• Κοινωνία

    Μερικό κλείσιμο των δικαστηρίων για το φόβο του κορονοϊού και οικονομική στήριξη ζητούν οι δικηγόροι της Αθήνας

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Την εν μέρει αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων ζητούν οι δικηγόροι της Αθήνας ως μέτρο για τη μη διάδοση του κορονοϊού. Κι αν το αίτημα τους γίνει δεκτό, ζητούν παράλληλα, την οικονομική στήριξη τους αφού θα χάσουν χρήματα από τις υποθέσεις που δεν θα δικαστούν.

    Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφασίστηκε οι δικηγόροι να μην προχωρήσουν σε αποχή από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων (όπως είχε προταθεί από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου) αλλά να αποσταλεί επιστολή στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας. Σε αυτή επικαλούνται το κλείσιμο των σχολείων και ζητούν τη λήψη ανάλογων μέτρων και στα δικαστήρια.

    Η επιστολή που εστάλη στους κ.κ. Τσιάρα και Κικίλια έχει ως εξής:

    «Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

    Σε συνέχεια της προηγούμενης από 29.2.2020 επιστολής μας προς Υμάς με αντικείμενο τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών και προστατευτικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού στους χώρους όλων των δικαστηρίων της Ελλάδος, επειδή πλέον αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα στη χώρα μας, γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο αποφασίστηκε από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και των λοιπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ευλόγως δε, εντείνεται η αγωνία των συναδέλφων με δεδομένη την παρουσία χιλιάδων πολιτών, δικηγόρων και δικαστών καθημερινώς στους χώρους των Δικαστηρίων, παρακαλούμε όπως εξετάσετε αμελλητί το ενδεχόμενο άμεσης αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας ως προς εκείνες τις λειτουργίες που ήθελε κριθεί απαραίτητο από τις υγειονομικές υπηρεσίες, τις οποίες εμπιστευόμεθα λόγω αρμοδιότητος, για το αναγκαίο χρονικό διάστημα προς προστασία της δημόσιας υγείας.

    Οίκοθεν νοείται ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε αφ’ ενός να μην υπάρξει απώλεια δικονομικών δικαιωμάτων των διαδίκων και αφ’ ετέρου να στηριχθούν οικονομικά οι δικηγόροι, οι οποίοι θα υποστούν μείζον οικονομικό πλήγμα, λόγω της αποστέρησης της κύριας πηγής εισοδήματός τους.»



    ΣΧΟΛΙΑ