• Κοινωνία

    ΗΠΑ: Συνελήφθη ο αστυνομικός που πάταγε τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ

    • NewsRoom


    Συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής ο αστυνομικός που πατούσε στο λαιμό τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ .

    Η σύλληψη του αστυνομικού γίνεται δύο ημέρες μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει με πλήθος ανθρώπων να διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία.

    Κατά το παρελθόν ο εν λόγω αστυνομικός, καταγγέλθηκε 18 φορές για υπερβολική αστυνομική βία, αλλά μόνο τις δύο φορές (για ισάριθμες καταγγελίες δηλαδή) του είχαν επιβληθεί πειθαρχικά μέτρα. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι τρεις αστυνομικοί που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση βρίσκονταν ελεύθεροι.

    Μέχρι σήμερα, οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα αλλά δεν είχαν συλληφθεί.

    Νωρίτερα, σε παρέμβασή του ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε σχολιάσει:

    «Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται “φυσιολογικό” στην Αμερική του 2020. Δεν μπορεί να είναι “φυσιολογικό”. Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σ’ ένα έθνος όπου η ζωή είναι το υψηλότερο ιδανικό, μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα».

    Στον αντίποδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε σχολιάσει στο Twitter αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα ΗΠΑ) ότι οι διαδηλωτές στη Μινεάπολη είναι «εγκληματίες», προσθέτοντας ότι «αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ» και κατηγόρησε τον δήμαρχο της Μινεάπολης για έλλειψη ηγεσίας.

    Μάλιστα στο δεύτερο tweet του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί» φράση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η ανάρτηση αργότερα «κόπηκε».



    ΣΧΟΛΙΑ