• Κοινωνία

    Meteo: Τοπικές καταιγίδες σήμερα – Ποιες περιοχές πλήττονται

    • NewsRoom
    Meteo: Τοπικές καταιγίδες σήμερα - Ποιες περιοχές πλήττονται


    Τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας προβλέπονται για σήμερα σύμφωνα με το meteo

    Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνονται τοπικές βροχές στην ανατολική χώρα, ενώ τοπικές καταιγίδες εκδηλώνονται στην Εύβοια, επαληθεύοντας τα προγνωστικά στοιχεία, όπως εκείνα παρουσιάστηκαν σε σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

    Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από τα μεσάνυχτα έως και τις 9:30 σήμερα, ο μετεωρολογικός σταθμός στην Κύμη Εύβοιας έχει καταγράψει 22 mm.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες σε περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρας.

    Όπως σημειώνει το meteo, βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε:

    • περιοχές της Εύβοιας έως το μεσημέρι
    • περιοχές της ορεινής Αρκαδίας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες

    Η πρόγνωση της ΕΜΥ

    Η ΕΜΥ στην πρόγνωσή της για τον καιρό σήμερα αναφέρει ότι στη νησιωτική χώρα θα είναι γενικά αίθριος. Στα ηπειρωτικά, πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στην Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί στο Αιγαίο 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και η μέγιστη τιμή της στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στις Κυκλάδες τους 32 και στα υπόλοιπα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

    Πού παραμένει υψηλός ο κίνδυνος φωτιάς

    Για σήμερα, Πέμπτη, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) για αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Συγκεκριμένα, στην κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται οι εξής περιοχές:

    • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
    • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)
    • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

    Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μεικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

    Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

    Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

    Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

    • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
    • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
    • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

    Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΥΠΑ: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις εξωτερικού

    Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Εύβοια, Ηλεία-Αρκαδία και Λακωνία – Πυρκαγιές από κεραυνούς σε Μάνδρα και Χαλκιδική

    Σκρέκας: Τα μέτρα για την αποκατάσταση των δασών -Τι αλλάζει στις αναδασώσεις

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ