• Κοινωνία

    Πυρκαγιές: Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο- Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Κάρυστο, Αίγιο και Υλίκη (upd)

    • NewsRoom
    Φωτιά Πυροσβεστική

    Φωτογραφία αρχείου, Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος


    Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.

    Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

    Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

    Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

    Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

    Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

    Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

    Η Ρόδος στις φλόγες: Κάηκαν σπίτια, ξενοδοχεία και χιλιάδες στρέμματα δάσους

    Γερμανία-Ελλάδα: Επιπλέον πτήσεις οργανώνει η TUI για τον επαναπατρισμό Γερμανών και Βρετανών τουριστών από τη Ρόδο

    Η TUI ανακοίνωσε σήμερα νωρίς το απόγευμα ότι θα διαθέσει έξι επιπλέον αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό Γερμανών και Βρετανών τουριστών από τη Ρόδο.

    Μια άλλη πτήση της TUI θα μεταφέρει Δανούς τουρίστες πίσω στο Μπιλούντ, τόνισε σε ανακοίνωση του το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ευρώπης.

    «Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον πτήσεις, ενημερώνουμε τους πελάτες μας και οργανώνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο Τόμας Ελερμπερκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της TUI.

    Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν αστυνομικός και πυροσβέστης  στη Ρόδο – Νοσηλεύονται εκτός κινδύνου

    Ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς ο μεν πρώτος έπεσε με τη μηχανή του σε κολώνα της ΔΕΗ, ενώ ο δεύτερος είχε αναπνευστικά προβλήματα από τη φωτιά.

    Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην εκκένωση περιοχών, της Ρόδου όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχες με τη φωτιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός την ώρα που οδηγούσε την μοτοσικλέτα του στο Γεννάδι Ρόδου, έπεσε πάνω σε καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ, που είχε πέσει στο δρόμο από τη φωτιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από την πτώση.

    Ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στην διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς που καίει τα πάντα στο πέρασμά της στη Ρόδο.

    Και οι δύο δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν μείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

    Πηγή: protiekdosi.news

    Με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη,  κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου

    Με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, έχει τεθεί σε ετοιμότητα ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες του εκτιμητικού έργου για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ρόδο. Για το λόγο αυτό, από αύριο αρμόδιος επόπτης και κλιμάκιο του Οργανισμού θα ξεκινήσει τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις σε όλες στις πληγείσες περιοχές.

    Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν και έλεγχος κατά σειρά για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για καταστροφές παγίου κεφαλαίου, για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι πληγέντες παραγωγοί – κτηνοτρόφοι να υποβάλουν δηλώσεις.

    Η διαδικασία καταγραφής σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ θα διαρκέσει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και την αναγγελία της υποβολής δηλώσεων. Κατόπιν ανάλυσης και συνδυασμού των δορυφορικών εικόνων και των δηλώσεων ζημίας, ο οποίες θα έχουν υποβληθεί, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων -αρχείο δικαιούχων παραγωγών- για να προχωρήσει η καταβολή της προκαταβολής, με τον συνυπολογισμό στρεμμάτων και αριθμού δένδρων των αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν πληγεί.

    Μετά την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου θα καταβληθούν άμεσα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

    Εύβοια: Νέα φωτιά στο χωριό Κοντοδεσπότι

    Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδας για φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού.

    Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις του πυροσβεστικού κλιμακίου Ψαχνών και δύο εναέρια μέσα που περνούσαν τυχαία από την περιοχή.

    Συλλήψεις και επιβολή διοικητικού προστίμου στο Αργοστόλι

    Συνελήφθησαν, στo πλαίσιo της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς Υπαλλήλους της Π.Υ. Αργοστολίου, δύο (2) άνδρες ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε χαμηλή βλάστηση εντός οικοπεδικού χώρου στον οικισμό Χελμάτα του δήμου Αργοστολίου Κεφαλονιάς.

    Για το ανωτέρω περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

    Αίγιο: «Μάχη» με τις φλόγες – Βελτιωμένη εικόνα

    Καλύτερη εικόνα από το «μέτωπο» της Κέρκυρας – Επιστρέφουν στα ξενοδοχεία οι τουρίστες

    Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

    Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

    Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πολλές ιδιοκτησίες Άγγλων.

    Κάρυστος

    Οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς στη φωτιά στην Κάρυστο είναι ο νέος πονοκέφαλος των πυροσβεστών που επιχειρούν για δεύτερη μέρα.

    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Ευβοιας κ. Γίγα «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

    Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

    Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

    Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

    Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Άγιοι Καρύστου

    Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής ‘Αγιοι Καρύστου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή ‘Αγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Ουδέποτε ο Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία

    Δερβενοχώρια: Απετράπη κίνδυνος περιβαλλοντικής ζημιάς λόγω της πυρκαγιάς

    Ο Γιώργος Ξένος και η ιερότητα των χώρων – Διπλή έκθεση στην Αίγινα



    ΣΧΟΛΙΑ