• Οικονομία

    Πρώτη συνεδρίαση για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    Ο υπουργός Νότης Μηταράκης

    Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


    Θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας για την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης μετά την υπουργική απόφαση του υφυπουργού για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη. Η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τις 4 Οκτωβρίου.

    Στόχος της ομάδας, που αποτελείται από γνωστά στελέχη της κοινωνικής, επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, είναι η επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, παράλληλα με την συγκεκριμένη ομάδα θα συσταθεί και τεχνική ομάδα (project manager team) που θα αναλάβει την τεχνική παρακολούθηση της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο και θα επιλύει κάθε τεχνικό πρόβλημα που θα προκύπτει. 

    Το mononews.gr είχε αποκαλύψει ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για την επικουρική ασφάλιση και ότι το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν στην αγορά από τότε και μετά.

    Δηλαδή στο νέο σύστημα θα ενταχθούν μόνον οι νέοι εργαζόμενοι, όσοι μπουν στην αγορά εργασίας και καταβάλουν για πρώτη φορά ασφαλιστικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά. Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και χρόνο με το χρόνο θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.

    Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος: 

    -Η νέα επικουρική αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους, όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1.1.2021.

    -Η νέα επικουρική είναι υποχρεωτική για όλους.

    -Οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.

    -Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.

    -Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα αναμορφωθεί και θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να διαχειρίζεται τη νέα επικουρική, όντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος πάροχος επενδυτικής στρατηγικής. 

    -Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι, με ατομική τους δήλωση, θα μπορούν να επιλέξουν άλλον επενδυτικό φορέα, μεταξύ λίστας αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων και επαγγελματικών ταμείων. 

    -Για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα αλλά και το μίγμα της παροχής όπως για παράδειγμα εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής, αλλά την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει. 

    -Το ΕΤΕΑΕΠ θα είναι ο διαχειριστής των λογαριασμών. Η εποπτεία και ο έλεγχος του συστήματος ανατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

     -Μετάβαση στο νέο σύστημα. Οι σημερινοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις σημερινές τους παροχές και οι σημερινοί ασφαλισμένοι θα παραμένουν στο σύστημα που ισχύει ήδη. Η μετάβαση χρηματοδοτείται από την ανάπτυξη, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο της διαγενεακής αλληλεγγύης. Στα 40 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος το σωρευτικό κόστος μετάβασης δεν ξεπερνά το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ, καθιστώντας το απολύτως διαχειρίσιμο σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα οι μισθωτοί ασφαλισμένοι δίνουν το 6,5% (το 7% μέχρι 05/2019) του εισοδήματος τους και η μέση επικουρική από κάθε αιτία (γήρας, θάνατος, αναπηρικές) είναι στα 172 ευρώ, με το 70% των δικαιούχων να λαμβάνει χαμηλότερη της μέσης σύνταξης. Με τις ίδιες εισφορές στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με μετριοπαθείς υποθέσεις, μπορούν να επιτευχθούν σημαντικές αυξήσεις. Παράδειγμα ένας ασφαλισμένος με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και 35 χρόνια εργασίας με το σημερινό σύστημα θα λάβει 178 ευρώ επικουρική, ενώ στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα λάβει 257 ευρώ (44% αύξηση).

    Μέλη ομάδας εργασίας 

    Πρόεδρός της ορίστηκε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στενή συνεργάτις του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, Παυλίνα Καρασιώτου, η οποία, βάσει της απόφασης, δύναται να καλεί να συμμετέχουν στις εργασίες της ομάδας εκπρόσωποι φορέων, εμπειρογνώμονες ή πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα με ειδικές γνώσεις στα θέματα που άπτονται του έργου της ομάδας. 

    Τα μέλη της ομάδας εργασίας είναι:

    – Τσάμη Παρασκευή, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης.

    – Μάντζαρη Σοφία, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

    – Στελλάτου Ιουλία, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    – Μαυρίδου Γεωργία, προϊσταμένη του Τμήματος Εσωτερικής Νομοθεσίας Επαγγελματικής Ασφάλισης. 

    – Ζαχαράκη Ελευθερία, εκπρόσωπος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

    – Χατζηβασίλογλου Ιωάννης, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος.

    – Κουσκουνά Ευφροσύνη, πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

    – Μαργαριτσανάκη Μαρία, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

    – Παπαρρηγοπούλου Πατρίνα, καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 

    – Αντωνάκη Μαργαρίτα, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

    – Νούνης Χρήστος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    – Λάζαρης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος της Ένωσης Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης.



    ΣΧΟΛΙΑ