• Κοινωνία

    Μετρό Εξαρχείων: Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα κατοίκων να «παγώσει» η κατασκευή του σταθμού

    Συμβουλιο της Επικρατείας

    Συμβουλιο της Επικρατείας


    Απορριφθηκε από το Συμβουλιο της Επικρατείας το αίτημα κατοίκων των Εξαρχείων να «παγώσει»   προσωρινά η κατασκευή του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

    Η πρόεδρος του Ε Τμήματος του ΣτΕ απέρριψε την προσωρινή διαταγή που ζητούσαν κάτοικοι της περιοχής, μέχρι να κριθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο οι αιτήσεις τους (αρχικά) να ανασταλούν  και (μετά) να ακυρωθούν οι αποφάσεις για το Μετρό των Εξαρχείων.

    Συγκεκριμένα στρέφονται κατά

    – της από 7.10.2022 απόφασης του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίθηκαν τα έργα για την κατασκευή σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και

    -της από 10.5.2021 απόφασης του υπουργού Υποδομών με την οποία εγκρίθηκε η κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή  του σταθμού «Εξάρχεια».

    Στις προσφυγές τους οι  κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του σταθμού του θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς θα επιφέρει την πλήρη καταστροφή  της φυσιογνωμίας της πλατείας και θα βλάψει  την κοινωνικοοικονομική ζωή όσων ζουν και εργάζονται εκει .

    Κατά τους προσφεύγοντες, η περιοχή των Εξαρχείων έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πολιτιστική φυσιογνωμία και επιβάλλεται να υποδέχεται μόνο ήπιου χαρακτήρα πολεοδομικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής.

    Επιπλέον οι αιτούντες υποστηρίζουν ότι δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον υπουργό Πολιτισμού απόφαση για την προστασία των προστατευόμενων στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομίας και των αρχαιολογικών χώρων και ότι άρχισαν  τα έργα  πριν από την εκπόνηση και έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης  (ΤΕΠΕΜ).

    Παρέμβαση υπέρ  των αποφάσεων έχει καταθέσει ο Δήμος Αθηναίων.

    Διαβάστε επίσης

    Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση με τον Γιάννη Λαγό να εξυβρίει τους δικαστές



    ΣΧΟΛΙΑ