• Κοινωνία

    Μάχη με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα: Τρία ενεργά μέτωπα στη Ρόδο – Στις φλόγες σπίτια στον Πλατανιστό Καρύστου

    • NewsRoom
    Πυρκαγιά στη Ρόδο

    Πυρκαγιά στη Ρόδο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Μάχη με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλές θερμοκρασίες κάνουν δύσκολο το έργο της αντιμετώπισής τους.

    Στο μέτωπο της Ρόδου, παραμένουν τρία ενεργά μέτωπα,  στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης. Κάρυστος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων

    Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

    Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

    Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

    Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

    Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

     

    Κάρυστος

    Στην Κάρυστο, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής ‘Αγιοι  προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή ‘Αγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

    Ένα καμένο σπίτι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει αγροτοδασική έκταση στα χωριά νοτιοανατολικά της Καρύστου.

    Στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας (24/7), οι κάτοικοι του χωριού Πλατανιστός έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενώσουν το χωριό με κατεύθυνση προς Κάρυστο.

    Λίγο αργότερα, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό με αποτέλεσμα ένα σπίτι να τυλιχθεί στις φλόγες και να καεί ολοσχερώς ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τρεις ακόμη κατοικίες.

    Παράλληλα, ένας κτηνοτρόφος αγνοείται από προχθές το βράδυ στο βουνό – πριν ξεκινήσει η πυρκαγιά – και αναζητείται από τους οικείους του.

    Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι εντάσεως 6-7 μποφόρ και σπρώχνουν τις φλόγες προς την πόλη της Καρύστου.

    «Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν και περιόρισαν τη φωτιά στον Κοντοδεσπότι της Εύβοιας και ήδη την έχουν οριοθετήσει, ενώ πριν λίγο οριοθέτησαν άλλη μία φωτιά που εξερράγη στη Ριτσώνα της Εύβοιας και χρειάστηκε επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

    Κέρκυρα

    Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

    Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι. Στο έργο της κατάσβεσης καθοριστική συμβολή έχουν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

    Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων Νίκος Κολοβός ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

    Θήβα – Λαμία

    Νέος συναγερμός σήμανε το απόγευμα και στην περιοχή της Θήβας, με μια νέα πυρκαγιά να εκδηλώνεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή στον περιφερειακό, σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγίας Τριάδας. Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

    Στο μεταξύ, φωτιά ξέσπασε σε χωράφι με άχυρα στην νότια πλευρά της Λαμίας, λίγα μέτρα από το αεροδρόμιο της πόλης όπου σταθμεύουν και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ο άνεμος που επικρατούσε βοήθησε στην εξάπλωση της, ωστόσο κινητοποιήθηκαν άμεσα οι πυροφύλακες και οι πυροσβέστες και την έθεσαν υπό έλεγχο.

    Διαβάστε επίσης

    Θήβα: Φωτιά κοντά σε σπίτια – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

    Κεφαλονιά: Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά

    Πυρκαγιές: Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο- Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Κάρυστο, Αίγιο και Υλίκη (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ