• Κοινωνία

    Με δωρεά της ΑΜΚΕ του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου το πρώτο Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρκίνου στο Αττικόν

    • NewsRoom
    Ο εφοπλιστής και συλλέκτης Θανάσης Μαρτίνος και η σύζυγός του, Μαρίνα

    Ο εφοπλιστής και συλλέκτης Θανάσης Μαρτίνος και η σύζυγός του, Μαρίνα


    Με δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου κατασκευάζεται το πρώτο Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρκίνου στην Αθήνα, 1.200 τ.μ., στο «Αττικόν».

    Το Κέντρο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στον Απρίλιο, ενώ η λειτουργία του υπολογίζεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

    Την είδηση έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας του Ε.Κ.Π.Α. διευθύντρια Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» Αμάντα Ψυρρή, η οποία θα είναι διευθύντρια και στο νέο ογκολογικό κέντρο.

    «Θα αναβαθμιστεί τόσο η φροντίδα των ασθενών με καρκίνο όσο και η εκπαίδευση των νέων ογκολόγων, ενώ θα διευκολυνθεί η διεξαγωγή καινοτόμων μελετών και θα αυξηθεί ο αριθμός τους, γιατί θα υπάρχει η υποδομή, κάτι άλλωστε που αποτελεί και στόχο του υπουργείου Υγείας», δήλωσε η καθηγήτρια, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «το υπουργείο έχει δώσει 3 θέσεις επίκουρων καθηγητών ογκολόγων, οι οποίες θα πληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

    Brain Gain με επιστήμονες από ογκολογικά Κέντρα του εξωτερικού

    Το κέντρο θα υποστηριχθεί από το νοσηλευτικό προσωπικό της υπάρχουσας ογκολογικής μονάδας, ωστόσο θα ενισχυθεί περαιτέρω, γιατί θα χρειαστούμε κι άλλους νοσηλευτές, όπως επίσης θα ανοίξουν και θέσεις επιμελητών ΕΣΥ. Με αυτές τις θέσεις που μας δίνει το υπουργείο θέλουμε να κάνουμε brain gain και είναι κάποιοι συνάδελφοι από ογκολογικά Κέντρα του εξωτερικού, που είναι εξειδικευμένοι σε μελέτες φάσης 1 (σ.σ. μελέτες με καινοτόμα φάρμακα για ασθενείς που δεν έχουν θεραπευτικές επιλογές) που θέλουμε να αναπτύξουμε. Επομένως θα φτιάξουμε ένα Κέντρο υψηλού επιπέδου που θα έχει διεθνή ακτινοβολία».

    Όπως ανέφερε η κ. Ψυρρή, αυτήν τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για συνεργασίες με μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού. «Η ανάπτυξη αυτού του ογκολογικού κέντρου, το οποίο θα είναι ημερήσιας νοσηλείας, αποτελεί προτεραιότητα για τις νέες πρυτανικές αρχές».

    Το πρώτο συμβούλιο μοριακής ογκολογίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Δημόκριτο

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η καθηγήτρια ανέφερε ότι ήδη η κλινική της έχει συνεργασία με τον Δημόκριτο και τη γενετίστρια Φλωρεντία Φωστήρα.

    «Μία φορά την εβδομάδα έχουμε στο “Αττικόν” συμβούλιο μοριακής ογκολογίας, όπου αναλύουμε γονιδιακό πάνελ των όγκων των ασθενών και αποφασίζουμε με βάση το μοριακό προφίλ, ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για κάθε ασθενή εξατομικευμένα. Πρόκειται για το πρώτο στο είδος του ογκολογικό συμβούλιο που γίνεται στη χώρα μας».

    Η κ. Ψυρρή είπε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή στο «Αττικόν» τρέχουν περισσότερες από 30 κλινικές μελέτες, οι οποίες βασίζονται σε χρηματοδότηση, κυρίως από το Πανεπιστήμιο.

    Σε ερώτηση τι θα πρέπει κατά τη γνώμη της να γίνει, προκειμένου να αυξηθούν οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας στις οποίες παραμένουμε ουραγοί, απάντησε ότι χρειάζεται σίγουρα προσωπικό και υποδομές: «Οι χώροι είναι περιορισμένοι στα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε χώρους για να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας, γιατί πέρα από την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, είναι παράλληλα και σημαντικό έσοδο για την Ελλάδα».

    Ποια είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ 

    Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ συστάθηκε το 2015 από τους Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, οργανώνοντας επίσημα το ήδη εξαιρετικά πλούσιο σε ατομικό επίπεδο κοινωνικό τους έργο.

    Η δράση της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ αναπτύσσεται κυρίως στους ακόλουθους τομείς:

    • πραγματοποιεί έργα υποδομών στο χώρο της Υγείας, εκσυγχρονίζοντας και ανακαινίζοντας Κέντρα Υγείας και Νοσοκομειακές Εγκαταστάσεις,
    • συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία της Πολιτιστικής Ελληνικής Κληρονομιάς με την αναστήλωση ή αποκατάσταση μνημείων και την υποστήριξη αρχαιολογικών ανασκαφών,
    • στοχεύει στη διατήρηση της Θρησκευτικής Κληρονομιάς με έργα συντήρησης και ανέγερσης Ιερών Ναών και Μονών,
    • με γνώμονα την ενίσχυση της «δια βίου» μάθησης, υποστηρίζει με δωρεές τη λειτουργία Μουσείων, Βιβλιοθηκών και άλλων Πολιτιστικών Φορέων ή συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία νέων,
    • ενισχύει την Εκδοτική Δραστηριότητα με σκοπό τη διάχυση της γνώσης,
    • επικουρεί οικονομικά την Επιστημονική Έρευνα,
    • υλοποιεί Έργα Κοινωνικού και Φιλανθρωπικού χαρακτήρα, στηρίζοντας οικονομικά δράσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής,
    • πραγματοποιεί δωρεές σε δημόσιους φορείς και Ν.Π.Δ.Δ. με στόχο την ενίσχυση της Ασφάλειας, Προστασίας των πολιτών και της Εθνικής Άμυνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευαγγελισμός: Πατέρας, Κωνσταντακόπουλος, Διαμαντίδης, Βασιλάκης οι μεγάλοι δωρητές

    «Πόλεμος» για το 1,5 δισ. ευρώ του τζίρου της ακτοπλοΐας – Παιχνίδι για τρεις: Attica Group, Minoan Lines, Sea Jets

    Meadway Bulkers (Γιώργος Δελαπόρτας): Παραγγελία για ναυπήγηση δύο πλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ