμε το τελικό ποσό των αναδρομικών που θα πρέπει να καταβληθούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χαράξουμε την πολιτική αποπληρωμής τους εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Ταυτόχρονα ο υφυπουργός μίλησε για την ανάγκη μιας ισχυρής και μακροχρόνιας ανάπτυξης που θα διασφαλίζει στους νέους ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μίλησε για την ασυδοσία που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα και τις συνεχείς παραβιάσεις  της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Υποστήριξε σε αυτό το σημείο πως  «μία σειρά τολμηρών μέτρων έχουν προταθεί, προκειμένου να θωρακίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, να προάγουμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη και να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα με τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Καταργήσαμε τη διάταξη για το «βάσιμο λόγο απόλυσης» ως απαραίτητη προϋπόθεση, για να θεωρείται μία απόλυση έγκυρη, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση «φακέλωνε» τους εργαζόμενους και, παράλληλα, αποτελούσε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις».

Στο παραπάνω πλαίσιο λοιπόν τονίζει ότι «το υπουργείο Εργασίας εισάγει δύο μέτρα που θα αλλάξουν ριζικά την αγορά εργασίας υπέρ του ασφαλισμένου. Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που, αυτήν τη στιγμή, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται αύξηση 12% στην υπερωριακή εργασία, ενώ θα υπάρξει και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές μόνο για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στο 15%, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, παράλληλα, θα τονωθεί η αγορά, δημιουργώντας κίνητρο για νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης»


ΣΧΟΛΙΑ